Συνέντευξη με τον αντιδήμαρχο Θέρμης, Στέργιο Γκιζάρη

της Ελισσάβετ Παπαδοπούλου

Ο κύριος Γκιζάρης είναι αντιδήμαρχος στους τομείς του Περιβάλλοντος , του Πρασίνου και της Αγροτικής Ανάπτυξης . Γεννήθηκε το 1983 στη Θέρμη όπου μεγάλωσε και κατοικεί μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται από την αποφοίτηση του έως και σήμερα ως γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Θέρμης. Τώρα κάνει το Μεταπτυχιακό στην Αγροτική Ανάπτυξη. Ως Ενεργός Πολίτης Θέρμης είναι: Πρόεδρος στον Σύλλογο Βλάχων Θέρμης Τριαδίου Ο Άγιος Νικόλαος, Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων , Πρόεδρος στο Τοπικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Θέρμης από το 2010 μέχρι 2014, Υπεύθυνος έλεγχου για τους κάδους Κομποστοποίησης του Δήμου Θέρμης , Μέλος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Μέλος της Ομάδας εθελοντών του Δήμου Θέρμης, Ιδρυτικό Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας όπου διατέλεσε και Πρόεδρος.

Ελισάβετ Παπαδοπούλου : Καλησπέρα σας! Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς ;
Στέργιος Γκιζάρης: Καλησπέρα. Είμαι νέος Αντιδήμαρχος , εδώ και 7 μήνες έχω αναλάβει καθήκοντα στη Θέρμη , όπου γεννήθηκα και κατοικώ. Πιστεύω ότι κάνεις κάτι καλό για σένα πρώτα , όπου έχει και αντίκτυπο στην κοινωνία . Αλλάζουμε πρώτα εμείς για να αλλάξουμε τον Δήμο μας.
Ε.Π.: Πότε εκλεγήκατε για πρώτη φορά ;;
Σ.Γ.: Συμμετείχα χρόνια ως εθελοντής , ήμουν σε παραδοσιακούς συλλόγους ,συμμετείχα και στο κομμάτι της κομποστοποίησης , όπου ήμουν και υπεύθυνος. Το 2014 εκλέχτηκα για πρώτη φορά , ήμουν Πρόεδρος στην Πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή και Αναπληρωτής στην ΔΕΥΑΚ , που είμαι και ακόμα , καθώς και Αντιπρόεδρος στο ΣΥΠΠΑΖΑΘ. Έγινα Αντιδήμαρχος πριν 7 μήνες σε ένα κομμάτι οικείο σε μένα που μου αρέσει και θέλω να ασχοληθώ σε όλη τη ζωή μου.
Ε.Π.: Πώς σας βοηθάει το επάγγελμά σας σε αυτήν την ιδιότητά σας;;;
Σ.Γ.: Το πράσινο με το περιβάλλον είναι το ίδιο πράγμα. Είναι ευθύνη μας να τα τηρήσουμε και να το παραδώσουμε στα παιδιά μας. Γνωρίζω καλά το αντικείμενο του πρασίνου και της Αγροτικής Ανάπτυξης και λόγω της δουλειάς μου και είναι ένα δύσκολο κομμάτι και λόγω κρίσης . Θεωρώ βέβαια ότι μπορώ να ανταπεξέλθω καλύτερα στις ανάγκες της καθημερινότητας.
Ε.Π.: Διάβασα στο περιοδικό του Δήμου ότι έγινε μια προσπάθεια αναβάθμισης και καλλωπισμού. Πείτε μας σχετικά με αυτό.
Σ.Γ.: Προτεραιότητά μου είναι να διαμορφώσω τις εισόδους του Δήμου . Λόγω και της παρελάσεως μπήκαμε σε όλα τα χωριά του Δήμου για να καλλωπίσουμε το μέρος , καθαρίσαμε τους δρόμους καθώς και τις πινακίδες, ώστε να αποτραπούν προβλήματα στην οδήγηση. Τα έργα συνεχίζονται και στα υπόλοιπα χωρία του Δήμου.
Ε.Π.: Κόπηκαν και κάποια δέντρα ;
Σ.Γ.: Ναι. Όταν τα δέντρα είναι άρρωστα, επικίνδυνα και ξερά ξεκινάμε να τα κόβουμε. Τα δέντρα χωρίζονται σε δασικά και μη. Τα Δασικά δέντρα χρειάζονται και απόφαση του Δασαρχείου. Η κοπή ενός δέντρου αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία. Εδώ και 6 μήνες πήραμε καινούργιο κλαδοφώρο. Κόβουμε τα επικίνδυνα δέντρα και τα δέντρα στα σχολεία για να μη γίνονται ατυχήματα. Κόψαμε και κάποια δέντρα στα πεζοδρόμια.
Ε.Π.: Τι γίνεται με το κομμάτι της ανακύκλωσης ;
Σ.Γ.: Είμαστε από τους πρώτους Δήμους που ξεκίνησε την ανακύκλωση. Δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση και πολλές φορές λάθος υλικά μπαίνουν μέσα στους κάδους ανακύκλωσης και καταστρέφουν όλο το φορτίο. Ο τομέας αυτός πάει καλά, ωστόσο. Φέραμε και άλλους κάδους διανομής και κάδους για τα παλιά ρούχα. Ξεκινάμε και τη διαδικασία ανακύκλωσης στον Κόκκινο Κάδο , ο οποίος είναι ένα κάδος για τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν οι αγρότες.
Ε.Π.: Επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους δεν ανακυκλώνουν;;
