Τέσσερα μουσεία της Δυτικής Ευρώπης που κάθε φιλότεχνος πρέπει να επισκεφθεί

Της Δέσποινας Σκερλέτη

Οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης είναι ιδιαίτερα προσιτές για ταξίδια και συχνά επιλέγονται, εξαιτίας του πλήθους των μουσείων που φιλοξενούν. Παρακάτω, συγκέντρωσα τα τέσσερα πιο δημοφιλή μουσεία της Δυτικής Ευρώπης, τα οποία σου προτείνω να επισκεφθείς ανεπιφύλακτα.

Museu Coleção Berardo, Lisbon (Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης στη Λισαβόνα)

Το μουσείο Berardo βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής Belem στην πόλη της  Λισαβόνας, επί της Praça do Império και στεγάζεται σε ένα επιβλητικό εκ πρώτης όψεως κτίριο. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν θαυμαστά έργα τέχνης γνωστών καλλιτεχνών – Pablo Picasso, Andy Warhol, Salvador Dali κ.ά. – οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τα πιο σύγχρονα ρεύματα. Τα εκθέματα είναι κατανεμημένα ανά χρονικές περιόδους, ώστε να γίνονται αντιληπτές οι αλλαγές στον τρόπο αποτύπωσης των ρευμάτων, μέσα στο πέρασμα των χρόνων.

 

 

Musée dArt Moderne de la Ville de Paris (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι)

Το μουσείο βρίσκεται στη 12η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, στο Παρίσι, είναι ενσωματωμένο στο Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού (Beaubourg) και στεγάζεται σε ένα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτίριο του 1937. Η στέγη του φιλοξενεί περισσότερα από 55.000 έργα τέχνης, ενώ μόλις 2.000 – έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας – είναι προσπελάσιμα στους επισκέπτες. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, στεγάζονται σε αυτό σημαντικές εκθέσεις, οι οποίες εκπροσωπούν ρεύματα της μοντέρνας τέχνης, όπως του Υπερρεαλισμού, του Εξπρεσιονισμού, του Φωβισμού και του Κυβισμού. Στον ακάλυπτο χώρο του, έχει ανακατασκευαστεί το εργαστήρι του Constantin Brâncuși (1876 – 1957), Ρουμάνου γλύπτη, ζωγράφου και φωτογράφου, ο οποίος έκανε καριέρα στη Γαλλία, και λειτουργεί ως μουσείο.

 

Musée des BeauxArts de Nice (Μουσείο Καλών Τεχνών στη Νίκαια)

Το Musée des Beaux-Arts βρίσκεται κεντρικά της Νίκαιας και στεγάζεται σε ένα ρομαντικής αρχιτεκτονικής κτίριο του 1878, το οποίο ανήκε σε μία πριγκίπισσα ρωσικής καταγωγής. Οι εύμορφοι κήποι, τους οποίους διασχίζει κανείς πριν την είσοδό του στο αρχοντικό, κερδίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Στο μουσείο φιλοξενούνται κυρίως πίνακες και γλυπτά έργα τέχνης του ρομαντισμού, του ρεαλισμού και του συμβολισμού, από το 16ο αιώνα έως και σήμερα. Σπάνια έργα των Claude Monet, Raoul Dufy, Gustav – Adolf Mossa, Auguste Rodin και άλλων καλλιτεχνών, καθώς και η εμβληματική «Κυανή Ακτή» (Cote d’Azur) παρουσιάζονται στα νεοκλασικά δωμάτια του κτιρίου.

Museo Nacional del Prado, Madrid (Μουσείο του Πράδο στη Μαδρίτη)

Το ιστορικό κτίριο ιδρύθηκε επί Καρόλου Γ’ μεταξύ 1759 – 1788 στη Μαδρίτη, και εδώ κι εκατό χρόνια, μετά την επέκτασή του, φιλοξενεί πλήθος πινάκων από το 14ο μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα. Πολλά από τα έργα, είναι σπάνια τεχνουργήματα των Francisco Goya, El Greco, Caravaggio, Rembrandt και άλλων. Το δημοφιλέστερο έκθεμα του μουσείου του Πράδο είναι το «Las Meninas», ένας πίνακας του 1656 από τον Diego Velázquez, ενός από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους της περιόδου του baroque. Μέσα από μία ειδικά διαμορφωμένη συλλογή, με έργα από το 15ο έως και το 17ο αιώνα μ.Χ., ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τη λεγόμενη «Χρυσή περίοδο της Ισπανίας».