Τουρκία: Την Τετάρτη ξεκινά τις θαλάσσιες γεωτρήσεις ο «Πορθητής»

Αυτήν την εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη αναμένεται να τρυπήσει το γεωτρύπανο «Φατίχ» (Πορθητής) στο οποίο θα εργάζονται περισσότεροι από 200 ξένοι και Τούρκοι ειδικοί. Ο πρώτος γεωτρητικός στόχος της Τουρκίας με την επωνυμία «Αλάνια 1» βρίσκεται σε απόσταση 130 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Ακάμα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή», «το πλοίο γεωτρύπανο Φατίχ θα προχωρήσει εντός αυτής της εβδομάδας στην πρώτη βαθιά γεώτρηση στη Μεσόγειο, στην παρουσία και του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ».

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων υπενθυμίζει παλαιότερες δηλώσεις του κ. Ντονμέζ σύμφωνα με τις οποίες η πρώτη γεώτρηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του Οκτώβρη ανοικτά της Αντάλιας.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επισημαίνει πως «Ο Πορθητής σήκωσε άγκυρα από την Αντάλια και ξεκίνησε. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη θέση του».

Σύμφωνα με δηλώσεις του Φατίχ Ντονμέζ, η γεώτρηση θα γίνει σε βάθος 2.500 μέτρων και θα κατέβει μέχρι 5.000-6.000 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας. «Χρησιμοποιούμε τεχνολογία τελευταίας τεχνολογίας. Επιστημονικά έχουμε κάνει όλες τις εργασίες που χρειάζονταν», υπογραμμίζει.

Όπως αναφέρει το τηλεγράφημα του «Ανατολή», οι εργασίες του «Πορθητή» θα εντατικοποιηθούν κατά προτεραιότητα στη Μεσόγειο αναφέροντας ότι το πλοίο που έχει μήκος 229 μέτρα μπορεί να πραγματοποιεί θαλάσσιες γεωτρήσεις σε βάθος μέχρι 12.500 κάτω από μεγάλη πίεση.

Αναφέρεται επίσης ότι το πλοίο είναι κατάλληλο για να επιχειρεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και ρυθμίσεις και θα συνεχίσει τις εργασίες του κατά τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και σύμφωνα με τα πρότυπα εργασιακής ασφάλειας.

Πηγή: dikaiologitika.gr
Πηγή φωτογραφίας: dikaiologitika.gr