Τι οδήγησε στην ρήξη ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Η επόμενη μέρα

Του Θεοδόση Βαδιάκα

Βόμβα εν αιθρία έριξε ο Πρόεδρος των “Ανεξάρτητων Ελλήνων”, ο οποίος  υπέβαλε την παραίτηση του στον Πρωθυπουργό της χώρας, την Κυριακή.

Συγκεκριμένα, ο Πάνος Καμμένος μετά από συζήτηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε πως παραιτείται από τα καθήκοντα και τη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και πως ταυτόχρονα, αποχωρεί και από τον κυβερνητικό συνασπισμό!
Το βράδυ του Σαββάτου (12/1),  ύστερα από μια ιδιωτική συζήτηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του πρώην Υπουργού, η οποία διεξήχθη υπό κλειστές πόρτες, βγήκε η εν λόγω απόφαση, για το οριστικό πλέον διαζύγιο, του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

Το χάσμα και η ρήξη

Αφορμή για να συμβεί αυτό, αποτέλεσε το χάσμα διαφωνιών που ήταν αγεφύρωτο, ανάμεσα στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και τη πολύκροτη “συμφωνία των Πρεσπών“. Εφόσον αυτή υπερψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο της γείτονος χώρας, τώρα είναι η σειρά του Αλέξη Τσίπρα, να φέρει τη συμφωνία, προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται απόλυτα υπέρ της “συμφωνίας των Πρεσπών” και έχει δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα, για την επίτευξη της. Οι ΑΝΕΛ από την άλλη, είχαν ξεκαθαρίσει από την αρχή τη θέση τους και τη στάση που θα κρατήσουν, απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα, προειδοποιώντας μάλιστα, ότι δεν επρόκειτω να ψηφίσουν υπέρ, ούτε να δεχθούν μια συμφωνία που θα περιέχει το όνομα “Μακεδονία“… είτε αυτό χρησιμοποιείται για γεωγραφικό προσδιορισμό, είτε με κάποιον άλλο όρο και για οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο, που θα μπορεί να υϊοθετηθεί από τα Σκόπια. Βέβαια, είχαν τονίσει και το έδεξαν εξάλλου, ότι δεν θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, όμως αυτό θα συνέβαινε ως η έσχατη λύση, σε περίπτωση που βρίσκονταν σε αδιέξοδο και δεν είχαν άλλη επιλογή, ούτως ώστε να αποφευχθεί η επικύρωση και η υπερψήφιση, της “συμφωνίας των Πρεσπών”.

Η επόμενη μέρα

Έτσι επήλθε η ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών λοιπόν και τώρα ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν τη Ψήφο Εμπιστοσύνης από την Ελληνική Βουλή, ούτως ώστε να παραμείνει στον κυβερνητικό θόκο, μια κανονική κυβέρνηση πλειοψηφίας και όχι μια, κατ’ ανάγκη κυβέρνηση μειοψηφίας. Με αυτό το τρόπο, γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί το σενάριο των πρώορων εκλογών και ταυτόχρονα να περάσει από τη Βουλή, αφού πρώτα υπερψηφιστεί και η “συμφωνία των Πρεσπών”, για να μην υπάρξουν στο ευαίσθητο αυτό θέμα, κάποιες περαιτέρω επιπλοκές.

Αλλαγή φρουράς

Στη θέση του Πάνου Καμμένου, στο Υπουργρίο Άμυνας,  ήρθε ο πρώην Ναύαρχος του ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος αναλαμβάνει άμεσα ως ο νέος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, λαμβάνοντας το χρίσμα από την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Ναύαρχος για την απόφαση να δεχθεί την πρόταση του Πρωθυπουργού, αφού πρώτα ανέφερε ότι έχει καθήκον ως άνθρωπος και στρατιώτης της ευθύνης, θεωρώντας ύψιστη τιμή να αναλάβει αυτη τη θέση υπουργού, έκανε συναινετικές δηλώσεις, οι οποίες έδειχναν ότι αποζητάει τη συνεργασία όλων των κομμάτων, για το καλό της πατρίδας!
Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Δέχτηκα να αναλάβω την θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας γιατί έχω μάθει να υπηρετώ το καθήκον, είμαι στρατιώτης και άνθρωπος της ευθύνης. Έχω συνηθίσει να αναλαμβάνω την ευθύνη όσο βαριά και να είναι. Εξάλλου η κατάσταση είναι αρκετά περίεργη η οποία απαιτεί συναίνεση, ενότητα και συνεργασία και θεωρώ εξαιρετική τιμή την πρόταση που μου έκανε ο πρωθυπουργός και τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Θα συνεχίσω να υπηρετώ το καθήκον που αναλαμβάνω όπως έκανα μέχρι σήμερα μακριά από πολιτική και κόμματα και προσβλέπω στη συνεργασία όλων των πολιτικών κομμάτων για το καλό της πατρίδας».

Ο Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος των “Ανεξάρτητων Ελλήνων”, θα εκτελέσει προσωρινά χρέη ΑΓΕΕΘΑ, έως ότου ολοκληρωθούν όλες οι κρίσεις στον ελληνικό στρατό.

πηγή εικόνων: ΑΠΕ – ΜΠΕ,  hellenicnavy.gr