Στη κορυφή της λίστας των κρουσμάτων το καλοκαίρι η Θεσσαλονίκη! Σε χαμηλά επίπεδα η Χαλκιδική

Ένα καλοκαίρι αρκετά ιδιαίτερο κάτω από τις συνθήκες κορονοιού μόλις έλαβε τέλος. Ένα καλοκαίρι το οποίο ξεκίνησε με καλούς οιωνούς και τελείωσε με τοπικά lockdown σε τουριστικές περιοχές (π.χ. Χαλκιδική).

Εμείς ψάξαμε και συγκεντρώσαμε όλα τα δυνατά στοιχεία για τα κρούσματα κορονοιού το καλοκαίρι στην Θεσσαλονίκη αλλά και τη Χαλκιδική. Τα στοιχεία μας ξεκινούν από 1 Ιουλίου, καθώς όλο τον Ιούνιο λόγω της πτωτικής τάσης του ιού τα στοιχεία των κρουσμάτων με βάση την γεωγραφική κατανομή δεν δημοσιεύονταν.

Συγκεκριμένα, το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου η Θεσσαλονίκη είχε συνολικά 38 κρούσματα. Ένας αριθμός αρκετά διαχειρίσιμος, ενώ το δεύτερο 15ημερο του μήνα τα κρούσματα ανέβηκαν στα 83, φτάνοντας στον συνολικό αριθμό για τον μήνα Ιούλιο τα 121 για την συμπρωτεύουσα. Αντίστοιχα, στην Χαλκιδική το πρώτο μισό του μήνα είχαν καταγραφεί μόλις 3 (!) κρούσματα ενώ το υπόλοιπο του μήνα άλλα 7, φτάνοντας στο σύνολο τα 10.

Στη συνέχεια ήταν και η έξαρση η οποία παρατηρήθηκε στην Θεσσαλονίκη και η οποία οδήγησε σε περιορισμούς. Αναλυτικότερα, το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου στην Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 308 νέα κρούσματα, ενώ το δεύτερο 10ήμερο όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη έξαρση καταγράφηκαν 544 νέα κρούσματα. Τέλος, το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου για την συμπρωτεύουσα έκλεισε με 316 κρούσματα. Αυτό σημείνει ότι το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν πάνω από 1000 κρούσματα, και συγκεκριμένα για το 2μηνο Ιούλιος-Αύγουστος 1.168.

Όσον αφορά τη Χαλκιδική, το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου καταγράφηκαν 107 κρούματα. Στο διάστημα αυτό βρέθηκαν 50 κρούσματα σε μία μέρα λόγω εργαζομένων ενός εργοστασίου. Η συνέχεια του Αυγούστου βρήκε την Χαλκιδική με 29 κρούσματα μόνο!

Παρ’όλα αυτά η Χαλκιδική ήταν αυτή η οποία υπέστη ταπεριοριστικά μέτρα με την χρήση μάσκας και σε δημόσιους χώρους, αλλά και το τοπικό lockdown, τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη είχε υπερπληθή κρούσματα στη πλάτη της.

Εν κατακλείδι και συγκενρώνοντας τα αποτελέσματα έχουμε:

Ιούλιος —> Θεσσαλονίκη 121 / Χαλκιδική 10
Αύγουστος —> Θεσσαλονίκη 1.168 / Χαλκιδική 136