Σκέψεις της κυβέρνησης να ανοίξουν νωρίτερα καφετέριες και εστιατόρια

Η άρση των περιοριστικών μέτρων είναι σε πλήρη εφαρμογή, με τους πολίτες και την αγορά να ψάχνουν μεν τα πατήματά τους, αλλά να δείχνουν πως έχουν τη διάθεση και τη θέληση να προσαρμοστούν, γι’ αυτό και η κυβέρνηση ετοιμάζεται τώρα να περάσει στη δεύτερη φάση που είναι η ανάταξη του κλάδου της εστίασης.

Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για το άνοιγμα των επιχειρήσεων της εστίασης έχει μετατεθεί, βάσει των έως τώρα εκτιμήσεων και σύμφωνα με τις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας, για Ιούνιο.

Ωστόσο από χθες Δευτέρα, πρώτη ημέρα σταδιακής άρσης των μέτρων λόγω κορωνοϊού, έχει ξεκινήσει συζήτηση το άνοιγμα εστιατορίων και μπαρ να γίνει νωρίτερα, με την κυβέρνηση να αναζητά την ιδανική φόρμουλα ώστε να δουλέψουν οι επιχειρήσεις, αλλά και να προστατευθεί το κοινό από τον κορωνοϊό. Μάλιστα είναι πλέον ξεκάθαρο, μετά και τις δηλώσεις υπουργών, πως θα υπάρξουν σημαντικές διευκολύνσεις για τους επιχειρηματίες.

Σύμφωνα πάντως με το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης, τα καφέ και τα εστιατόρια που έχουν εξωτερικούς χώρους, θα ανοίξουν με την έναρξη του καλοκαιριού, αλλά κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, δεν θα μπορούν να κάθονται πάνω από τέσσερα άτομα σε κάθε τραπέζι, ενώ το ένα τραπέζι από το άλλο θα πρέπει να έχει απόσταση δύο μέτρων. Παράλληλα, η αντιστοιχία ανά άτομο στους εξωτερικούς χώρους θα είναι ένας ανά 3 τ.μ. Στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους θα φορούν υποχρεωτικά γάντια και μάσκα.

Εντός της ημέρας αναμένεται και ευρεία τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των συναρμόδιων υπουργείων με θέμα την επαναφορά στην κανονικότητα του κλάδου της εστίασης, ο οποίος είναι προγραμματισμένος να επαναλειτουργήσει αρχές Ιουνίου.

Ενα αρχικό πλαίσιο διευκολύνσεων, αλλά και κατευθύνσεων για την τήρηση των απαραίτητων κανόνων υγιεινής και των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού έδωσαν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης εξετάζεται το σενάριο να δοθεί περισσότερος εξωτερικός χώρος στα καταστήματα εστίασης, ακόμη και στο οδόστρωμα.

Όπως αποκάλυψε ο Νίκος Παπαθανάσης, προκειμένου να αποφευχθεί συνωστισμός υπάρχει η σκέψη να δοθεί χώρος που θα αντιστοιχεί στο πλάτος του κάθε καταστήματος, είτε στο πεζοδρόμιο, είτε στο οδόστρωμα, ή σε πλατείες, εφόσον βρίσκονται δίπλα από ανοιχτούς χώρους. Και αυτά, χωρίς να χρεωθούν με επιπλέον τέλη οι ιδιοκτήτες από τους δήμους, σε μια προσπάθεια να πάρουν μια οικονομική ανάσα οι επιχειρηματίες και να ανέβει όσο το δυνατόν ο τζίρος, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης εξαιτίας των μέτρων.

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε, συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί ότι «ακόμη και στο οδόστρωμα μπορεί να βρεθεί χώρος, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Ταυτόχρονα εξετάζεται να λειτουργήσουν και εσωτερικοί χώροι υπό τη μορφή ημιυπαιθρίων.

Σχετικά με τους όρους λειτουργίας, είπε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η εστίαση να ανακτήσει τη δυναμική που είχε πριν, δηλαδή να καλύψει τα τ.μ. και να έχει πάλι τους πελάτες που είχε. Αναφέρθηκε στις σχετικές συζητήσεις που γίνονται με τους δήμους και την ΚΕΔΕ ώστε να δοθούν παραπάνω τ.μ. σε δημόσιους χώρους και πεζοδρόμια -χωρίς επιπλέον χρέωση.

Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει τους επαγγελματίες στην εστίαση δήλωσε σήμερα ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Είτε παραχωρώντας περισσότερα τετραγωνικά σε εξωτερικούς χώρους για τραπεζοκαθίσματα, μέσω των δήμων, όπου είναι εφικτό, είτε μειώνοντας τα τέλη, όπου δεν υπάρχουν επιπλέον χώροι, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος σε πρωινή εκπομπή του OPEN, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία του αυτή έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού.

«Η συζήτηση που έχουμε με την ΚΕΔΕ και το σύνολο των δήμων είναι να δοθούν πολύ περισσότερα τετραγωνικά, ώστε να μπορούν τα καταστήματα εστίασης, καφετέριες κ.λπ., να απλώσουν τον χώρο τους και να μπορούν να εξυπηρετήσουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό δυνητικών πελατών που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν και την προηγούμενη περίοδο, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά από τους δήμους», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Οι τελικές αποφάσεις πάντως αναμένονται έως τα μέσα Μαΐου και θα εξαρτηθούν τόσο από τα δεδομένα της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα, όσο και από τις υποδείξεις που θα κάνει η επιστημονική επιτροπή.