Σταϊκούρας: «Η οικονομία δεν αντέχει δεύτερο lockdown!»

Αλλάζει όσα είχε πει πριν 15 μέρες ο Υπουργός Οικονομικών #newn #economy

Πριν λίγες ημέρες, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, είχε δηλώσει δημόσια ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη σε περίπτωση δεύτερου lockdown όπως σας είχαμε ενημερώσει και εδώ στο newn.gr.

Σήμερα ο Υπυργός βγαίνει και αλλάζει τις δηλώσεις του εντός λίγων ημερών.

Με την ύφεση φέτος να κλειδώνει -με τα μέχρι τώρα δεχόμενα- στο 8%, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά πως ένα νέο lockdown θα έχει οδυνηρές συνέπειες στην οικονομία.

Στην διαπίστωση αυτή προέβη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Real Fm, τονιζοντας οτι στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού θα υπάρξει πρόβλεψη για ύφεση πέριξ του 8%.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, πάρα το γεγονός οτι υπάρχουν αποκλίσεις απο τους αρχικούς στόχους (και εκτιμάται οτι θα συνεχιστούν και στο 3ο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς) δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης των αρχικών προβλέψεων για την ύφεση

Για το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικούς lockdown, όμως, ο υπουργός τόνισε οτι θα εχει οδυνηρές συνέπειες για την Οικονομία. Ειπε χαρακτηριστικά πως «προσεγγιστικοί υπολογισμοί, από την πρόσφατη εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανεβάζουν το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown περίπου στο 2,5%-3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας». Οπως όμως εξήγησε το υπουργείο Οικονομικών έχει επαρκής πόρους (τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 37,5 δις ευρω) για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναβίωσης των παλιών ρυθμίσεων με 100 – 120 δόσεις προκειμένου να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους όσοι έχασαν τις ρυθμίσεις λόγω του Lockdowν άλλα και οσοι δημιούργησαν νέα χρέη και τους επόμενους μήνες λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης.