Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συναντά το Thessaloniki Design Week

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με χαρά συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Thessaloniki Design Week 2019, με ένα διήμερο προβολών ταινιών που αναδεικνύουν τη γοητεία του design σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης ζωής, πλαισιώνοντας έτσι κινηματογραφικά το προφίλ της φετινής διοργάνωσης.
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι, και περιλαμβάνουν τρεις ταινίες:

  • Το αριστούργημα του Φριτς Λανγκ Metropolis, ταινία – σταθμός στην ιστορία της κινηματογραφικής επιστημονικής φαντασίας
  • Το ντοκιμαντέρ Το πνεύμα του Μπάουχαους των Νιλς Μπόλμπρινκερ και Τόμας Τιλς που χαρτογραφεί την ιλιγγιώδη πορεία που διέγραψε το καλλιτεχνικό ρεύμα του Bauhaus, από τις πρώτες στιγμές δόξας και ουτοπικής ονειροπόλησης μέχρι την παρακμή και τη διάψευση των προσδοκιών, και
  • Το ντοκιμαντέρ του Κωνσταντίνου Καμπούρογλου Πώς να κλέψετε μια καρέκλα, το πορτρέτο του designer – συλλέκτη Στέργιου Δελιαλή που έφυγε πρόσφατα, και της ζωής του στα συντρίμμια του ονείρου του, του Μουσείου Design Θεσσαλονίκης.

 

Πρόγραμμα προβολών
Αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310378400), γενική είσοδος: 3 €
Σάββατο 4/5
20:00 Metropolis

Κυριακή 5/5
19:00 How to Steal a Chair
21:00 Bauhaus Spirit

Οι ταινίες

Metropolis
(Γερμανία, 1927)

Σκηνοθεσία: Φριτς Λανγκ / Fritz Lang. Με τους: Brigitte Helm, Alfred Abel, Gustav Fröhlich, Rudolf Klein-Rogge, Fritz Rasp, Theodor Loos. Ασπρόμαυρη, 147΄.

Στο μέλλον, η Μητρόπολη είναι το καμάρι του σύγχρονου κόσμου: παράδειγμα υψηλής τεχνολογίας, στολίδι της πιο μοντέρνας αρχιτεκτονικής, με εντυπωσιακά πανύψηλα κτίρια, εναέρια κυκλοφορία, πλούτο, διασκέδαση – ένας παράδεισος που απολαμβάνουν οι λίγοι, οι αστοί. Κυβερνήτης είναι ο Τζο Φρέντερσεν, που διοικεί την πόλη από την κορυφή ενός ουρανοξύστη. Αυτή η πανέμορφη ουτοπία όμως δεν κινείται μόνη της. Είναι ένας καλολαδωμένος μηχανισμός, που λειτουργεί με τον εξαντλητικό μόχθο των εργατών που ζουν στα έγκατα της γης και χειρίζονται τις μηχανές, ώστε όλα να λειτουργούν ρολόι. Κάθε μέρα, εξουθενωμένοι από την σκληρή δουλειά οι εργάτες επιστρέφουν στα σπίτια τους, μόνο και μόνο για να ξεκινήσει η επόμενη βάρδια… Όταν ο γιος του κυβερνήτη γνωρίσει τυχαία την όμορφη κόρη ενός εργάτη, τη Μαρία, οι δυο τους θα προσπαθήσουν να εξαλείψουν το χάσμα που χωρίζει την πόλη τους.
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Σάββατο 4 Μαΐου 2019 20:00

 

Πώς να κλέψετε μία καρέκλα / How to steal a chair
(ΗΠΑ, 2017)

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Καμπούρογλου / Konstantinos Kambouroglou. Έγχρωμη, 87΄.

Η ταινία σκιαγραφεί το πορτρέτο του designer – συλλέκτη Στέργιου Δελιαλή και της δημιουργικής διαδρομής του. Τον ακολουθεί ενώ ζει ανάμεσα στα συντρίμμια του ονείρου του, του Μουσείου Design Θεσσαλονίκης, και καταγράφει την ασυμβίβαστη, δονκιχωτική σύγκρουσή του με την πραγματικότητα. Ο Δελιαλής αρνείται να αποχωριστεί τη συλλογή του, ενώ επιχειρεί να στήσει την αναδρομική έκθεση της προσωπικής του δουλειάς στον χώρο που προοριζόταν για μόνιμη στέγη του Μουσείου Design.
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Κυριακή 5 Μαΐου 2019 19:00

 

Το πνεύμα του Μπάουχαους /
Bauhaus Spirit: 100 Years of Bauhaus / Vom Bauen der Zukunft: 100 Jahre Bauhaus
(Γερμανία, 2018)

Σκηνοθεσία: Νιλς Μπόλμπρινκερ / Niels Bolbrinker, Thomas Tielsch / Τόμας Τίελς. Έγχρωμο, 90΄.

Η χαρτογράφηση της ιλιγγιώδους πορείας που διέγραψε το καλλιτεχνικό ρεύμα του Bauhaus, από τις πρώτες στιγμές δόξας και ουτοπικής ονειροπόλησης μέχρι την παρακμή και τη διάψευση των προσδοκιών. Παράλληλα, το ντοκιμαντέρ διατρέχει τα καλλιτεχνικά ρεύματα του σήμερα, επιχειρώντας έναν συσχετισμό με την ιστορία και την παρακαταθήκη του Bauhaus. Σταδιακά και μεθοδικά, ξεπροβάλλουν τα αληθινά ερωτήματα. Ποια είναι η κοινωνία που ονειρευόμαστε και πώς θα βαδίσουμε προς αυτόν τον σκοπό;
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Κυριακή 5 Μαΐου 2019 21:00