Τσιόδρας: Πώς & πού πρέπει να χρησιμοποιούμε τις μάσκες -Οδηγίες για τους πολίτες

Ο λοιμωξιολόγος-εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, σημείωσε πως η χρήση υφασμάτινης μάσκας συνιστάται σε περιοχές όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός και σε κλειστούς χώρους, όπως για παράδειγμα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.

Όπως είπε, τις επόμενες ημέρες θα εκπονηθεί ειδική επικοινωνιακή στρατηγική και θα δοθούν στους πολίτες αναλυτικές οδηγίες, με σκοπό να ενημερωθούν για την ορθή χρήση των μασκών αυτών και να μη δίνεται μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας.

«Όποιος κάνει χρήση τέτοιας μάσκας, θα πρέπει να καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, τη μύτη και το στόμα και θα πρέπει να πλένει πάρα πολύ συχνά και σχολαστικά τα χέρια του είτε με σαπούνι και νερό είτε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα τόσο πριν τη βάλει όσο και κατά την απόρριψή της, η οποία θα πρέπει να γίνεται με ασφαλή τρόπο. Θα πρέπει να μην αγγίζει την μπροστινή πλευρά της μάσκας, η οποία μολύνεται πολύ εύκολα», υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ, εάν η μάσκα είναι μίας χρήσης, θα πρέπει να την απορρίπτει μετά τη χρήση της και να μην την επαναχρησιμοποιεί.

Ωστόσο, εάν η μάσκα είναι επαναχρησιμοποιούμενη, θα πρέπει να πλένεται όσο πιο συχνά γίνεται, με το σύνηθες απορρυπαντικό στους 60 βαθμούς Κελσίου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισήμανε ο καθηγητής Τσιόδρας, δεν θα πρέπει οι πολίτες να αμελούν την υγιεινή των χεριών καθώς και την αποφυγής επαφής των χεριών με το πρόσωπο και τις βλεννογόνους (μάτια, μύτη, στόμα).