Το πρωτάθλημα «περνάει» από το κέντρο

Μεταγραφική περίοδος και κάθε ομάδα παρουσιάζεται στο μεταγραφικό «παζάρι» άλλοτε πιο δυνατή και καλυτέρα προετοιμασμένη και άλλοτε χωρίς να δείχνει ετοιμότητα και γρηγορά αντανακλαστικά, τέτοια περίπτωση είναι ο ΠΑΟΚ.

Του Χάρη Εμμανουηλίδη 

Όταν θες να ασκήσεις κριτική σε κάποιον θα το κάνεις όταν είναι στα «πάνω» του, και το αγωνιστικό τμήμα του ΠΑΟΚ αυτή την στιγμή είναι στο καλύτερο επίπεδο που υπήρξε μέχρι στιγμής, με τα περιθώρια βελτίωσης να ανοίγονται μπροστά του και το μόνο που πρέπει να κάνει είναι απλά το καθήκον του.

Μεταγραφική περίοδος, και τα ονόματα, οι εικασίες, «πάνε και έρχονται». Ο ΠΑΟΚ σε ακόμα μια μεταγραφική περίοδο λειτουργεί με σχετική καθυστέρηση και δείχνει αντανακλαστικά που δεν αρμόζουν σε ομάδα «υποψήφιο φαβορί» για τον τίτλο. Ένα μηνά περίπου πριν την διακοπή του πρωταθλήματος οι ανάγκες ήταν λίγο-πολύ γνωστές, ο σύλλογος είχε ανάγκη από ένα αριστερό Μπακ μιας και ο Λέοβατς δεν άντεχε την πίεση, ενώ ήθελε άδικα κατά την άποψη μου και ένα κεντρικό αμυντικό αφού ο Ζαμπράνο εντός αλλά και εκτός (!) γηπέδου δεν έπειθε.

Χρόνος για προεργασία ένας μήνας, ενώ σίγουρα το τμήμα scouting του «δικέφαλου» είχε κάνει καιρό πριν μια ερευνά αγοράς. Ο ΠΑΟΚ κατάφερε για ακόμα μια μεταγραφική περίοδο να αργήσει, περιμένει ένα αριστερό αμυντικό από μια σπουδαία ομάδα όπως η Σαχτάρ , που όμως θέλει περίπου ένα μηνά για να είναι σε θέση να αγωνιστεί και κάνεις δεν ξέρει ποια είναι η κατάσταση του, μιας και η ποιότητα του είναι δεδομένη.

Ο «δικέφαλος του Βορρά» είχε και άλλες αδυναμίες που «φώναζαν» από καιρό, μπροστά από το αποτελεσματικότατο κεντρικό δίδυμο που έχει με τον Βαρέλα να αποτελεί σταθερά και τον παρτενέρ του να εναλλάσσεται, λείπει ένας παίκτης με όγκο, δύναμη, και ικανότητα να κρατήσει μπάλα όταν  αυτή «καεί», αλλά και να προωθήσει το παιχνίδι της ομάδας από την πίσω γραμμή, στοιχεία που δεν έχει ο Κανιας που δεν θυμίζει σε τίποτα τον περσινό παίκτη που εμφανίστηκε στο «χόρτο» της Τούμπας, αλλά φαίνεται πως και η δεύτερη εναλλακτική στην θέση «6» που είναι ο Εργκους Κάτσε δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του, ας δούμε ξεχωριστά τις δυο περιπτώσεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΧΟΣΕ ΚΑΝΙΑΣ

Ο Ανδαλουσιανός μέσος του ΠΑΟΚ πέρυσι είχε αγωνιστεί σε συνολικά 42 παιχνίδια, έχοντας στο βιογραφικό του ένα γκολ αυτό απέναντι στην Λάρισα που αποτελεί και το πρώτο της καριέρας του, φέτος έχει αγωνιστεί σε 10 παιχνίδια έχοντας στα στατιστικά του 15 κλεψίματα.

Είναι ένας παίκτης ο οποίος δεν έχει συμμετοχή στο δημιουργικό κομμάτι της ομάδας κάτι που φαίνεται από τον αριθμό «0» που δεσπόζει διπλά στην λέξη «ασίστ» στο βιογραφικό του. Παίκτης που αρκείται στο να αναχαιτίζει τις προσπάθειες των αντίπαλων μπορεί να θεωρηθεί ο Ισπανός.

 


 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΓΚΟΥΣ ΚΑΤΣΕ

Η «βασική εντεκάδα» του ΠΑΟΚ «γύρισε την πλάτη» στον 25χρονο μέσο ο οποίος βρίσκεται μεταξύ κερκίδας και πάγκου από την αρχή της χρονιάς, έχοντας καταγράψει μόλις 5 συμμέτοχες και μιλάμε για έναν παίκτη που ήταν βασικός και αναντικατάστατος τα προηγούμενα  χρονιά. Αποτελεί έναν παίκτη με παρόμοια χαρακτηριστικά με τον Κανιας μόνο που ο διεθνής Αλβανός έχει δείξει πως μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του και στο σκοράρισμα έχοντας καλή επαφή με τα δίχτυα, καθώς διαθέτει το σουτ από «μέση» απόσταση, ίσως περιμένει την ευκαιρία του… ενώ στον ΠΑΟΚ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τον σύλλογο.


 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΚΟΙΚΟ ΤΣΙΜΙΡΟΤ

Ο Βόσνιος μέσος του ΠΑΟΚ αποτελεί έναν παίκτη που έχει μια σταθερή απόδοση στο παιχνίδι του χωρίς να έχει κάνει το κάτι παραπάνω στα 1637 λεπτά που έχει καταγράψει φέτος. Αποτελεί έναν παίκτη που δεν θα έλεγαν όχι σε μια καλή πρόταση στην «Τούμπα», αλλά αυτή η πρόταση δεν έχει έρθει ακόμα καθώς ο Τσίμιροτ παρουσιάζεται «δυσκοίλιος» στο σκοράρισμα και στην παραγωγή φάσεων.

 

 

ΤΟ SCOUTING REPORT ΤΟΥ «ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ»

Επιχειρώντας να καταγράψουμε τα στοιχεία του παίκτη που πρέπει να δεσπόζει στο κέντρο του ΠΑΟΚ φαίνεται να καταλήγουμε σε έναν παίκτη που θα χαρακτηρίζεται από δύναμη και όγκο, καθώς και ύψος που θα του δίνει την δυνατότητα να συμμετέχει στο σκοράρισμα αλλά και στην αναχαίτιση φάσεων. Ένας τέτοιος παίκτης θα βοηθήσει και τον Μαουρίσιο να «ανεβάσει» την απόδοση του και να πάρει παραπάνω «μετρά» στο γήπεδο.

Ας ελπίσουμε στην «Μικράς Ασίας» να έχουν την ίδια άποψη και να είμαστε τον Μάιο καλά.