Σχετικά με τα 44 χρόνια του ΠΑΣΟΚ

Άρθρο γνώμης του Ευριβιάδη Ελευθεριάδη

Αν ένα κόμμα έχει ταυτιστεί με όλα τα θετικά και τα αρνητικά της μεταπολίτευσης είναι το ΠΑΣΟΚ. Το μίσος των εχθρών του αλλά και η λατρεία των οπαδών του είναι κάτι το τρομερά αξιοσημείωτο. Αυτό οφείλεται σαφώς στην τεράστια προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, που δημιούργησε εχθρούς και οπαδούς, αλλά και στο έργο που άφησε υπό την ηγεσία των υπολοίπων προέδρων του. ( για μένα κορυφαία στιγμή η είσοδος στην ΟΝΕ).

Ωστόσο από τις εκλογές του Μαΐου του 2012 το τότε ΠΑΣΟΚ, όπως και σήμερα το ΚΙΝΑΛ, κινήθηκε και κινείται σε ποσοστά, εκλογικά και δημοσκοπικά, που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν το ένδοξο του παρελθόν.

Ακόμη περισσότερο εντύπωση μου προξενεί το γεγονός, ότι στη συνείδηση πλέον των περισσοτέρων πολιτών, το όνομα ΠΑΣΟΚ, έχει μία αρνητική χροιά, αντιστρόφως ανάλογη με το εύρος των έργων και των αλλαγών που έφερε στη χώρα.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί ένα κόμμα στα χέρια του οποίου έσκασε μία χρεοκοπία, που κατά γενική ομολογία όλων των ευρωπαίων προξενήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία, έχει αναλάβει ένα τόσο τεράστιο πολιτικό κόστος;

Αν σήμερα του χρεώνονται περισσότερα από όσα πραγματικά ευθύνεται, είναι γιατί το ΠΑΣΙΟΚ διαχρονικά έπεσε θύμα μια συντονισμένης προπαγάνδας της δεξιάς παράταξης που υιοθετήθηκε και από την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί με αυτόν τον τρόπο κρύφτηκαν οι ευθύνες της καταστροφικής θητείας Καραμανλή, αλλά και επιπλέον με αυτήν την πρακτική βρήκε πεδίο ανάδειξης ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα τα αυτονόητα που έχουμε σήμερα στη δημόσια σφαίρα σε τεράστιο ποσοστό έχουν υπογραφή ΠΑΣΟΚ.

Το να πεις για τα θετικά των διακυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ είναι σαν να περιγράφεις ένα όμορφο αφήγημα. Τα γνωρίζουν όλοι αλλά τα θεωρούν πλέον αυτονόητα. Η γενιά που θα κληθεί να ψηφίσει για πρώτη φορά στις επερχόμενες εκλογές, γεννήθηκε μέσα στο ευρώ. Δεν μπορεί να αντιληφθεί πως και γιατί μπήκε η χώρα στον ισχυρό πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης.

Η δημοκρατική προοδευτική παράταξη πρέπει να βρει νέο αφήγημα. Πιο ελκυστικό, πιο σημερινό.