“Τελική ευθεία”

Άρθρο του Ευριβιάδη Ελευθεριάδη

Με την ολοκλήρωση της ΔΕΘ, τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν μπει στην τελική ευθεία του σχεδιασμού και της προετοιμασίας των εκλογών.

Την πρωτοβουλία των κινήσεων εξακολουθεί να την έχει ο Πρωθυπουργός σχετικά με την αναγγελία και το χρόνο προκήρυξης των εκλογών.

Ωστόσο, μόλις χθες με την τοποθέτηση της κυρίας Κονιόρδου στη θέση του Προέδρους του ιδρύματος Νιάρχου, δείχνει κατά τη γνώμη μου, τη βούληση του να εκμεταλλευτεί και την τελευταία ευκαιρία εναγκαλισμού του κόμματος του με το δημόσιο και το κράτος. Άλλωστε χτίζει σύστημα , το οποίο να τον κρατήσει στο πολιτικό παιχνίδι και την επόμενη μέρα.

Η πραγματικότητα είναι αυτό που φαίνεται σήμερα από τις δημοσκοπήσεις, είναι ότι δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι εκτός του διπολικού συστήματος, ακόμη και με αρκετά μειωμένες τις εκλογικές του δυνάμεις.

Η μοναδική απειλή θα μπορούσε να ήταν μία μικρή διαφορά ανάμεσα στο δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ και το τρίτο ΚΙΝΑΛ, μία εικόνα που θα δημιουργούσε αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό, καθώς και μεγάλες φυγόκεντρες δυνάμεις στο κόμμα του κ. Τσίπρα.

Ωστόσο η εικόνα σήμερα, δεν δείχνει μία τέτοια προοπτική. Η διαχείριση εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ, ο σφιχτός εναγκαλισμός με τους Ευρωσοσιαλιστές, η προσδοκία στήριξης που υπόσχεται σε πολλούς «πράσινους» αυτοδιοικητικούς, δημιουργεί ένα τρομερά θολό τοπίο.

Οι εκλογές θα είναι τρομερά πολωμένες, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παίξει «βρώμικα» και θα το κάνει. Ο κόσμος που παραδοσιακά ψήφιζε ΠΑΣΟΚ, και είχε πάντα μία εναντίωση στη δεξιά παράταξη και στο όνομα Μητσοτάκης, θα κληθεί να αποφασίσει αν θα στηρίξει το βασικό ορθόδοξο σχήμα του ΚΙΝΑΛ, το οποίο όμως μπορεί δυνητικά να συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία, ή να ψηφίσει τη σκληρή πολιτική εναντίωση που θα προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και δεν είμαι καθόλου σίγουρος τι θα επιλέξει ακόμη και αυτός ο παραδοσιακός ψηφοφόρος. Γιατί ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός, και σε μεγάλο βαθμό οι προστριβές και τα πάθη έχουν ξεθυμάνει. Πλέον για πολύ κόσμο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την εικόνα όχι ενός εξτρεμιστικού κόμματος, αλλά του συστημικού κόμματος που είναι απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Μπορεί να αλλάξει αυτήν την αντίληψη του κόσμου, η Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ; Δεν είμαι καθόλου σίγουρος.