Τα «κομπλιμέντα» στη δουλειά δεν είναι πάντα καλοδεχούμενα, αγαπητέ εργοδότη

Του Κωνσταντίνου Τανιά

Να είσαι ευγενική, να δέχεσαι ένα καλοπροαίρετο σχόλιο, να ευχαριστείς και να ανταποδίδεις – αυτό είναι το φυσιολογικό, αν και αυτή η λέξη δε μου αρέσει καθόλου. Κάποιες φορές τα κομπλιμέντα αγγίζουν -ή και ξεπερνούν- τα όρια και καταλήγουν στην προσβολή – αυτό δεν είναι το φυσιολογικό. Τότε αρχίζει το πρόβλημα. Τότε παύεις να είσαι καταδεκτική κι ευγενική.

Ο καθημερινός σεξισμός στο χώρο εργασίας, έχει πολλά πρόσωπα και πολλές μορφές. Από τα παράξενα και γεμάτα καφρίλα βλέμματα, που νιώθεις να σε «διαβάζουν» από πάνω μέχρι κάτω, έως τους περιττούς χαρακτηρισμούς «μωρό μου» και «αγαπούλα μου», που γίνονται από συναδέλφους ή και εργοδότες. Συνήθως, η εξωτερική σου εμφάνιση γίνεται «στόχος» αυτών των δύο, σχολιάζεται και «κολακεύεται» -επιτρέψτε μου- με χυδαίο τρόπο.

Σίγουρα, οι φιλοφρονήσεις και οι κολακείες παίζουν το ρόλο τους στον εργασιακό χώρο, αφού μπορούν να σε «γεμίσουν» με θετική ενέργεια και να κάνουν την εργάσιμή σου ημέρα να κυλήσει πιο ευχάριστα. Όχι, όμως, κάτω από το πρίσμα της προσβολής και του σεξισμού. Δυστυχώς, τέτοιου είδους σχόλια δεν αφορούν στο εργασιακό επίπεδο, στην εξέλιξη που παρουσιάζεις στη δουλειά και στο πόσο καλά προετοίμασες το νέο σου πρότζεκτ. Όπως είπα και παραπάνω, ο «στόχος» είναι η εμφάνισή σου. Τότε γίνεσαι θύμα και όχι η όμορφη υπάλληλος, που το αφεντικό συμπαθεί και κολακεύει.

Όταν συνειδητοποιείς πως η συμπάθεια γίνεται «πολλή», τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Μη διστάσεις να αντιδράσεις, να ζητήσεις βοήθεια ή ακόμα και να φύγεις από το συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλον. Μάλλον δεν είναι για εσένα, όση ανάγκη κι αν έχεις τα χρήματα, όσο κι αν αυτή η δουλειά ανταποκρίνεται σ’ αυτό που έψαχνες. Θα ήταν δόκιμο να μπεις στη θέση της συναδέλφου σου και να την προειδοποιήσεις για τον άνθρωπο με τον οποίο συνεργάζεται ή για τον οποίο εργάζεται: Ενσυναίσθηση. Τόσο ωραία λέξη και ακόμα πιο ωραία είναι η αξία της, είτε σε επαγγελματικό είτε σε προσωπικό επίπεδο. Να θυμάσαι πως ο άνθρωπος αυτός δε θα περιοριστεί σε εσένα, αλλά θα συνεχίσει με τη συνάδελφό σου και με τη μετέπειτα υπάλληλο.

Όσο για εσένα αγαπητέ εργοδότη, φρόντισε τα σχόλιά σου να περιορίζονται στα λεπτά όρια της ευπρέπειας. Σεβάσου τη θέση της εργαζόμενης και -κυρίως- σεβάσου τη δική σου θέση. Δεν είναι μόνο η εμφάνιση που χρήζει κολακείας. Είναι (και) η συμπεριφορά, η εργατικότητα, ο εσωτερικός κόσμος – σε επαγγελματικό και φιλικό πλαίσιο παρακαλώ. Πριν κάνεις το σχόλιό σου, τσέκαρε μήπως είναι καλυμμένο με θετικό πρόσημο, με σκοπό να κρύψεις την προσβολή και το σεξισμό σου. Αγαπητέ εργοδότη, τα κομπλιμέντα σου στη δουλειά δεν είναι πάντα καλοδεχούμενα.