Σταθάκης: Απολύτως θεμιτή η εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ- Πυρά σε ΝΔ

«Η εξαγορά της EDS είναι απολύτως θεμιτή και έγινε στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ΔΕΗ στην περιφερειακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Το θέμα αυτό είναι ένα ακόμη παλαιότερο ζήτημα, το οποίο ανακινεί τη ΝΔ στην προσπάθεια δημιουργίας κλίματος », αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στην Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση και αίτηση υποβολής εγγράφων του ΔΗΣΥ, Γιάννη Μανιάτη.

«Η ΔΕΗ είναι μια εταιρία που έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, στις επενδυτικές επιλογές της οποίας δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση. Ακόμη, η εν λόγω αγορά έχει την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας »επισημαίνει ο κ. Σταθάκης και υπογραμμίζει ότι «η ΔΕΗ εξετάζει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν στην ευρύτερη περιοχή».

Ενδεικτικά, γίνεται αναφορά στις συμμετοχές της, το 2017, σε διεθνείς διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στην Τουρκία, χωρίς να αποδειχθεί τελικά πλειοδότης. Αναφέρεται επίσης ότι η ΔΕΗ εξετάζει ακόμη αντίστοιχη εξαγορά του υδροηλεκτρικού σταθμού στην Αλβανία, διαδικασία η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς και τη συμμετοχή της σε αντίστοιχα έργα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο.

Ο κ. Η Σταθάκης αναφέρει ότι η εξαγορά της EDS προέκυψε μετά από εισήγηση της θυγατρικής της ΔΕΗ στην Αλβανία τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη και τις σχετικές διαπραγματεύσεις με τις απαραίτητες νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις έγιναν από αξιριτούχους οι οποίοι επιλέχθηκαν με διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2018.

Η σχετική εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο έγινε στις 5.2.2018, από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Εταιρικής Ανάπτυξης και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αρμόδιων υπηρεσιών (Γενική Διεύθυνση Οικονομικών, Νομική Υπηρεσία, Υπηρεσία Ελέγχου). Η απόφαση έγκρισης της εξαγοράς έγινε από το Διοικητικό Συμβούλιο στις 6.2.2018.

«Αν η σχετική εισήγηση δεν μπορεί να χορηγηθεί, μπορεί ο ερωτών βουλευτής να μελετήσει στα γραφεία της εταιρείας» αναφέρει ο υπουργός του κ. Μανιάτη και ενημερώνει ότι στη συνέχεια, στις 13.4.2018, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση της εξαγοράς εταιρικών μεριδίων της εταιρείας EDS.

Πηγή: dikaiologitika.gr