Τα φρέσκα νέα από την Τουρκία.

Άρθρο του Μιχάλη Τριανταφυλλίδη

Εικόνα πρώτη.

Η καθημερινότητα στην Τουρκία δεν έχει αλλάξει καθόλου. Η καθημερινή ζωή, είναι  το ίδιο έντονη, φασαριόζα  και μαγική.

Η οικονομική ζωή, συνεχίζει  την  πορεία, εδώ όμως θα δούμε λόγω της συναλλαγματικής  καταβαράθρωσης της λίρας, σε σχέση με ευρώ και δολάριο, οι εξαγωγές να έχουν εξακοντιστεί σταύψη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μπλοκαρίσματα, που ουδέποτε στο παρελθόν είχαν εμφανιστεί. Δεν υπάρχουν όμως ακόμη πουθενά σοβαρές αυξήσεις, στα προϊόντα…

Το CHP βρήκε υποψήφιο, έναν πολύ καλό και σοβαρό βουλευτή από τη Γιάλοβα, καθηγητής της φυσικής στη μέση εκπαίδευση στο επάγγελμα, ονομαστός  για τη δουλειά του  και τη σοφία του. Στιςτελευταίες εσωκομματικές εκλογές, για εκλογή προέδρου, βγήκε κόντρα στον Κιλιτσντάρογλου και πήρε περισσότερο από το 35%, ενός στημένου εναντίον του, σώματος.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν έναν αχταρμά,  λόγω του ότι, κατά πως λένε οι δημοσκόποι, οι πολίτες φοβούνται να απαντήσουν ανοικτά, για το τι θα ψηφήσουν.

Εάν η εικόνα συνεχίσει να είναι έτσι θολή για τον Ερντογάν, δηλαδή να παίρνει λιγότερα,  από ότι το κόμμα του, τότε φοβούμαι πως ο  φίλος μου, υπηρέτης της θέμιδος, που πρόβλεψε οτι δεν θα γίνουνεκλογές, μάλλον θα δικαιωθεί.  Γιατί δεν θα κάνει εκλογές, που τις χάνει πανηγυρικά,  που δεν τις κερδίζει μαρς άνευ δισταγμών.

Εν τω μεταξύ,  ναι μεν οι Τούρκοι μαθημένοι να βλέπουν  φέρετρα, δεν αντιδρούσαν,  αλλά να είναι τα λίγα, των δικών τους παιδιών, τα πιο πολλά των άπιστων εχθρών, δηλαδή των Κούρδων. Τώρα όμως βλέπουν μόνο τα παιδιά τους.

Η τελευταία απόφαση του Κογκρέσου, να μην παραδοθούν τα F35 στην Τουρκία, είναι χτύπημα τόσο ισχυρό, και έχει μετρήσει τόσο πολύ στην τούρκικη κοινωνία, που σε συνδυασμό με όλες τις υπόλοιπες αντιθέσεις, που εμφανίζονται με τις ΗΠΑ, μετέτρεψαν τις εξετάσεις  των Αμερικανικών Πανεπιστημίων,  για την επιλογή φοιτητών, με επάρκεια αγγλικών και άλλων γνώσεων, σε εναρκτήριο σάλπισμα αποχώρησης, από την Τουρκία.

Μόνον  αυτό το Σαββατοκύριακο και μόνον στη Σμύρνη, μαζεύτηκαν περισσότερα από 40.000 παιδιά,να δώσουν τις εξετάσεις. Για να έχετε υπόψη σας, οι υποψήφιοι για τα τούρκικα πανεπιστήμια, σήμερα είναι 3.200.000.

Η άρνηση λοιπόν αυτή, για την παράδοση των F35, δείχνει  πως ο Ερντογάν οδεύει  σε στρίμωγμα οδυνηρό, για τον ίδιο  και το καθεστώς του, με απρόβλεπτες συνέπειες, φυσικά.

Ο γνωστός λοιπόν φίλος μου,  προέβλεψε πως  ο Ερντογάν ξεκίνησε την πορεία, για τον Γολγοθά του, όμοιο με αυτόν του Αντνάν Μεντερές…  Η μεγάλη διαφορά  όμως είναι ότι ο Μεντερές, κάποια χρόνια μετά, αποκαταστάθηκε πλήρως,  όταν μαθεύτηκε ποιοι έκαναν την προβοκάτσια σε βάρος  των ελλήνων  το 1955, ενώ αυτόν τον περιμένει κακό τέλος από οτι φαίνεται.

Καθεστώς το οποίο, προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξοντώσει  τους όποιους θεωρεί αντιπάλους, δεν μπορεί να επιβιώσει . Ο τελευταίος που συνελήφθη αντιφρονών, αντιμετώπισε ως κατηγορία,  το ότι είχε μέσα την τσέπη του 600 δολάρια. Το χειρότερο όμως είχε και μονοδόλαρα  καινούριας κοπής, που συμπεραίνουν ότι τα έστειλε κατευθείαν ο Φετουλάχ Γκιουλέν, σε αυτόν.