Το νεοσύστατο Συμβούλιο Νέων του Δήμου θέρμης αλλάζει το τοπίο!

Οι δράσεις των νέων της περιοχής

Ο Δήμος Θέρμης τους τελευταίους πέντε μήνες έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός καινοτόμου και πρωτοποριακού Συμβουλίου Νέων.

Η καινοτομία οφείλεται στο γεγονός ότι είναι το πρώτο Συμβούλιο Νέων στην Ελλάδα που λειτουργεί με βάση το σύστημα της σοσιοκρατίας ή αλλιώς κοινωνιοκρατίας.

Σύμφωνα με το σύστημα αυτό οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία και συναίνεση.

Το Συμβούλιο απαρτίζεται από 14 Τοπικά Συμβούλια Νέων ή αλλιώς Τοπικούς Κύκλους, όσα είναι δηλαδή και τα χωριά του Δήμου, και από τον Γενικό Κύκλο που αποτελείται από έναν αντιπρόσωπο κάθε Τοπικού Κύκλου.

Παρά την δύσκολη συγκυρία και τα εμπόδια λόγω του κορωνοϊού ο Τοπικός Κύκλος Καρδίας – Κάτω Σχολαρίου συμμετείχε σε διάφορες δράσεις, όπως ανάπλαση δημόσιων χώρων, σε Ευρωπαϊκά Σεμινάρια ενώ παράλληλα προχώρησε στην εφαρμογή ενός φιλόδοξου αλλά υλοποιήσιμου σχεδίου.

Ειδικότερα, σε συνεργασία με τους «Εθελοντές Καρδίας» τα μέλη συμμετείχαν στην ανάπλαση της υπόγειας διάβασης της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανίων στην Καρδία.

Το αποτέλεσμα ήταν οι τοίχοι της διάβασης να μετατραπούν σε παράθυρα με θέα το διάστημα!

Η δράση βασίστηκε στην εθελοντική προσφορά των κατοίκων και στην όρεξη της Νεολαίας.

Ακόμη, στις αρχές Σπτεμβρίου έλαβε μέρος στο διαδικτυακό σεμινάριο «Europe goes local» όπου αντάλλαξε απόψεις και εμπειρίες με μέλη συμβουλίων Νέων από την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Λιθουανία.

Συγχρόνως, ο Τοπικός Κύκλος Καρδίας- Κάτω Σχολαρίου τους τελευταίους δύο μήνες εργάζεται προκειμένου να μετατρέψει ένα οίκημα που του παραχωρήθηκε από την Τοπική Κοινότητα σε έδρα του.

Ξεπερνώντας τα συνηθισμένα γραφειοκρατικά προβλήματα τα μέλη με δικά τους μέσα αλλά και με την βοήθεια εθελοντών καθάρισαν, επιδιόρθωσαν και έβαψαν το οίκημα. Ως εκ τούτου οι νέοι θα έχουν ένα δικό τους σημείο αναφοράς όπου θα μπορούν να αλληλεπιδρούν, να συνεργάζονται και να συναποφασίζουν.

Παράλληλα, ο τοπικός Κύκλος Συμβουλίου Νέων Καρδίας- Κάτω Σχολαρίου γίνεται το πρώτο Συμβούλιο Νέων στην Ελλάδα με δική του έδρα.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει και υποστηρίξει ένθερμα αυτήν την προσπάθεια, καθώς κάτοικοι και φορείς έχουν σπεύσει να δηλώσουν την προθυμία τους να προσφέρουν αντικείμενα και έπιπλα για την διαμόρφωση του χώρου.