Συνέντευξη Τσίπρα στον Άλφα Κεντρικές διαφωνίες- αντιφάσεις- διαπιστώσεις

Άρθρο γνώμης του Ανδρέα Γιάνναρου

 

1.Προσλήψεις στο δημόσιο.

Είπε ότι σκοπός είναι να διατηρηθεί το 1/1 και να προσληφθούν τον επόμενο χρόνο 8000 άτομα στην θέση 8000 αποχωρήσεων και το 2020 άλλες 10.000 προσλήψεις σε σχολεία, νοσοκομεία και εκεί όπου υπάρχουν ανάγκες λόγω του κενού θέσεων που προκύπτει από την συμφωνία με την εκκλησία.Το δημοσιονομικό κόστος όπως είπε θα καλυφθεί από το πλεόνασμα που ήδη μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.Το σκεπτικό του Α.Τσίπρα παραμένει κρατικιστικό, συγκεντρωτικό, αντιπαραγωγικό.

Καμία αναφορά για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού, δουλειές, θέσεις εργασίας, μεταρρύθμιση της ιδιωτικής οικονομίας, δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις, έρευνα, καινοτομία. Κύρια αφετηρία το όνειρο της πρόσληψης στο δημόσιο και της αναπαραγωγής της ως βασικός πυρήνας.

Το λάθος επιπλέον με το σκεπτικό αυτό είναι ότι το μεγάλο πλεόνασμα δεν μπορεί να συνεχιστεί να βγαίνει από τις σάρκες των πολιτών, την υπερφορολόγηση, αλλά από την αύξηση της πίτας, την παραγωγή πλούτου, τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις. Το κράτος του 21 αιώνα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι συντεχνιακό, υπερτροφικό, συγκεντρωτικό, αλλά αποκεντρωμένο, ψηφιακό, πιο λειτουργικό και περισσότερο αποδοτικό, με λιγότερους υπαλλήλους αλλά καλύτερα αμειβόμενους και καταρτισμένους.

2.

Η Ελλάδα χρεοκόπησε από τα σκάνδαλα(ανέφερε χρηματιστήριο, φάρμακα, αλλά ξέχασε το βατοπαίδιο), τις μίζες, τις σπατάλες έτσι γενικά και αόριστα αναμασώντας πάνω κάτω την καραμέλα του αντιμνημονιακού αφηγήματος ότι η κρίση προέκυψε επειδή κάποιοι πλούτισαν παράνομα και όχι λόγω έλλειψης ανταγωνιστικότητας, παραγωγικής βάσης, συντεχνιακού κρατικιστικού μοντέλου.Το γεγονός ότι δεν έκανε καμία αναφορά στην διακυβέρνηση Καραμανλή που ήταν η πηγή της χρεοκοπίας νομίζω ότι δεν έχει νόημα να πουμε για ποιο λόγο πλέον γίνεται.

3.

Η επιστροφή των αναδρομικών στους ενστόλους και τα σώματα ασφαλείας είπε ότι είναι πολιτική βούληση της κυβέρνησης.Καλά κρασά, σκοπός είναι να προσεγγίσει και να προσεταιριστεί τα σώματα ασφαλείας εν όψει εκλογών ότι ο ίδιος προβαίνει σε αυτές τις κινήσεις και όχι λόγω δικαστικών αποφάσεων.Ο λόγος αυτός που μοιάζει αρκετά με αυτόν του Σαμαρά όταν έταζε αυξήσεις στα ειδικά μισθολόγια και δείχνει ότι προτιμάει την αναπαραγωγή συμμαχιών εντός των μηχανισμών του κράτους από το να απευθυνθεί στην δεξαμενή των ανέργων και τα επιδόματα που λαμβάνει ένα μικρό μόνο ποσοστό αυτών.

4.

Η μάχη για τις συντάξεις.Είπε ότι το γεγονός ότι οι συντάξεις δεν θα κοπούν είναι μια νίκη της κυβέρνησης και ότι αν δικαστικές αποφάσεις αποφανθούν επίσης υπέρ αναδρομικών θα το εξετάσει αν υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο. Εδώ είναι μεν συνεπής, πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή δίνει μάχη, αλλά πάλι το σκεπτικό του ξεκινάει από λανθασμένη αφετηρία.Η μάχη για τις συντάξεις πρέπει να συνδυάζεται και με μάχη για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και δυστυχώς αυτά τα δύο πάνε χέρι χέρι. Η στοίχιση πίσω από τις δικαστικές αποφάσεις δεν σημαίνει πολιτική, αλλά ότι αποκρύπτεται το υπαρκτό πρόβλημα των προνομίων και των αδικιών που παρήγαγε το ασφαλιστικό σύστημα.Η επιστροφή λοιπόν των αναδρομικών δεν είναι αποκατάσταση της αδικίας αλλά ενίσχυση της ανισότητας ανάμεσα στο παλιό και νέο καθεστώς συνταξιούχων.

Εν τέλει δεν υπάρχει καμια ουσιαστική πρόοδος εκσυγχρονισμού στο πεδίο των προθέσεων θα έλεγα(εκεί όπου δεν υπάρχουν μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, υποχρεώσεις, άρα και μια ουσιαστική τομή σε σχέση με αυτά που ξέραμε. Παρά τις διαρκείς προσαρμογές, την αποδοχή του ρεαλισμού και των συμβιβασμών, χαρακτηριστικά μιας μεταρρυθμιστικής στρατηγικής, ο λόγος του παραμένει στο πεδίου του λαϊκισμού (ηπιότερου πλέον και πιο πειθαρχημένου και όχι πλέον εθνολαϊκιστικού) και της χάραξης της πολιτικής τακτικής της επόμενης ημέρας, εκεί όπου μέχρι σήμερα είναι το μεγάλο του ατού…