Τι να κάνεις για να είσαι σε φόρμα το νέο εξάμηνο

Της Ελίζας Πέτσα

Κάθε εξάμηνο ξεκινάει το ίδιο δυναμικά – και όσο δυναμικά ξεκινάει τόσο εύκολα μετά σε παίρνει η μπάλα κι εκεί που λες ότι θα διαβάζεις και θα τα έχεις όλα υπό έλεγχο … ε, δεν το κάνεις. Γιατί όμως; Μήπως να βάλεις τα πράγματα στη σειρά και να ακολουθήσεις τις 6 (απλές) συμβουλές μου για να είσαι σε φόρμα το νέο εξάμηνο;

  1. Να πηγαίνεις στις παραδόσεις.

Basic εάν θέλεις να μην αναρωτιέσαι δύο εβδομάδες πριν την εξεταστική ποια είναι η ύλη, τι θα μπορούσε να ‘ναι sos και αν αυτός που σε επιτηρεί είναι ο καθηγητής του μαθήματος ή κάποιος άλλος συνάδελφος… Ναι, το πρόγραμμα καμιά φορά δεν είναι ό,τι καλύτερο και τα κενά των τριών ή και τεσσάρων ωρών σε κάνουν να θέλεις να πατήσεις skip στο πρώτο part διαλέξεων ΑΛΛΑ σκέψου ότι όσες ώρες κερδίζεις με το να μην πηγαίνεις κάποια στιγμή θα πρέπει να τις δώσεις πίσω.

 

  1. Να τροποποιήσεις το πρόγραμμά σου με βάση αυτό της σχολής.

Όπως είπαμε και πιο πριν τα κενά είναι δύσκολα, ειδικά εάν μένεις μακριά και η ιδέα του να πας σπίτι και να ξανακατέβεις μόνο ταλαιπωρία και κούραση προκαλεί. Έτσι, μπορείς να βρεις πράγματα για να γεμίσεις το χρόνο σου κοντά στη σχολή. Γυμναστήριο, ένας καφές με καλή παρέα για να τονωθείς, άραγμα στη βιβλιοθήκη με κάποιο λογοτεχνικό ή την εργασία που δεν έχεις ποτέ χρόνο να κάνεις σπίτι ή απλά προτιμάς να ξεκουραστείς!

  1. Να δανειστείς τα βιβλία που σου χρειάζονται πριν ανοίξει ο Εύδοξος.

Συχνά κάποια μαθήματα δεν έχουν διαφάνειες και απαιτούν πολλές σημειώσεις στην παράδοση, καθώς, εκείνη την περίοδο που δεν έχει ανοίξει ο Εύδοξος (το σύστημα μέσω του οποίου δηλώνουμε τα συγγράμματα των μαθημάτων μας), δεν έχεις καμία άλλη πηγή. Γι’ αυτό, μπορείς να δανειστείς από τη βιβλιοθήκη της σχολής σου το σύγγραμμα του μαθήματος που το απαιτεί, για να του ρίξεις μια ματίτσα τώρα που έχεις το χρόνο και την ενέργεια. Έτσι όταν ανοίξει ο Εύδοξος θα το επιστρέψεις και θα ξέρεις εάν σου είναι βοηθητικό για να το πάρεις και να μην χρεωθείς ένα βιβλίο που θα μετανιώσεις. #winwin

  1. Να ορίσεις 1 μέρα για εβδομαδιαία επανάληψη.

Το γεγονός ότι πηγαίνεις στις παραδόσεις δε σημαίνει απαραίτητα ότι μαθαίνεις αυτόματα όσα διδάσκονται. Καλό είναι 1 φορά την εβδομάδα να κάνεις μια επανάληψη και να προσπαθείς να μάθεις πραγματικά όλα εκείνα τα δύσκολα κομμάτια που ξέρεις ότι θα σου χρειαστούν και για τη συνέχεια των παραδόσεων αλλά και για τις τελικές εξετάσεις. Έτσι θα κάνεις την παρακολούθηση πιο εύκολη, αφού θα καταλαβαίνεις όποιες αναφορές σε προηγούμενες διαλέξεις, και θα μειώσεις τον χρόνο διαβάσματος αλλά και το άγχος στις τελικές εξετάσεις.

Βρες, λοιπόν, ένα κομμάτι μιας μέρας που σε βολεύει (για παράδειγμα Σάββατο μεσημέρι) κατά το οποίο θα διαβάζεις –  όχι να καλύπτεις απλώς σημειώσεις ή να κάνεις μια εργασία αλλά να μελετάς σαν να πρόκειται να εξεταστείς την επόμενη εβδομάδα. Τις σημειώσεις και ό,τι άλλο είναι καλύτερα να τα σπας σε λίγες ώρες μέσα στη βδομάδα για να μην μαζεύονται.

  1. Να βρεις το ιδανικό μέρος για διάβασμα για σένα.

Καθένας μας διαβάζει διαφορετικά. Βρες εάν σε βολεύει περισσότερο στο δωμάτιο, στο σαλόνι, σε κάποια βιβλιοθήκη ή σε ένα καφέ. Έχε ένα study spot από τώρα το οποίο θα είναι εύκολα προσβάσιμο κάθε φορά που θα θέλεις να διαβάσεις.

  1. Να έχεις επαφή με άτομα που έχετε τα ίδια μαθήματα.

Καταλαβαίνεις γιατί. Άνθρωποι είμαστε και κάποιες μέρες θα την κάνουμε την κοπάνα μας για τον έναν ή τον άλλον λόγο. Να μη ξέρουμε τι έγινε στο μάθημα; Αλλά πέρα από αυτό, είναι τα άτομα που θα ρωτήσεις για όποια απορία έχεις σχετικά με τα μαθήματα. Οπότε, μην ντρέπεσαι. Όλοι είμαστε το ίδιο στο τέλος.

 

 

  1. Ξεκίνα ένα challenge.

Εάν και πάλι δε μπορείς να πείσεις τον εαυτό σου ή φοβάσαι ότι θα τα παρατήσεις εύκολα, ξεκίνα ένα challenge παραγωγικότητας, όπως αυτό που έχω αναλύσει εδώ ή χρησιμοποίησε την εφαρμογή HabitBull για να έχεις ένα κίνητρο για καθετί που θέλεις να κάνεις αλλά δεν τα καταφέρνεις.

 

Ελπίζω να σε βοήθησα. Και να ξέρεις, είμαστε μαζί σε αυτό.

φωτογραφίες: https://isthsnametakenyet.tumblr.com/