Τα στρατόπεδα των υποψηφίων της Κεντροαριστεράς στη Θεσσαλονίκη

Δύο εβδομάδες απέμειναν ως την 12η Νοεμβρίου οπότε θα στηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη του αρχηγού του νέου φορέα στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Οι εννέα διεκδικητές εντείνουν τις προσπάθειές τους με περιοδείες, ομιλίες, μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και με τις παραδοσιακές μεθόδους (όσοι έχουν γνώση αυτών) προσέλκυσης των πιθανών ψηφοφόρων. Παράλληλα, προετοιμάζονται για την αυριανή πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων η οποία θα γίνει στο στούντιο της ΕΡΤ και θα έχει κυρίως ατζέντα περιφέρειας. Η δεύτερη θα γίνει την επόμενη Κυριακή και θα είναι εφ’ όλης της ύλης.

Παράλληλα, η επιτροπή υπό τον Νίκο Αλιβιζάτο προσπαθεί να ρυθμίσει όλες τις πρακτικές λεπτομέρειες ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα κατά την εκλογική διαδικασία. Τις ημέρες αυτές οριστικοποιούνται τα σημεία στα οποία θα στηθούν κάλπες, συγκροτούνται οι εφορευτικές επιτροπές καθώς και το δίκτυο των εθελοντών οι οποίοι θα αναλάβουν το βάρος της υλοποίησης του εγχειρήματος.

 

Η μάχη στο παρασκήνιο

Την ίδια ώρα στο παρασκήνιο τα επιτελεία των υποψηφίων εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να πείσουν τους εν δυνάμει ψηφοφόρους να προτιμήσουν στην κάλπη τον δικό τους υποψήφιο αρχηγό. Σημαντικό προβάδισμα στη μάχη που δίνεται σε αυτό το επίπεδο έχει η Φώφη Γεννηματά καθώς έχει μαζί της την πλειοψηφία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό έχει και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ως πρώην γραμματέας του κόμματος. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τους Γιάννη Μανιάτη και Γιάννη Ραγκούση οι οποίοι, αν και υπήρξαν προβεβλημένα στελέχη (ο δεύτερος είχε διατελέσει μάλιστα και γραμματέας) δεν διαθέτουν σημαντικές προσβάσεις και επιρροές εντός ΠΑΣΟΚ. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, κυρίως ο Γιώργος Καμίνης και ο Σταύρος Θεοδωράκης ποντάρουν κυρίως στους κομματικά ανένταχτους, γι’ αυτό και πασχίζουν με κάθε τρόπο η εκλογική αναμέτρηση της 12ης Νοεμβρίου να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους.

 

Ποιοι στηρίζουν Φώφη

Η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών και μελών του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη έχει ταχθεί στο πλευρό της προέδρου του κόμματος. Εδώ και καιρό έχει συγκροτηθεί επιτελείο με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΕΚΘ Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη το οποίο συνεδριάζει κάθε βδομάδα προκειμένου να προγραμματίσει τις δράσεις για τη στήριξη της υποψηφιότητας της κ. Γεννηματά. Σε αυτό συμμετέχουν ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και οι Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Χρόνης Μακρίδης, Χρήστος Παπαστεργίου, Μιχάλης Αλεξανδρίδης, Νίκος Κριθαρίδης, Χρήστος Βάρδας και Μαρία Παυλίδου. Υπέρ της κ. Γεννηματά είναι επίσης βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανιτίδης, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Β’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Κυανίδης, οι πρώην βουλευτές Γιάννης Μαγκριώτης και Χρύσα Αράπογλου και οι Βασίλης Διαμαντάκης, Κώστας Τσαπακίδης, Κώστας Παπαδόπουλος, Ανδρέας Στοϊμενίδης, Γιώργος Αρβανίτης, Γιώργος Τελίδης, Μανώλης Τρικούκης, Ρούλης Εδιάρογλου, Κώστας Ανθόπουλος, Μιχάλης Πάππου, Αχιλλέας Μεταλούλης, Θωμάς Φωτεινός κ.ά. Στήριξη στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ παρέχουν και στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ (Μαυρίδης, Παγώνης, Μαυράκης).

 

Ανδρουλάκης – Καμίνης

Ερείσματα στο οργανωμένο ΠΑΣΟΚ έχει και ο άλλοτε γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης. Την υποψηφιότητά του υποστηρίζουν η ευρωβουλευτίνα Εύα Καϊλή, ο γραμματέας της Α’ Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαδούλης, ο πρώην γραμματέας της Αποκεντρωμένης Νικήτας Φραγκισκάκης, ο Αντώνης Σαουλίδης και οι Δαλαμπούρα, Μελίδης, Ξυλούρης, Βερβερίδου κ.ά., καθώς και αρκετοί νεολαίοι, αλλά και κάποια από τα πρώην στελέχη του γραφείου του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Υπέρ του Γιώργου Καμίνη έχει ταχθεί ανοιχτά ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος. Τον υποστηρίζουν επίσης οι Ευριβιάδης Ελευθεριάδης, Μαρία Κυριακίδου, Μπάμπης Παπαϊωάννου, Κώστας Νικολόπουλος, στελέχη της δημοτικής παράταξης του Γρηγόρη Χατζησάββα, κάποια στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ (Αγκαθίδου, Φαρμάκη) καθώς και ο γιος του βουλευτή Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρου Παραστατίδη, Στέφανος ο οποίος έχει συντονιστικό ρόλο στο επιτελείο του δημάρχου Αθηναίων.

 

Θεοδωράκης, Μανιάτης, Ραγκούσης

Την υποψηφιότητα του Σταύρου Θεοδωράκη στηρίζουν ορισμένα από τα στελέχη του Ποταμιού όπως οι υποψήφιοι βουλευτές Σπύρος Πέγκας, Νίκος Νυφούδης και Γιάννα Παναγοπούλου, ο συντονιστής του κόμματος στη Θεσσαλονίκη Πέτρος Τερζής κ.ά. Μαζί του είναι επίσης ο Σταύρος Κωνσταντινίδης.

Τον Γιάννη Μανιάτη υποστηρίζουν οι Τάσος Ουλής, Δημήτρης Τερζίδης, Γρηγόρης Τσόκας κ.ά. και τον Γιάννη Ραγκούση οι Φανή Τσικριτσή και Αλέξανδρος Παπουτσής.

 

 

Άρθρο του Νίκου Ηλιάδη

Πηγή: http://voria.gr/article/pii-me-pious-sti-thessaloniki-gia-tin-archigia-stin-kentroaristera