Υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας

Συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Λουΐτζι ντι Μάιο.

Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, πρόκειται για μια ιστορική ημέρα και σημαντική εξέλιξη: Η συμφωνία, τόνισε, επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και παράλληλα κατοχυρώνει τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων. Όπως υπογράμμισε, η προηγούμενη αντίστοιχη συμφωνία χρονολογείται το 1977, και ήταν πάλι με την Ιταλία. 

Σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας, σημείωσε, είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονες, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Η οριοθέτηση, τόνισε ο κ. Δένδιας, επιτυγχάνεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο με έγκυρες συμφωνίες και όχι ανυπόστατες, όπως η συμφωνία της Τουρκίας με τον Φαγέζ αλ Σαράτζ, επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη, και μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων.

Ενσωματωμένο βίντεο

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, συζητήθηκαν η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας, με τη δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της χώρας περί γεωτρήσεων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι ενέργειες αυτές αναδεικνύουν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, τόνισε, προσθέτοντας πως  «η Ελλάδα απαντά μεθοδικά στις προκλήσεις. Το Διεθνές Δίκαιο ορίζει τις κόκκινες γραμμές».

Επίσης, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε πως η Ελλάδα αίρει, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα και μέχρι το τέλος του μήνα τους όποιους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ως προς την Ιταλία.

πηγή: https://www.huffingtonpost.gr/