Τέλος τα παραπεμπτικά για καρκινοπαθείς από τους γενικούς Γιατρούς

Οι ασθενείς με καρκίνο θα πρέπει να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς γιατρούς για την έκδοση παραπεμπτικών για εξετάσεις εξετάσεων καθώς ο νέος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ) απαγορεύει στους γενικούς γιατρούς να γράφουν εξετάσεις σε ογκολογικούς πάσχοντες.

Οι γενικοί γιατροί διαπίστωσαν τυχαία όταν κάποιοι γιατροί επιχείρησαν να εκδώσουν παραπεμπτικά για καρκινοπαθείς και ανακάλυψαν ότι το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ δεν τους επέτρεπε κάτι τέτοιο.
Ενημερώθηκαν μάλιστα με μήνυμα στην οθόνη ότι δεν έχουν δικαίωμα να εκδώσουν παραπεμπτικά εξετάσεων για ογκολογικούς ασθενείς.
Εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής και της αντίστοιχης επαγγελματικής ένωσης των γενικών γιατρών συναντήθηκαν εκτάκτως χθες το βράδυ με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό παρουσία και του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ Τάκη Γεωργακόπουλου, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση, δεδομένης και της ταλαιπωρίας των καρκινοπαθών.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δήλωσε στους εκπροσώπους των γενικών γιατρών ότι θα εξετάσει το θέμα, αλλά ο κλάδος διατηρεί επιφυλάξεις.
Οι γενικοί γιατροί πάντως που στελεχώνουν τόσο τις ΤΟΜΥ όσο και τα Κέντρα Υγείας, μιλούν για υποβάθμιση του ρόλου τους την ώρα μάλιστα που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τους καλεί να γίνουν οικογενειακοί γιατροί για να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες της χώρας, χωρίς όμως να έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους παθολόγους που επίσης υπηρετούν τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, όπως να εκδιδουν παραπεμπτικά για φυσικοθεραπείες ή συνατγογράφηση επιθεμάτων σε εγκαυματίες και κατάκοιτους..
Πηγή: dikaiologitika.gr
Πηγή φωτογραφίας: dikaiologitika.gr