Τα τραγούδια «της ώρας»

Με αφορμή την αλλαγή της ώρας, ένα αφιέρωμα στα μουσικά κομμάτια που έχουν γραφτεί για τον χρόνο.

Της Χριστίνας Βρούβα

Τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου αρχίζει η θερινή ώρα και τα ρολόγια πηγαίνουν μία ώρα μπροστά. Είναι μία από τις τελευταίες φορές που θα αλλάξει η ώρα, καθώς το 2021 οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχουν επιλέξει αν θα κρατήσουν τη χειμερινή ή τη θερινή ώρα.

Ο χρόνος επηρεάζει τους πάντες, αυτό εξυπακούεται πως επηρεάζει και τους δημιουργούς. Η καθημερινότητα και γενικότερα η ζωή ενός ανθρώπου εξαρτώνται από τον χρόνο. Τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τον χρόνο είναι πολλά και η πλειοψηφία αυτών έχουν προβληματίσει τους ακροατές.

 

 

  • Λουκιανός Κηλαηδόνης- Κάπου την έχουμε πατήσει

 

«Αν κοιμηθώ νωρίς, θα σηκωθώ νωρίς», έλεγε ο Λουκιανός το 1978, μέσα από τον δίσκο «Είμαι ένας φτωχός και μόνος κάου- μπόι». Το συγκεκριμένο κομμάτι αναφέρεται στις ατελείωτες υποχρεώσεις που έχει να κάνει κανείς. Παράλληλα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για να τα προλάβει όλα.

 

 

  • Locomondo& Apurimac- Δεν προλαβαίνω

 

Μπορεί ο ρυθμός του τραγουδιού να είναι ευχάριστος, αλλά οι στίχοι του αναφέρονται σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί όλους τους κατοίκους μιας πόλης. Το μποτιλιάρισμα των δρόμων λοιπόν είναι το κύριο πρόβλημα του ερμηνευτή και πως «δεν προλαβαίνει» να κάνει τίποτα λόγο αυτού. Το κομμάτι κυκλοφόρησε το 2009 από το άλμπουμ «Παράθυρα ανοιχτά».

 

  • Domenica- Άχρηστα ρολόγια

Το ημερολόγιο έγραφε Νοέμβριος του 99’ και ο Μάνος Ξυδούς γράφει και συνθέτει το «άχρηστα ρολόγια». Το κομμάτι αναφέρεται στον χρόνο που σπαταλιέται άσκοπα για ανθρώπους και καταστάσεις που τελικά δεν είχαν αξία. Με αυτό το τραγούδι οι Domenica έγιναν ευρέως γνωστοί.

 

  • Pink Floyd- Time

Οι Pink Floyd, ένα συγκρότημα «φαινόμενο» για την ροκ μουσική σκηνή. Το 1973 μέσα από τον δίσκο «Dark side of the moon», ξεχώρισε ένα κομμάτι που σίγουρα έχει προβληματίσει πολλούς. Το «times» αναφέρεται στον χρόνο που «κυλά» γρήγορα και παράλληλα δεν αξιοποιείται όπως πρέπει. Οι στίχοι αναφέρουν επίσης, πως ο άνθρωπος έδωσε αξία σε πράγματα τα οποία υποτίθεται έχουν προτεραιότητα στη ζωή του. Το κομμάτι έχει στιγματίσει την μπάντα αλλά και τους ακροατές.

 

  • Rolling Stones- Time is on my side

Στα τέλη του 1964 οι Rolling Stones κυκλοφορούν το άλμπουμ «12 X 5». Μέσα από αυτό ξεχώρισε το τραγούδι «Time is on my side», το οποίο έκανε επιτυχία σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες. Το κομμάτι ερμηνεύτηκε αρχικά από την Irma Thomas, αλλά έγινε ευρέως γνωστό μέσα από την εκτέλεση των Rolling Stones.

 

  • Coldplay- Clocks

Για τα δικά τους «ρολόγια» ερμήνευσαν μοναδικά οι Coldplay το 2002, μέσα από τον δίσκο «A rush of blood to the head». Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα τραγούδια του συγκροτήματος, αφού έχει βραβευτεί με βραβείο Grammy καλύτερης ηχογράφησης. Επιπλέον, έχει καταλάβει την 490η θέση στη λίστα με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών του περιοδικού «Rolling stone».

 

  • Bryan Adams- Summer of 69

Η δεκαετία του 80’ ήταν μία ιδιαίτερα παραγωγική δεκαετία για τη μουσική. Ένα από τα τραγούδια που ξεχώρισαν ήταν το «Summer of 69» του Bryan Adams, που κυκλοφόρησε το 1984 στον δίσκο «Reckless». Το κομμάτι υπογράφει ο ίδιος ο Bryan Adams με τον Jim Vallance και αναφέρεται σε ένα αξέχαστο εφηβικό καλοκαίρι. Η επιτυχία του ήταν αναμενόμενη, καθώς πολλοί νέοι ταυτίστηκαν με τους στίχους.

 

  • Deep purple- Child in time

Το όνομα των Deep purple έχει γίνει συνώνυμο με τη «Heavy metal», εκτός αυτού είναι από τα σημαντικότερα συγκροτήματα όλων των εποχών. Ένα από τα πιο ξεχωριστά και «ιδιαίτερα» κομμάτια τους είναι το «Child in time». Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1970 μέσα από το άλμπουμ «Deep purple in Rock» και ξεχώρισε για τη μοναδική του μελωδία αλλά και για τα φωνητικά του Ian Gillan. Οι στίχοι του αναφέρονταν έμμεσα στον πόλεμο του Βιετνάμ και τον ψυχρό πόλεμο, τονίζοντας τις συνέπειες τους.