Τείνω χείρα βοηθείας και είμαι παρών στον αγώνα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Της Δέσποινας Σκερλέτη

Η 25η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού. Κάθε ημέρα του Οκτώβρη είναι αφιερωμένη εδώ κι αρκετά χρόνια στην πρόληψη, στην καταπολέμηση και στην ευαισθητοποίηση, σχετικά με τον καρκίνο του μαστού. Η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια, με σκοπό να δοθεί εκτεταμένη και βαθύτερη προσοχή στον καρκίνο του μαστού, έλαβε χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο του 1985.

Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, αναφέρεται στην ανάπτυξη κακοήθους όγκου στην περιοχή του μαστού και είναι η συχνότερα εμφανιζόμενη στις γυναίκες, καθώς και η δεύτερη συνηθέστερη παγκοσμίως. Ιατρικές έρευνες έχουν αποκαλύψει πως στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων του μαστικού καρκίνου διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι μόλις 5%. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν πόσο ελλιπής είναι η σχετική ενημέρωση μεταξύ των Ελληνίδων. Περισσότερες από 2.000.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο, διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού το περασμένο έτος. 

Φορείς, ιδρύματα, εταιρίες, υποστηρικτικές ομάδες, καταστήματα και σχολεία, κινητοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτώβρη κι επιδιώκουν μέσω ποικίλων δράσεων, να συμβάλουν στο έργο συλλόγων και οργανώσεων, που αγωνίζονται για τις γυναίκες οι οποίες πάσχουν από τον καρκίνο του μαστού. Σκοπός των συλλόγων και των οργανώσεων, είναι η ενθάρρυνση αλλά και η οικονομική υποστήριξη γυναικών, οι οποίες αδυνατούν να αγοράσουν μόνες τους φάρμακα, καθώς και να καλύψουν τις δαπανηρές απαραίτητες εξετάσεις και χημειοθεραπείες.

Ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει. Το πρόγραμμα δωρεάς μαλλιών «Χάρισε Δύναμη» του συλλόγου «Άλμα Ζωής», στοχεύει εδώ και χρόνια στην παροχή περουκών  σε γυναίκες ασθενείς με καρκίνο, που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία. Μία δράση, μέσω της οποίας έχουν βοηθηθεί έως και σήμερα εκατοντάδες γυναίκες. Το «Άλμα Ζωής» άρχισε το Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, μία σειρά δράσεων αφιερωμένη στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Ακολουθούν οι επόμενες. 

  • Κυριακή 3 Νοεμβρίου, ώρα 12:00 μ.μ.: Παρουσίαση βιβλίου της Ελεονώρας Σουρλάγκα, με τίτλο «Πάσπορτ», στο βιβλιοπωλείο Πυξίδα. Το βιβλίο αφορά στην ιστορία μίας γυναίκας που βίωσε τον καρκίνο.
  • Κυριακή 10 Νοεμβρίου, ώρα 11:00 π.μ.: Ενημέρωση για τις «Εναλλακτικές Θεραπείες», με ομιλήτρια την Carine Vloemans, Φυσικοθεραπεύτρια – Εναλλακτική Θεραπεύτρια. www.physioalternative.com
  • Τρίτη 12 Νοεμβρίου, ώρα 17:00 μ.μ.: Ενημέρωση για τη Γελωτοθεραπεία (Laughter Yoga), στα γραφεία του συλλόγου.

Κάθε γυναίκα, είτε νοσεί είτε όχι, μία φορά το χρόνο, οφείλει στον εαυτό της, στο σώμα και στην υγεία της να πραγματοποιεί τη διαδικασία της μαστογραφίας και αυτομάτως να γίνεται παράδειγμα προς μίμηση για τις όμοιές της. Η «παραδειγματοποίηση» δεν είναι ντροπή. Είναι αφύπνιση και πρόληψη.