Τρίτη και 13: Αυτός είναι ο λόγος που θεωρείται γρουσούζικη μέρα

Το ημερολόγιο σήμερα δείχνει Τρίτη και 13 και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η σημερινή ημέρα δεν πρόκειται να κυλήσει ομαλά.

Να υπενθυμίσουμε, ωστόσο, πως για τους αγγλοσάξονες η αντίστοιχη πιο γρουσούζικη μέρα είναι η Παρασκευή και 13.

Αν αναρωτιέστε, λοιπόν, ποιος είναι ο λόγος που θεωρείται η εν λόγω ημέρα γρουσούζικη, θα πρέπει να πιάσουμε το νήμα από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Η ημέρα ήταν Τρίτη ενώ το άθροισμα του έτους 1453 βγάζει το νούμερο «13». Έτσι θεμελιώθηκε ο αρνητικός συμβολισμός για τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Σύμφωνα πάντως με άλλους, η εξήγηση της «γρουσούζικης Τρίτης και 13» μπορεί να αναζητηθεί και σε αστρολογικές προβλέψεις.

Σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση την Τρίτη ο Άρης είναι κυρίαρχος πλανήτης ενώ η στιγμή της ημέρας που κυριαρχεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή όμως κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε συμβαίνει αυτό ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως «γρουσούζικη».

Ο αριθμός «13» θεωρείται κακότυχος καθώς «σπάει την αρμονία» του 12: 12 ήταν οι Θεοί του Ολύμπου, ο Ηρακλής ολοκλήρωσε 12 άθλους, οι 12 φυλές του Ισραήλ, οι 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ευαγγέλια κλπ.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως δεν καταγράφεται μόνο στην Ελλάδα η Τρίτη και 13 ως κακότυχη. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, υπάρχει παροιμία: «Την Τρίτη, μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι».

Πηγή: dikaiologitika.gr
Πηγή φωτογραφίας: dikaiologitika.gr