Συνάντηση Σταθάκη με Κομισιόν για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αθήνας

Πνεύμα αισιοδοξίας διακατέχει την κυβέρνηση σχετικά με την πιθανή πολιτική λύση που θα υπάρξει για να προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αθήνας σαν έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με ευνοϊκή κοινοτική χρηματοδότηση.

Πιο αναλυτικά, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συναντηθεί ο κ. Σταθάλης με τον υπεύθυνο της Κομισιόν ενώ υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν πριν από μήνες ναυάγησαν.

«Το θέμα δεν λύθηκε σε τεχνικό και θα περάσει σε πολιτικό επίπεδο», ανέφερε η ευρωπαϊκή πηγή και πρόσθεσε: «Όλοι συμφωνούν ότι η διασύνδεση είναι πολύ σημαντική και πρέπει να προχωρήσει γρήγορα. Τα μίνιμουμ τεχνικά χαρακτηριστικά πρέπει να είναι γνωστά, γιατί αφορούν όλον τον άξονα. Δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι ελληνικές θέσεις δεν ήταν καλά συνεννοημένες με την κυπριακή πλευρά, όμως υπάρχει περιθώριο να λυθούν τα τεχνικά θέματα.

Δεν νομίζω ότι η ελληνική πλευρά θέλει να χάσει τη δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που θα είναι της τάξης του 50%. Είναι ένα διακρατικό πρότζεκτ που είχε ξεκινήσει με συγκεκριμένους promoters και δεν μπορεί να προχωρήσει με μονομερείς αποφάσεις».

Σημειώνεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει αναθέσει τη διασύνδεση σε θυγατρική του ΑΔΜΗΕ (Αριάδνη interconnection), με προοπτική να εισέλθει στο μετοχικό της κεφάλαιο σε επόμενο στάδιο ο promoter της μεγάλης διασύνδεσης που είναι η Eurasia Interconnector. Πηγές της ΡΑΕ ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εν λόγω απόφαση δεν θα ανακληθεί, μπορεί ωστόσο να επαναληφθεί ή να συμπληρωθεί, εφόσον προκύψουν νέα δεδομένα. Τόνιζαν, επίσης, το επείγον του εγχειρήματος, αφενός επειδή η διασύνδεση θα μειώσει κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως το κόστος ηλεκτροδότησης της Κρήτης, αφετέρου επειδή οι περισσότερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στο νησί οδεύουν προς παύση λειτουργίας, σε εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ για τους ρύπους.

Σε ερώτηση για τη ΔΕΗ, ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι η εταιρεία έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία καλείται να αξιοποιήσει, ενώ παράλληλα γίνονται διαρθρωτικές κινήσεις για τη στήριξή της. Και για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας, ο ίδιος ανέφερε ότι αν δεν πετύχει ο διαγωνισμός θα εξεταστούν οι αιτίες για να εξευρεθεί η σωστή λύση.

Σε σχέση με την πιθανότητα παύσης λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ σε Καρδιά και Αμύνταιο, επίσης για περιβαλλοντικούς λόγους, αν δεν δοθεί παράταση από την ΕΕ, η ίδια πηγή ανέφερε ότι μπορεί να γίνουν κάποιες εξαιρέσεις αλλά το “τρένο” πρέπει να πάει προς τη σωστή κατεύθυνση που είναι περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Πηγή: dikaiologitika.gr
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi