Συνέντευξη με τον Θανάση Παπαναστασίου στην εκπομπή Thess ? Lockαρε

της Ελισσάβετ Παπαδοπούλου

 

Η εκπομπή Thess ? Lockαρε ,με την Ελισσάβετ Παπαδοπούλου, φιλοξένησε την Παρασκευή 20/10/17, στο studio του Newn, τον κύριο Θανάση Παπαναστασίου, Δημοτικό Σύμβουλο με τον συνδυασμό Πρωτοβουλία του Γιάννη Μπουτάρη και εντεταλμένο σύμβουλο σε θέματα ευπαθών κοινωνικών ομάδων.  Είναι Δικηγόρος Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακά σε Αστικό και Αστικό Δικονομικό Δίκαιο, καθώς επίσης και σε Ποινικές και Εγκληματολογικές επιστήμες.

Ελισάβετ Παπαδοπούλου: Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας

Θανάσης Παπαναστασίου: Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση

Ε.Π.: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Θ.Π.: Το 2010 όταν ο Γιάννης Μπουτάρης διεκδίκησε τη Δημαρχεία και έπρεπε να αλλάξουμε σελίδα,  εμείς από το Δημοτικό Διαμέρισμα της Τριανδρίας  σπεύσαμε όλοι να τον βοηθήσουμε και έτσι αποφάσισα να κατέβω ως Σύμβουλος για να πετύχουμε την αλλαγή στην πόλη μας .

Ε.Π: Πόσο χρόνο αφιερώνεις στα κοινά και πώς το συνδυάζεις με τη δικηγορία ;

Θ.Π: Από το πρωί μέχρι το βράδυ ασχολούμαι με όλα. Δεν το βλέπω όμως σαν δουλειά , αλλά σαν χαρά . Το κάνεις επειδή είναι χόμπυ , το κάνεις επειδή θέλεις , το κάνεις για να βοηθήσεις και για να προσφέρεις . Εγώ από την ενασχόλησή μου με τα κοινά δεν έχω πάρει ούτε cent .

Ε.Π. : Τι πιστεύετε ότι έχετε κερδίσει σε προσωπικό επίπεδο ;

Θ.Π.: Ξέρεις όταν είχα ξεκινήσει τη Δικηγορία και είχα μπει στην ομάδα των Νομικών Συμβούλων Θεσσαλονίκης που παρέχουμε δωρεάν νομικές συμβουλές σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες , είδα τις δυσκολίες που περνάνε οι άνθρωποι και ιδίως οι οικογένειες των ανέργων. Αμφισβητούνται οι καθημερινές ανάγκες τους. Όλο αυτό ήρθε και με τον Δήμο και αποφάσισα να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου, αυτό ήταν το κίνητρο και αυτό είναι το κέρδος μου.

Ε.Π.: Ποιο θεωρείς το μεγαλύτερο σου επίτευγμα στον Δήμο ;

Θ.Π.: Σαν Δημοτικός Σύμβουλος εντεταλμένος έχω κάνει κάποιες δράσεις που στηρίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.  Ο ΟΑΕΔ έβγαλε μια εγκύκλιο, η οποία τους αποκλείει από  τη δυνατότητα ανεύρεσης εργασίας  μέσω του συστήματος του, καθώς δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία κατοικίας  και δεύτερον στερούνται κάποια μέτρα ανακούφισης , τα οποία μόνο κάποιος που έχει κάρτα ανεργίας μπορεί να απολαύσει . Κατέθεσα ψήφισμα το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό.  Ασχέτως παρατάξεων , στον Δήμο, όταν καταλαβαίνεις ότι κάτι γίνεται για το κοινό καλό δεν χωρούν διαπληκτισμοί και γενικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει χαρακτήρα κομματικό. Η Υπηρεσία Κοινωνικής Πολιτικής εφοδιάστηκε με ένα ακόμα όπλο ώστε να εξηγήσει το πρόβλημα στον ΟΑΕΔ και τους προϊσταμένους του. Ξέρω πως γίνονται συναντήσεις και πως το ψήφισμα αποτελεί έναν θεσμικό μανδύα στον οποίον στέκονται αυτοί από τον ΟΑΕΔ.

