Το Ποτάμι: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

“Θέλω το ΕΣΥ της προσφοράς και όχι της μιζέριας” λέει o Βασίλης Γκολφινόπουλος, χειροπράκτης και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χειροπρακτών, που συμμετέχει στην καμπάνια του Ποταμιού #thelopotami.

Δείτε το “Θέλω” την τεκμηρίωσή του και τη φωτογραφία
https://thelopotami.gr/esy/

“Επιλογή των διοικητών των νοσοκομείων με κριτήρια ΑΣΕΠ. Πρέπει ο κάθε πολίτης να έχει το ιατρικό του φαρμακευτικό ηλεκτρονικό μητρώο. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει Εθνικός Υγειονομικός και Νοσοκομειακός Χάρτης. Πρέπει σε κάθε νομό να υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο και να ενισχυθούν, με μηχανήματα και προσωπικό, τα Κέντρα Υγείας“.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης 18.000 Έλληνες γιατροί έφυγαν στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή το ΕΣΥ «γονατίζει» από την έλλειψη προσωπικού. Τα γενόσημα που κατά κανόνα είναι προϊόντα εθνικών βιομηχανιών, στην Ευρώπη είναι το 50% της αγοράς, στην Ελλάδα είναι ακόμη το 22%! Χάνουν οι Έλληνες γιατί τα γενόσημα είναι περίπου στην μισή τιμή χάνουν και οι ελληνικές βιομηχανίες προς όφελος των πολυεθνικών.

Έχοντας βιώσει για μια δεκαετία το ΕΣΥ της Μεγάλης Βρετανίας ως φοιτητής αλλά και μετά ως εργαζόμενος σε ενταγμένο ερευνητικό προγραμμα o Βασίλης Γκολφινόπουλος, χειροπράκτης, υποστηρίζει ότι «είναι εφικτό να γίνουν τα πράγματα στην υγεία με έναν καλύτερο πιο αποτελεσματικό τρόπο». Και συνεχίζει : «Όχι ότι έξω τα κάνουν όλα τέλεια, αλλά καποια δυο -τρία βασικά πράγματα που στηρίζονται στην κοινή λογική τα έχουν λύσει. Οι ασθενείς εκεί δεν φέρνουν μαζί τους τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες απο το σπίτι τους ούτε οι δικοί τους άνθρωποι αναγκάζονται να αναλαμβάνουν ρόλο νοσηλευτών λόγω υποστελέχωσης των μονάδων απο το κατάλληλο προσωπικό».

Το Ποτάμι είχε προτείνει στη Βουλή, μια σειρά μέτρων για την εξυγίανση και την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας: «Επιλογή των διοικητών των νοσοκομείων με κριτήρια ΑΣΕΠ. Πρέπει ο κάθε πολίτης να έχει το ιατρικό του φαρμακευτικό ηλεκτρονικό μητρώο. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει Εθνικός Υγειονομικός και Νοσοκομειακός Χάρτης. Δεν μπορεί να υπάρχουν νομοί με 3 λειψά νοσοκομεία, όπως το Λασίθι, όπου το νοσομομείο στην Ιεράπετρα έχει τις μισές ειδικότητες και τις άλλες τις έχει το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, και οι πολίτες να πηγαινοέρχονται από πόλη σε πόλη για μια μικρή εξέταση, ή να πηγαίνουν ακόμη πιο μακριά, στο Ηράκλειο. Πρέπει σε κάθε νομό να υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο και να ενισχυθούν, με μηχανήματα και προσωπικό, τα Κέντρα Υγείας».

“Η ολοκληρωμένη, εστιασμένη στον ασθενή, συντονισμένη και προσβάσιμη φροντίδα υγείας πρέπει να είναι η επιδίωξη μας! Αποτελεί το ελάχιστο δείγμα σεβασμού και αξιοπρέπειας που οφείλει το κράτος προς τους πολίτες!” καταλήγει ο κύριος Γκολφινόπουλος.