“Υγειονομικό success story ή μήπως “άγιο είχαμε”;”

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΧΤΙΔΗΣ Νοσηλευτής, υγιεινολόγος Msc Πρόεδρος εργαζομένων ΓΝΘ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Αύγουστος…η χώρα έχει διέλθει το πρώτο κύμα της πανδημίας σχεδόν αλώβητη και κρίνεται για την απόφαση αποδοχής του εξωτερικού τουρισμού.

Καταγράφονται συνεχώς τριψήφια νούμερα σε κρούσματα ενώ παράλληλα οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξάνονται σταδιακά…Οι “μυημένοι” δεν τρομοκρατούνται καθώς βλέπουν από μια λογική εξέλιξη έως το όφελος ενός ελεγχόμενου “εμβολιασμού” διά της φυσικής νόσησης σε μια περίοδο που όλες οι υπόλοιπες αναπνευστικές λοιμώξεις βρίσκονται σε μεγάλη ύφεση….

Τα νοσοκομεία της πόλης δείχνουν να αντέχουν τις πιέσεις ενώ το lockdown “αγόρασε” χρόνο για μια προετοιμασία που κανείς δεν εύχεται να δοκιμαστεί…το προσωπικό των νοσηλευτηρίων έχει αποδειχθεί -στον πρώτο έλεγχο αντισωμάτων- ότι ελάχιστα εκτέθηκε στον κορονοιό, αφού η επιλογή του γενικού λουκέτου φάνηκε να περιορίζει τη διασπορά αισθητά.

Τα αυξανόμενα περιστατικά επιμόλυνσης υγειονομικών δείχνουν πως θορυβούν μια Κοινωνία ως επί το πλείστον δύσπιστη απέναντι στον αόρατο εχθρό και ατίθαση! Τη θορυβούν όμως φαίνεται ότι δεν αφυπνίζεται… Καταμαρτυρούν έναν πληθυσμό που άρχισε να κάνει εκπτώσεις σε μέτρα και μέσα! Του Έλληνα ο τράχηλος που υπέμεινε στωικά τον εγκλεισμό και την σχέση του με την σύγχρονη…νύμφη Ηχώ του 13033, φαίνεται ότι άγγιξε τα όρια των αντοχών του….

Αρκετοί νοσοκομειακοί αποχωρούν υγιείς αλλά επιστρέφοντας από τις κανονικές άδειές τους αποδεικνύονται θετικοί στον κορονοιό από την έκθεση στην Κοινότητα. Ο ιός δεν μας ξέχασε, δεν εξαφανίστηκε, δεν νικήθηκε… Είναι εκεί έξω και περιμένει τη λάθος κίνηση, μια απροσεξία, μια χαλάρωση, ποσοτική ή ποιοτική…

Μικρή σημασία έχει αν εισήχθη κι από ποιους γείτονες, τη στιγμή που τυχόν εκρίζωσή του δεν μπορεί να αποδειχθεί και σίγουρα δεν τεκμηριώνεται από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ. Άλλωστε ακόμη και οι ασυμπτωματικοί ενοχοποιούνται, έστω και σε μικρότερο βαθμό, για τη μετάδοσή του…

Η κατάσταση όμως στο ΕΣΥ σίγουρα αποδεικνύεται εύθραυστη… Θετικοί εργαζόμενοι βγαίνουν σε καραντίνα καθώς και ο στενός επαγγελματικός περίγυρός τους, με αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση να αναστέλλονται ρεπό και άδειες και στην χειρότερη να βάζει λουκέτο η κλινική Covid του νοσοκομείου αναφοράς! Πιθανότατα η γενική χαλάρωση και η ευφορία της επιτυχίας απέτρεψε τους διοικούντες ή και τους ανωτέρους τους να προετοιμάσουν το backup plan…έλλειψη χώρων, έλλειψη πόρων, έλλειμμα διοίκησης; Δυστυχώς…

Τα tests στο προσωπικό και τα πρωτόκολλα εκτέλεσής τους, αναθεωρούνται μέρα παρά μέρα, είτε λόγω φόρτου εργασίας των εργαστηρίων, είτε λόγω υποστελέχωσης των τμημάτων, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε αναγκαστική παροχή υπηρεσίας υπό τον φόβο της ακούσιας διασποράς..

Καταγγελίες για έλλειψη σε κλίνες ΜΕΘ στην πρωτεύουσα θέτουν υπό αμφισβήτηση τον Κυβερνητικό απολογισμό,  ή και την διαχειριστική ικανότητα των  επιστημονικών στελεχών των νοσοκομείων….

Το σύστημα δείχνει ενίοτε να πνίγεται στα ρηχά και μένουμε να αναρωτιόμαστε τελικά, μήπως “άγιο είχαμε”;