Ε.Π.: Διαβάσαμε ένα άρθρο σου στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ σχετικά με την μη πληρωμή των καθαριστών του Δήμου.  Θα ήθελες να το σχολιάσεις;

Θ.Π.:  Ξέρετε είχε προηγηθεί μια ανοιχτή επιστολή στον Δήμαρχο και εγώ θεώρησα πως με αυτόν τον τρόπο μπορώ να βοηθήσω και φτάσαμε σε κινητοποιήσεις . Πρότεινα να ασκηθεί μια επίσχεση και για μέλλοντα χρόνο. Συνεπώς ο Δήμαρχος, εφοδιασμένος με μια επαπειλούμενη επίσχεση μπορούσε να διαπραγματευτεί καλύτερα. Δεν ευθύνεται ο Δήμαρχος και ο Δήμος για τη μη πληρωμή, αλλά η κυβέρνηση που παρέτεινε τις συμβάσεις των λεγόμενων πλέον «παρατασιούχων» και υπήρξε ένα νομικό κενό και ως συνέπεια οι πάρεδροι δεν ενέκριναν τις πληρωμές τους.  Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι θα έπρεπε να πάνε στα δικαστήρια  και να κάνουν αγωγές και να πληρωθούν αργότερα. Τα δικαστήρια αργούν και οι άνθρωποι έχουν να αντιμετωπίσουν  μια πραγματικότητα, τις καθημερινές τους ανάγκες. Ο Δήμαρχος φυσικά τους στήριξε σε αυτή τη διαδικασία. Υπάρχουν δυσλειτουργίες αλλά αντιμετωπίζονται και γι’ αυτό ανέπτυξα τις σκέψεις μου στο άρθρο.

Ε.Π.: Σχολίασε μου το ψήφισμά σου για την ενός λεπτού σιγή στο Διοικητικό Συμβούλιο για τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, που αναδημοσιεύτηκε  στη zougla και στο altsantiri.gr. Ποιο είναι το αντίκτυπο της δολοφονίας αυτής για τη Δικηγορική Κοινότητα;

Θ.Π.: Το θέμα είναι ότι η Δικηγορική Κοινότητα είναι πολυπληθής και βρίσκει διεξόδους σε άλλα επαγγέλματα. Συγκεκριμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο είμαστε 6-7, συμπεριλαμβανομένης και της Προέδρου. Είχα μια ευαισθησία σαν δικηγόρος και γυρίζοντας αργά σπίτι σου νιώθεις έναν φόβο, όχι ότι θα σε δολοφονήσουν, όλο αυτό ήθελα να δείξω και στον κόσμο. Τα κίνητρα της δολοφονίας όποια και να είναι αδικούν την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή ότι ένας συνάδελφος μας δολοφονήθηκε εν ψυχρώ μέσα στο γραφείο του, γεγονός που δεν συμβαίνει συχνά. Και νομίζω ότι η κοινότητα μας στήριξε και κάναμε δύο μέρες αποχή, γιατί ήταν μια δολοφονία που δείχνει την κατάρρευση της ασφάλειας και της δημοκρατίας.

Ε.Π.: Θέλετε να μας πείτε για την προκήρυξη του Δήμου που αφορά την πρόσληψη 2 συμβούλων;

Θ.Π.:  Εμείς στο Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε λάβει μια απόφαση που εγκρίνει την πρόσληψη Νομικών συμβούλων στα Κέντρα Κοινότητας, καθώς επίσης και  κάποιων Γιατρών. Το επάγγελμα του Δικηγόρου αποτελεί ένα επάγγελμα που τυπικά κανένας δεν μένει άνεργος, γιατί πρέπει να κάνεις διακοπή της δικηγορικής σου ιδιότητας στην ΔΥΟ και στο taxis.net. H  ανεργία πριμοδοτούνταν με πολλά μόρια, περισσότερα και από την εμπειρία κάποιου. Αυτή είναι μια εγγενής αδυναμία των προκηρύξεων που βγαίνουν. Υπάρχει ένας νόμος του 2016 , που όταν γίνονται προσλήψεις σε πράξεις συγχρηματοδότησης είναι τυποποιημένη η φόρμα. Στους γιατρούς δεν μετρούσε η ανεργία . Είναι άδικο για τους συναδέλφους μας να τους ξεπεράσει κάποιος που έχει κάνει διακοπή από τη δουλειά του, αλλά δουλεύει αλλού με μαύρα λεφτά. Είναι ένα θέμα που μπορούμε να ξεπεράσουμε.

Ε.Π.: Εσύ και άλλοι 3 συνάδελφοι σου στείλατε μια επιστολή στον Γιάννη Μπουτάρη σχετικά με τα τραπεζο-καθίσματα; Θέλετε να μας κάνετε μια ιστορική αναδρομή των γεγονότων;

Θ.Π.: Όσα μαγαζιά έχουν τραπεζο-καθίσματα στην αγίας σοφίας , τα έχουν χωρίς  άδεια και έπρεπε να ρυθμιστεί αυτό. Η εισήγηση την οποία καταψηφίσαμε ήταν ελλιπής , καθώς προέβλεπε λίγα τραπεζο-καθίσματα στην Αγίας Σοφίας και καθόλου στις δύο κάθετες. Δημιουργήθηκε μία αναστάτωση, γράφτηκαν δημοσιεύματα, λέχθηκαν υπερβολές πάνω στην ένταση περί παραίτησης . Τελικά όμως ο Δήμος κατάλαβε και τέλος πάντων ψήφισε .

Ε.Π.: Θεωρείτε τον εαυτό σας αντιφρονούντα;

Θ.Π.: Εγώ ήμουν 10 χρόνια στην Οικονομική Επιτροπή και στην ΚΕΔΗΘ και αν κοιτάξει κανείς τα θέματα που καταψήφισα θα διαπιστώσει εάν ήμουν αντιφρονούντας.

Ε.Π: Η σχέση σας με τον Δήμαρχο έχει υποστεί ρήξη ;

Θ.Π.: Είναι όπως και πριν.

Ε.Π. : Ποιο είναι το επόμενο βήμα σας στην πολιτική σκηνή του τόπου μας;;

Θ.Π.: Είμαι ερωτευμένος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας .

Ε.Π.: Είδα μια φωτογραφία στο facebook σας με την κυρία Φώφη Γεννηματά . Να υποθέσω ότι θα την στηρίξετε ;;

Θ.Π.: Υπάρχουν επικείμενες εκλογές στην κεντροαριστερά και γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια. Σε όλες  τις ευρωπαϊκές χώρες  η σοσιαλδημοκρατία έχει ωριμάσει και δεν κάνει επαναστατικά φληναφήματα όπως εμείς εδώ . Η κα Γεννηματά με το πρόγραμμα ‘’Ελλάδα’’ που παρουσίασε είναι απλή, απτή, συγκεκριμένη και δίνει λύσεις. Είναι σημαντικό να ξεκινάμε με τα απλά πράγματα και αυτά που μπορούν να γίνουν και τα υπόλοιπα θα έρθουν στη συνέχεια.

Ε.Π.: Το προτέρημά της σε σχέση με τους συνυποψηφίους της;

Θ.Π.: Το προτέρημά της είναι πως άνοιξε τις διαδικασίες. Θα μπορούσε να μείνει βασιλιάς στο κόμμα, αλλά αποφάσισε να ανοίξει το παιχνίδι γιατί κατάλαβε πως το 4% δεν αρκεί. Ωστόσο και οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι αξιόλογοι. Το κρίσιμο είναι η επόμενη μέρα να μας βρει ενωμένους.

Ε.Π.: Τέλος, παρακολούθησες το debate των υποψηφίων;

Θ.Π: Υπάρχει μια κοινή συνισταμένη όλων των υποψηφίων. Φαίνεται ότι έχουν κοινό πρόσημο, την ενότητα .

Ε.Π.: Σε ευχαριστώ πολύ για τη γόνιμη συζήτηση.