Τι να κάνετε το 2018

Της Ελίζας Πέτσα

 

  1. Να κάνετε μια λίστα στο κινητό σας στις σημειώσεις με όλα αυτά για τα οποία είστε ευγνώμονες.

Η λίστα μπορεί από αρχικά μικρή σε 1 μήνα να γίνει πολύ μεγάλη αν σκεφτείτε πόσα πράγματα θεωρούμε δεδομένα. Στιγμές που θα χρειάζεστε να πάρετε δύναμη από κάπου ή στιγμές που νιώθετε ότι θέλετε να πείτε ένα ευχαριστώ για αυτά που σας συμβαίνουν , η λίστα θα είναι εκεί για αυτό.

  1. Επικοινωνήστε με όσους είναι μακριά ή κοντά αλλά δεν τους βλέπετε λόγω καθημερινότητας.

Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο όμως ξέρουμε τι μας ξημέρωσε σήμερα – μια ευκαιρία να κάνουμε όσα αύριο ίσως δε μπορούμε.

  1. Κάντε κάτι δημιουργικό.

Αν οι μόνες ασχολίες σας πέρα από τη δουλειά ή τη σχολή είναι να βλέπετε σειρές και ταινίες ή κάτι παρόμοιο, σκεφτείτε ότι μπορείτε να κάνετε κ εσείς κάτι δημιουργικό αντί να λαμβάνετε μόνο την δημιουργία των άλλων. Βρείτε ένα θέμα και βγάλτε σχετικές φωτογραφίες σαν να πρόκειται να τις παρουσιάσετε σε μια έκθεση κάποτε. Σκεφτείτε μια ιστορία που θα μπορούσε να συμβεί και γράψτε την. Φτιάξτε το αγαπημένο σας χρώμα με τέμπερες και όχι από τις επιλογές που υπάρχουν στον υπολογιστή για τις γραμματοσειρές. (Αυτό για κάποιο λόγο μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση.)

  1. Πετάξτε όσα σας βαραίνουν.

Από άσχημα συναισθήματα μέχρι ένα παλτό που δε σας κάνει εδώ και 2 χρόνια. Δωρίστε όσα σας περισσεύουν και κάποιος άλλος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και κρατήστε μόνο όσα σας προκαλούν θετικά συναισθήματα.

  1. Φτιάξτε μια λίστα με όσα θα θέλατε να κάνετε το 2018.

Εγώ ας πούμε θέλω εδώ και 2 χρόνια να δω πώς είναι η βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Ε, κάποια στιγμή θα πάω αλλά δε πόιντ ιζ ότι όταν δεν ξέρετε τι να κάνετε θα έχετε αυτή τη λίστα να σας θυμίζει ότι θέλετε κάποια στιγμή να ανεβείτε τα κάστρα με τ πόδια και να φάτε ποπ κορν για ανταμοιβή. Ναι κι αυτό το θέλω.

  1. Σκεφτείτε τι πραγματικά χρειάζεστε.

Το 4ο κόκκινο κραγιόν μήπως δεν είναι τόσο απαραίτητο παρά μια παρόρμηση της στιγμής που υποβοηθήθηκε από τα καταναλωτικά πρότυπα που κυριαρχούν στο YouTube; Μήπως οι τρύπιες κάλτσες δεν ήταν ποτέ στη μόδα; σταρτ πραιοριτάιζιν.

  1. Προσπαθήστε να τρώτε 5 διαφορετικά χρώματα σε τροφές καθημερινά.

Και δεν εννοώ τα χρώματα από τα ζελεδάκια.

  1. Χρησιμοποιήστε λιγότερο το κινητό σας.

Έχετε πάντα μαζί σας ένα βιβλίο (Να σου πω μια ιστορία-Χόρχε Μπουκάι) ή ένα περιοδικό (Σχεδία) αρκετά ελαφρύ και όταν βρίσκεστε με κενό χρόνο σε αναμονή σε κάποια υπηρεσία ή σε μέσο μαζικής μεταφοράς ή σας τελειώσει η μπαταρία βρε αδερφέ να το ξεφυλλίσετε, αντί να είστε κολλημένοι σε μια οθόνη για 30 λεπτά. Εγώ μια μέρα είχα ξεχάσει το κινητό μου και είχα μια εργασία μαζί μου και αναγκάστηκα να τη διαβάσω. Άλλες φορές που δεν έχω κάτι θέλοντας και μη είμαι στο κινητό. Βάλτε ξυπνητήρι εν ανάγκη ή χρησιμοποιήστε την εφαρμογή forest για μείνετε αφοσιωμένοι. Αν το δοκιμάσετε, δεν θα το μετανιώσετε.