Τσίπρας: «Το όνομα “Μακεδονία” η Ελλάδα, καλώς ή κακώς, το έχει αποδεχτεί εδώ και πολλά χρόνια»

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, μίλησε και για τις τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, λέγοντας πως «με βάση τον στόχο της αποκατάστασης των στρεβλώσεων του παρελθόντος, πορευόμαστε και στα εθνικά θέματα, όπως αυτό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας .

Πριν από μια εβδομάδα είχαμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Κάποιοι είπαν ότι η κυβέρνηση αγνοεί τους διαδηλωτές. Δεν αγνοούμε κανέναν. Όμως αναρωτιέμαι ποιό ήταν το μήνυμα αυτής της διαδήλωσης». «Το όνομα “Μακεδονία” η Ελλάδα, καλώς ή κακώς, το έχει αποδεχτεί εδώ και πολλά χρόνια.

«Αυτό που καλείται μέσα από διαπραγμάτευση να κάνει η κυβέρνηση δεν είναι να δώσει αλλά να πάρει πίσω, να πείσει τους γείτονες να πάψουν να χρησιμοποιούν τον όρο “Μακεδονία” χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό, να μην σφετερίζονται σύμβολα και ονόματα», πρόσθεσε.

«Συνεχίζουμε την διαπραγμάτευσή μας με τους γείτονες με σύνθετη ονομασία, για όλες τις χρήσεις με αλλαγή του Συντάγματος αλλά και την αφαίρεση κάθε υπόνοιας αλυτρωτισμού.

Είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να διεκδικήσουμε και να εξασφαλίσουμε μία τέτοια λύση», υπογράμμισε. «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να μετατρέψουμε την Ελλάδα από μια χώρα φοβισμένη και ανήμπορη, σε ένα φάρο σταθερότητας και αξιοπιστίας στην περιοχή», κατέληξε.