Στα συντρίμμια του «Πειρατικού»

Του Τηλέμαχου Περτσινίδη

Είναι η σκιά του καλού της προσώπου. Βρίσκεται μόνη της, στα συντρίμμια του «Πειρατικού» το οποίο έμεινε ακυβέρνητο, με την συνταξιοδότηση και του τελευταίου «Πειρατή» του 2004, Γιώργου Καραγκούνη. Το καράβι δυστυχώς… βούλιαξε.

Τη θέση των ένδοξων ημερών, που η Εθνική μας χάρισε τη μια υπερηφάνεια μετά την άλλη, πήραν οι μαύρες μέρες, που οι Εθνικές «τραγωδίες» έρχονται με τη σειρά.

Το Μουντιάλ του 2018 πέρασε, όπως και το Euro του 2016. Η Ελλάδα δεν έφτασε σε τελική φάση. Τώρα σειρά έχει το Euro του 2020, το οποίο θα δούμε και αυτό από τους καναπέδες μας, αν συνεχίσει η Εθνική να παρουσιάζει τέτοιο πρόσωπο.

«Ίσως να μη μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο», είπε φανερά απογοητευμένος ο αρχηγός της ομάδας, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, μετά την οδυνηρή ήττα από την άσημη στον ποδοσφαιρικό χάρτη, Εσθονία.

Με μια πρώτη ματιά στα γεγονότα, καταλαβαίνουμε πως αυτή η δήλωση στέκει. Αποκλεισμοί, ήττες, κακές εμφανίσεις. Αλλά σκεπτόμενος και ξανά σκεπτόμενος, καταλαβαίνεις πως οι περισσότεροι από τους παίκτες, παίζουν σε top επίπεδο.

Άρσεναλ, Ρόμα, Μπενφίκα, Μαρσέιγ, Λεγκανές, ενώ και αυτοί που αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα, έχουν θέλξει με την απόδοσή τους, τραβώντας πάνω τους βλέμματα ομάδων, από κορυφαία πρωταθλήματα.

Πως γίνεται ένα τόσο ταλαντούχο ρόστερ, να μην μπορεί να νικήσει Εσθονία, Φινλανδία και Ουγγαρία;

Φτάνουμε λοιπόν στο συμπέρασμα, ότι ταλέντο υπάρχει άπλετο. Αυτό που δεν υπάρχει είναι το κίνητρο, το πάθος, η ψυχή. Ποιος μπορεί να συγκρίνει τη τρέλα που έβγαζαν για την Εθνική οι παλιοί παίκτες;

Το Euro του 2004, δε κατακτήθηκε από τη ποιότητα. Στο Euro εκείνο, οι ομάδες που νίκησε η Ελλάδα, είχαν παίκτες όπως οι Φίγκο, Λιζαραζού, Ραούλ, Κριστιάνο Ρονάλντο. Αλλά τότε, είχε μιλήσει η ψυχή.

Πλέον, η Εθνική που αντικρίζεις, είναι ένα σύνολο ποιοτικότατων ποδοσφαιριστών, αλλά παράλληλα άνευρων. Δεν τρελαίνονται. Οι περισσότεροι δε θα βάλουν καν τα πόδια τους στη «φωτιά». Οι τεχνικοί που προσλήφθηκαν, δεν κατάφεραν να μεταδώσουν στους παίκτες το τι σημαίνει να αγωνίζεσαι με τα χρώματα της χώρας σου.

Ίσως δεν το επιχείρησαν καν. Ενδεχομένως να αναλώθηκαν στο τακτικό κομμάτι, το αγωνιστικό. Αυτό ελπίζουμε όλοι, να καταφέρει να το αλλάξει ο Άγγελος Αναστασιάδης. Εκεί ποντάρουν όλοι. Ελπίζοντας να δούνε την Εθνική, να αναγεννιέται μέσα από τα συντρίμμια, του βυθισμένου «Πειρατικού».