Τσιάρας για δηλώσεις Ζάεφ: Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που είχε εκφράσει η ΝΔ

«Βρισκόμαστε σε μια απόλυτη αντίφαση σε σχέση με αυτό που μας πρότεινε και φέρνει προς ψήφιση με τη συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση και σε σχέση με αυτό το οποίο ισχυρίζεται η σκοπιανή πλευρά», δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, βουλευτής Καρδίτσας, Κώστας Τσιάρας, εκτιμώντας πως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, περί «μακεδονικής γλώσσας» επιβεβαιώνουν τους φόβους που είχε εκφράσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ο κ. Ζάεφ ανέφερε: «Όταν λέγαμε ότι η εκχώρηση της “μακεδονικής ταυτότητας” και της “μακεδονικής γλώσσας” στην πραγματικότητα ενισχύει υποθάλποντας όλους τους αλυτρωτισμούς και όλες τις πιθανές διεκδικήσεις που μπορεί να έχει η γειτονική χώρα σε έναν μελλοντικό χρόνο, τότε λέγανε ότι εμείς δεν θέλουμε τη λύση και εμείς δεν θέλουμε τη συμφωνία και ενώ από την πρώτη στιγμή είχαμε δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η ΝΔ προφανώς θέλει να δοθεί λύση σε ένα χρονίζον ζήτημα».

«Όταν υποτίθεται ότι αυτά έπρεπε να έχουν αρθεί από το παρελθόν από την πρώτη στιγμή της συμφωνίας και πριν καν ολοκληρωθεί η συμφωνία, έρχεται ο κ. Ζάεφ και μιλάει για “Μακεδονία του Αιγαίου” και για μεγάλη επιτυχία που θα διδάσκεται η “μακεδονική γλώσσα” στους “Μακεδόνες της Ελλάδος”, το ζήτημα δεν είναι ούτε μικρό ούτε και απλό. Και το λέω αυτό διότι εδώ πρέπει κανείς να βρεθεί αντιμέτωπος με την ίδια την πραγματικότητα και όλα αυτά που οι αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά καιρούς ισχυρίζονται περί δήθεν μοναδικής λύσης», ανέφερε ο κ. Τσιάρας. «Εδώ υπάρχει μια μεγάλη ήττα των εθνικών μας συμφερόντων» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, η Ελλάδα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, που η πραγματική δυνατότητα και το momentum ήταν υπέρ των δικών μας συμφερόντων με μια χώρα, η οποία ήταν βυθισμένη σε εσωτερικές συγκρούσεις και σε ζητήματα, τα οποία ουσιαστικά σηματοδοτούσαν και την ανάγκη της να βρει ταυτότητα και διέξοδο μέσα από αυτήν τη συμφωνία, δυστυχώς, αυτό το momentum όχι μόνο δεν το εκμεταλλευθήκαμε, αλλά καταφέραμε να σβήσουμε και τις κόκκινες γραμμές που διαχρονικά το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είχε θέσει και να πάμε κάτω από τον πήχη».

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, ο γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: «Είχα σχολιάσει πολύ αρνητικά την εξέλιξη που είχε προηγηθεί όταν είχαν παγώσει οι σχέσεις με τη Ρωσία και όταν -εν πάση περιπτώσει- οι χειρισμοί του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών -φαντάζομαι όχι χωρίς την άδεια του σημερινού πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα- δημιούργησαν και εντάσεις και πολλά ερωτηματικά και βάλανε τη Ρωσία απέναντί μας με συγκεκριμένες δικές της κινήσεις και επιλογές, που δεν θα έλεγα ότι μας ήταν ιδιαίτερα αρεστές. Προφανώς είναι θετικό το να επανασυνδεόμαστε με μια πολύ μεγάλη δύναμη, με μια χώρα όπως είναι η Ρωσία, η Ελλάδα έπρεπε να έχει τον ρόλο του ρυθμιστή στον γεωπολιτικό χώρο στον οποίο βρίσκεται, προφανώς θα πρέπει να κρατήσει και ισορροπίες και σχέσεις, ανεξάρτητα πού μπορεί να βλέπει περισσότερο, πού μπορεί να εντάσσεται γενικότερα ως χώρα, σε ποια συμμαχία».

Πηγή: dikaiologitika.gr
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi