Συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός

Τσίπρας και Ζάεφ καλούνται να λιώσουν τους πάγους και να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για την ονομασία των Σκοπίων.
Στην κυβέρνηση μπορεί να θέλουν την επίλυση του εθνικού ζητήματος, αλλά γνωρίζουν πως δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ίδια και γι αυτό κρατούν μικρό καλάθι για την σημερινή συνάντηση. Ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτή την προσπάθεια έχει ως σύμμαχο τον Σκοπιανό πρωθυπουργό – κάτι που δεν συνέβη στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις με τον Κίρο Γκλικόρωφ – ωστόσο ξέρει πως δεν φτάνει, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ που συνεργάζεται με τους αλβανόφωνους, δεν έχει τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός λίγα 24ωρα πριν από την σημερινή συνάντηση εμφανίστηκε διαλλακτικός, βάζοντας στο διαπραγματευτικό τραπέζι, εκτός από την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και τον χρονικό προσδιορισμό ενώ δεν απέκλεισε να συμπεριλαμβάνεται και ο όρος Μακεδονία. Δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει να απαλειφθούν όλες οι αλυτρωτικές αναφορές που υπάρχουν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, γεγονός ιδιαιτέρως δύσκολο καθώς ο Ζόραν Ζαεφ δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να κάνει δεκτό το συγκεκριμένο αίτημα. Ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει στην μεγάλη θέληση των Σκοπιανών για την είσοδο στο ΝΑΤΟ όπως και στις πιέσεις που θα δεχθεί η γειτονική χώρα από τις ΗΠΑ και την Γερμανία προκειμένου τα Σκόπια να μεταβάλουν την θέση τους.

Φαβορί το «Nova Macedonia»

Το επικρατέστερο όνομα που συζητείται και ήταν ένα από τα πέντε που έθεσε στην τελευταία συνάντηση που είχε ο Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών είναι το «Nova Macedonia» δηλαδή «Νέα Μακεδονία» που αποτελεί ένα χρονικό προσδιορισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι είναι η συγκεκριμένη ονομασία να παραμείνει αμετάφραστη. Ωστόσο πρόκειται για μία παλιά πρόταση η οποία περιλαμβάνονταν στο «πακέτο Πινέιρο» το 1992 και η Αθήνα την είχε απορρίψει. Μάλιστα ο τότε υπουργός εξωτερικών της Πορτογαλίας που το είχε εμπνευστεί είχε κάνει λόγο για «χαμένη μεγάλη ευκαιρία». Πάντως στην περίπτωση που υπερισχύσει το «Nova Macedonia» τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως ο κυβερνητικός εταίρος θα το καταψηφίσει, ενώ το ίδιο θα πράξει και η αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα αναμένονται να είναι έντονες οι αντιδράσεις στην Βόρεια Ελλάδα.

Τα επόμενα βήματα

Ο πρωθυπουργός πιθανότατα την Παρασκευή ή το αργότερο την Δευτέρα θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Αμέσως μετά ο Νίκος Κοτζιάς θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να ενημερώσει τα κόμματα, ενώ δεν αποκλείεται στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας να καλέσει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς ή θα προγραμματιστεί συζήτηση στην βουλή.

Πηγή: thetoc.gr