Τι γιορτάζουμε σήμερα Τσικνοπέμπτη

Η Τσικνοπέμπτη ίσως είναι από τα πιο “δημοφιλή” έθιμα καθώς συνοδεύεται από άφθονο φαγητό. Είναι η δεύτερη μέρα του Τριωδίου που σηματοδοτεί την προετοιμασία για τη Μεγάλη Σαρακοστή.

 

Αυτή την ημέρα οι περισσότεροι καταναλώνουν ψητά κρέατα γι’αυτό ο μυρωδάτος καπνός, η τσίκνα δηλαδή,  διαχέεται παντού.  Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αυτή την ημέρα συνοδεύουν και άλλες τοπικές παραδόσεις. Στην Κέρκυρα τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια το γνωστό κουτσομπολιό που πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα.

Στις Σέρρες ανάβουν μεγάλες φωτιές στις αλάνες, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους, στην Κομοτηνή καψαλίζουν μια κότα και στην Πάτρα τηρούν το έθιμο της Κουλουρούς, όπου μια γυναίκα ντυμένη νύφη πηγαίνει στο λιμάνι συνοδεία Πατρινών . Στη Σκόπελο, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στο Πεύκο, για να συνεχίσουν το γλέντι και το φαγοπότι και στη Θήβα αρχίζει ο «βλάχικος γάμος», που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων.

Παρόμοιο  έθιμο υπάρχει και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού. Στη Γερμανία γιορτάζουν τη Schmutziger Donnerstag δηλαδή τη Λιπαρή Πέμπτη και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ  τη Mardi Gras δηλαδή τη Λιπαρή Τρίτη.

Το έθιμο τελείται τη δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών που είναι γνωστή ως Κρεατινή.

Η ακριβής προέλευση της γιορτής δεν είναι γνωστή. Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Ο λαογράφος Δημήτριος Λουκάτος ανέφερε ότι το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

 

πηγή: Τhecaller