Σ.Γ.: Υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη , αλλά δεν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία . Ωστόσο κοιτάμε να χρησιμοποιούνται σωστά οι ήδη υπάρχοντες κάδοι . Δεν είναι εύκολο να μπεις σε κάθε σπίτι. Είναι και θέμα παιδείας.
Ε.Π.: Τι είναι το Πράσινο Σημείο ;;
Σ.Γ.: Στη δημιουργία κεντρικού Πράσινου Σημείου προχώρησε ο Δήμος Θέρμης στις 27/09 στο Δημοτικό Συμβούλιο . Στο ΠΣ θα γίνεται παράδοση προϊόντων από κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής και θα βρίσκεται δίπλα στο κέντρο Ανακύκλωσης της Θέρμης . Θα γίνεται διαλογή και επεξεργασία των υλικών. Μπορούν οι ΟΤΑ να εμπορεύονται τα υλικά και έτσι μειώνονται τα τέλη καθαριότητας . Τα υλικά θα συγκεντρώνονται , θα αποθηκεύονται , θα επεξεργάζονται , θα προωθούνται και θα ανακυκλώνονται. Θα γίνουν και ενημερώσεις σε επαγγελματίες , σχολεία , παιδικούς σταθμούς , σε ΚΔΑΠ. Θα υπάρξει δυνατότητα επέκτασης των δραστηριοτήτων , θα μπορέσουν να βγουν προς πώληση και θα εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του πρασίνου.
Ε.Π.: Τι γίνεται με τα αδέσποτα;
Σ.Γ.: Όλα ξεκινούν από την έλλειψη παιδείας. Το 2005 οι Δήμοι Θέρμης , Θερμαϊκού και Καλαμαριάς ίδρυσαν το ΣΥΠΠΑΖΑΘ , ένα σύνδεσμο περίθαλψης , περιβάλλοντος και άγριων ζώων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη , που έχει εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό. Το έργο του είναι η περίθαλψη των αδέσποτων ζώων , τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί , είτε έχουν προκύψει από κάποια αναπαραγωγή. Η αύξησή τους είναι αλματώδης. Ο σύνδεσμος πρέπει να στειρώσει και να εμβολιάσει τα σκυλιά . Συνήθως αυτά επανεντάσσονται ή υιοθετούνται , ενώ οι περιπτώσεις ευθανασίας είναι μηδαμινές. Γίνονται και ενημερώσεις σε σχολεία.
Ε.Π.: Ο Δήμος μας έχει και πολλές αγροτικές περιοχές που διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις π.χ. Η γιορτή Σταφυλιού και κρασιού, η γιορτή καστάνου, η γιορτή σπανακιού κτλ. Ποια είναι η αξία αυτών των εκδηλώσεων και πώς μπορούν να προωθηθούν ;
Σ.Γ.: Πέρα από ένα τοπικό πανηγύρι , οι γιορτές αυτές προωθούν και το τοπικό προϊόν . Χρειάζεται οργάνωση και συνεργασία των παραγωγών και της τοπικής κοινότητας και πιο συχνή διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων και γιορτών .
Ε.Π.: Πείτε μας για επόμενες δράσεις του Δήμου ;
Σ.Γ.: Στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης περιμένουμε να κάνουμε μια ημερίδα για να ενημερωθούν οι κτηνοτρόφοι για την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων καθώς και για την ευζωία των ζώων τους. Στον τομέα της Ανακύκλωσης θα τοποθετήσουμε τους κόκκινους κάδους για τα φυτοφάρμακα και θα δώσουμε και άλλους κάδους για κομποστοποίηση στους ενδιαφερόμενους μετά από αίτηση τους την επόμενη χρονιά. Τέλος στον τομέα του Πρασίνου , προμηθευτήκαμε γκαζόν , σπόρους , χλωροτάπητα και δέντρα για να συνεχίσουμε τον καλλωπισμό και στα υπόλοιπα χωριά. Σκοπός μου είναι να πρασινίσω την Θέρμη , το πράσινο είναι ποιότητα ζωής και το οφείλουμε στα παιδιά μας.
Ε.Π.: Ποιος είναι ο επόμενος πολιτικός σας στόχος;
Σ.Γ.: Είμαι ακόμα νέος και θα ξανακατέβω λογικά στις επόμενες εκλογές. Έχουμε τον Δήμαρχό μας , τον Θεόδωρο Παπαδόπουλο , ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία , ανοδική πορεία και έχει κάνει πολλά έργα. Καταφέραμε να συνδυάσουμε στον Δήμο την εμπειρία με την νεανική ορμή. Είμαστε τρία νέα παιδιά που έχουμε εκλεγεί στις τελευταίες εκλογές και στους τρεις μας ο Δήμαρχος έδωσε σημαντικές ευκαιρίες και τον ευχαριστούμε. Παράλληλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Χρυσοχόου και τον κύριο Γκουστίλη , πρώην Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους που με βοήθησαν πολύ και πίστεψαν σε μένα και των οποίων τα πόστα ανέλαβα ως Αντιδήμαρχος.