Το σχέδιο που παρουσιάστηκε επιστρέφει τη χώρα στην περίοδο 2010-2014, είπε ο Α. Χαρίτσης

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως το βάρος της κρίσης μεταφέρεται στους εργαζόμενους και βασίζεται στην «ανοσία της αγέλης» στην οικονομία

«Το σχέδιο που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της ύφεσης, είναι ένα σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης, που επιστρέφει τη χώρα στα όσα ζήσαμε τα πρώτα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, την περίοδο 2010-14», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, που σημείωσε πως πρόκειται για σχέδιο που «μεταφέρει το βάρος της κρίσης στους εργαζόμενους και βασίζεται στην επικράτηση της ‘ανοσίας της αγέλης’ στην οικονομία και την επιβίωση των ισχυρότερων».

Σε δηλώσεις του στο Open, ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αφήνει στους εργαζόμενους τρεις επιλογές: είτε να αποδεχθούν μείωση μισθών 20%, είτε να δεχθούν το σχέδιο εκ περιτροπής εργασίας είτε να οδηγηθούν σε απολύσεις» και «μονιμοποιεί την αναστολή των συμβάσεων, κάτι που δεν γίνεται σε καμία άλλη χώρα». Όπως τόνισε, η κυβέρνηση «επιλέγει να μην στηρίξει τους μικρομεσαίους», ενώ χαρακτήρισε ως «βαρύ ατόπημα την απουσία προγράμματος μη επιστρεπτέων ενισχύσεων», καθώς, όπως εξήγησε, «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό έχουν ανάγκη την απευθείας ενίσχυση με ρευστότητα, ώστε να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παρουσιάσει το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», από τις 6 Απριλίου, με μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 3 δισ. ευρώ μη επιστρεπτέας ενίσχυσης». Παράλληλα, τόνισε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιστοίχισε τις προτάσεις του με τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές, όπως το μαξιλάρι ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, «κάτι που δεν έχει κάνει ακόμη η κυβέρνηση». «Αντίθετα, η μόνη απάντηση που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στο κοστολογημένο σχέδιο μας είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», σχολίασε.

Επιπλέον, άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι είπε για μείωση προκαταβολής φόρου «με τεράστια ασάφεια». «Δεν διευκρινίστηκε ούτε το ύψος της, ούτε το ποιους αφορά, ενώ οι εξηγήσεις παραπέμφθηκαν για το μέλλον», τόνισε και υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός μίλησε για ενισχύσεις 24 δισ. προσθέτοντας μήλα με πορτοκάλια».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «έχουμε μπροστά μας μια κρίση κολοσσιαίων διαστάσεων, που ενδεχομένως να κάνει την κρίση που ζήσαμε πριν μερικά χρόνια να φαντάζει ως μικρή ανατάραξη της οικονομίας». «Η κυβέρνηση», τόνισε, «πρέπει να προχωρήσει σε ένα εμπροσθοβαρές, γενναίο πρόγραμμα χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως της ζητάμε από τις 6 Απριλίου» και υπογράμμισε ότι πρέπει «να αναθεωρήσει τώρα την πολιτική της, η οποία επιταχύνει και πολλαπλασιάζει τις συνέπειες της ύφεσης και μας οδηγεί ξανά σε ένα σπιράλ ύφεσης από το οποίο πάρα πολύ δύσκολα θα βγει η ελληνική οικονομία».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr