Ταχιάος: «Ο Απρίλιος 2023 ο πιο εύλογος χρόνος για την ολοκλήρωση του μετρό Θεσσαλονίκης»

Ο Απρίλιος του 2023, παραμένει στόχος για την ολοκλήρωση της κατασκευής του μετρό της Θεσσαλονίκης, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΔΣ της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος.
“Οι καθυστερήσεις στο μετρό της Θεσσαλονίκης φέρουν τη σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ, έχουν τη σφραγίδα της προηγούμενης διοίκησης της Αττικό Μετρό Α.Ε.” και σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε τις αιτιάσεις του κ.Τσίπρα, οι οποίες είναι εκτός πραγματικότητας », σχολίασε μεταξύ άλλων ο Νίκος Ταχιάος, λέγοντας:

«Ποτέ μια καθυστέρηση δεν προπληρώνεται, αφού πρέπει να διαπιστωθεί πρώτα και μετά να πληρωθεί. Οι δύο ανάδοχοι, της βασικής γραμμής και της επέκτασης της Καλαμαριάς, λένε πως από το 2017 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019 έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις και ζητούν 100 εκατομμύρια ευρώ.

Μελετάμε το θέμα, προσπαθούν οι υπηρεσίες να διαπιστώσουν αν όντως τεκμηριώνονται οι καθυστερήσεις τις οποίες ισχυρίζεται ο ανάδοχος, καθυστερήσεις που αφορούν κυρίως ότι όταν ήρθαμε δεν βρήκαμε μελέτες για πάρα πολλά κομμάτια του έργου. Δεν έχουν προχωρήσει σημαντικά τμήματα με ευθύνη της Αττικό Μετρό Α.Ε. Οι υπηρεσίες της εταιρείας εργάζονται αυτό το διάστημα ώστε να διαπιστώσουν αν πραγματικά οι οικονομικές απαιτήσεις ανταποκρίνονται σε αυτές τις καθυστερήσεις.

Μετά θα διαπιστώσει η Αττικό Μετρό πιο μπορεί να είναι το ύψος των θετικών ζημιών που μπορεί να έχει ο ανάδοχος από αυτά του αιτήματα. Αν συμφωνήσει στις απόψεις της Αττικό Μετρό καλώς. Αν όχι, εκεί είναι και τα δικαστήρια, ας πάει στα διαιτητικά δικαστήρια όπως μπορεί να πάει.

Το διάστημα της καραντίνας εκτελούνταν κανονικά εργασίες. Γινόταν η επίστρωση των γραμμών κάτι που συνεχίζει να γίνεται και προχωράει πολύ γρήγορα. Την ίδια ώρα εκτελούνται διάφορες εργασίες, κυρίως ηλεκτρολογικές. Στους σταθμούς αυτή τη στιγμή δεν έχουν μπει τα ηλεκτρολογικά και μηχανολογικά στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία του ίδιου του μετρό, των συρμών.

Ο πιο εύλογος χρόνος για τελειώσει το έργο με τις δοκιμές για να μπορέσει να δοθεί σε εμπορική λειτουργία είναι ο Απρίλιος του 2023. Αυτό που παλεύουμε είναι να “κολλήσει” στον Απρίλιο του 2023 και η λειτουργία του σταθμού της Βενιζέλου. Για τη λειτουργία του μετρό η Βενιζέλου είναι κρίσιμη, δεν μπορεί να λειτουργήσει το μετρό της Θεσσαλονίκης χωρίς τον σταθμό της Βενιζέλου.

Για να γίνουν οι δοκιμές που διαρκούν 18 μήνες, με τους 11 να είναι πολύ κρίσιμοι. Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να ενσωματώσουν και τον σταθμό της Βενιζέλου», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ήταν απόλυτος όταν του ζητήθηκε να περιγράψει τυχόν εναλλακτικά χρονοδιαγράμματα. Δεν δουλεύουμε με εναλλακτικές αυτή τη στιγμή. Δουλεύουμε με στόχο τη λειτουργία του μετρό της Θεσσαλονίκης το 2023 με τον σταθμό της Βενιζέλου.

Έχει πλέον προχωρήσει και ο σταθμός της Αγίας Σοφίας όχι στον ίδιο βαθμό με τους υπόλοιπους, ενώ δεν έχει προχωρήσει κατασκευαστικά ο σταθμός Βενιζέλου. Η κρίσιμη διαδρομή του έργου περνά από τη Βενιζέλου. Η Βενιζέλου είναι πάρα πολύ κρίσιμη για τη συνέχεια του έργου και όσο υπάρχει η εκκρεμότητα της Βενιζέλου είναι σαφές πως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και το σύνολο του δικτύου.

Αυτή τη στιγμή γίνεται η αφαίρεση της άμμου. Αυτό είναι κάτι που θα γινόταν σε κάθε περίπτωση με οποιαδήποτε μέθοδο κατασκευής. Στη συνέχεια θα πρέπει να ξεκινήσουμε την απόσπαση των αρχαιοτήτων. Είναι κάτι που θα κατευθύνει το υπουργείο Πολιτισμού. Έχουν ετοιμαστεί τα τεύχη του διαγωνισμού, είναι έτοιμος να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός από τον ανάδοχο κάτι που θα γίνει και νωρίτερα από τα τέλη Μαΐου”.