Το φάντασμα που δε λέει να φύγει…

Tης Νικολοπούλου Κ. Αναστασίας, Δικηγόρος Ε.Κ.Π.Α. και Δημοσιογράφος

Αφορμή για το σημερινό άρθρο αποτέλεσαν οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού επί Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ, Θεόδωρου Παγκάλου σχετικά με την μονομαχία για την τρίτη θέση στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

 Είναι αλήθεια, ότι η οικονομική ανισορροπία και αποσταθεροποίηση ευνοούν την άνοδο ακραίων οι οποίοι κείνται σαφώς εκτός του συνταγματικού τόξου και στόχο έχουν την επιβολή του «νόμου» τους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το εξής περιστατικό : ο λαϊκός σύνδεσμος της Χρυσής Αυγής λαμβάνει στην Α’ Αθηνών (η οποία θεωρείται και «κοιτίδα» της), ποσοστό μόλις 0,89% στις εθνικές του 2009, ενώ σε αυτές του 2012 εκτινάχθηκε στο 10,38%! Κανένας , φυσικά, δε μπορεί να αποταθεί πως ξαφνικά υπήρξε τόσο μεγάλο ποσοστό του εθνικού πληθυσμού που να ασπάστηκε τόσο μαζικά την ιδεολογία του εν λόγω συνδέσμου.

 Σε συνέχεια των παραπάνω, η Χ.Α εξέλεξε στις πρώτες εκλογές του 2012, 21 βουλευτές και εξασφάλισε για πρώτη φορά την είσοδό της στο Κοινοβούλιο με συνολικό ποσοστό 6,97%, την ώρα που η εκλογική της δύναμη μέχρι τον Φεβρουάριο του ιδίου χρόνου ήταν ισχνή. Στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις ( Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015) παρέμεινε σταθερά στην τρίτη θέση με 380.000 ψήφους ανά την Επικράτεια.

 Τα παραπάνω ποσοστά μόνο θλίψη προκαλούν και ιδίως αν ληφθούν υπ’  όψη τρεις παράγοντες :

1) Ο λαός μας έχει έρθει αντιμέτωπος με το «αυγό του φιδιού». Έχει γίνει βίωμα, πολέμησε, θυσιάστηκε αλλά τελικά το αποτίναξε. Χιλιάδες Έλληνες βασανίστηκαν καi τελικώς έχασαν τη ζωή τους άδικα, γιατί κάποιοι άλλοι ήθελαν να «ξεβρωμίσουν τον τόπο». Είναι άραγε, οι ίδιοι αυτοί που βίωσαν στο έπακρο το τέρας του φασισμού, αυτοί που με τις επιλογές και την ρητορική μίσους τους υποθάλπουν;

2) Βρισκόμαστε στα μέσα του 2019, έχουν προηγηθεί αρκετές εκλογές μέσα στο χρόνια της κρίσης, γεγονός που σημαίνει πως η άνοδος της Χ.Α δεν είναι καινοφανής. Για το λόγο αυτό, τα μέσα ενημέρωσης δεν προβάλλουν τους υποψηφίους από το εν λόγω κόμμα, αλλά  όπως πολύ σωστά επεσήμανε μια καλή μου φίλη, ούτε και οι ίδιοι προσπαθούν περισσότερο να διατηρήσουν την εκλογική τους δύναμη απ΄ ό,τι πριν. Παρά ταύτα, οι δημοσκοπήσεις τους τοποθετούν σταθερά ψηλά με μηδενική προβολή από μίντια και κοινωνικούς φορείς.

3) Τέλος, ούτε η κατηγορία για εγκληματική οργάνωση ούτε η εκκρεμοδικία της υπόθεσης που ξεκίνησε με αφορμή τη δολοφονία του Π. Φύσσα, δεν αποτέλεσαν περιστατικά ικανά να εξαλείψουν την δύναμή της και να καταβαραθρωθούν τα ποσοστά της.

 Για όλα τα προαναφερθέντα, οφείλουμε η κάθε μία και ο κάθε ένας από εμάς – και ιδίως τους νέους – όχι μόνο να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα αλλά να πείσουμε και τον διπλανό μας να κάνει το ίδιο, ώστε να μην νομιμοποιηθούν νοσταλγοί απόλυτων καθεστώτων.

 

 

Πληροφορίες: www.tovima.gr, ekloges.ypes.gr