“Φοβού τους Δαναούς και κιοφτέδες φέροντας…”

Άρθρο γνώμης του Μιχάλη Τριανταφυλλίδη

Ο φίλος μου και καθηγητής επί πανεπιστημιακών ζητημάτων, φοβούμενος να προσεγγίσει τα θέματα που η θεϊκή πολιτική μου σκέψη καλύπτει με επάρκεια, τοριξε στη γαστρονομία κι άρχισε να γραφεί ιστορίες περί τα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ…

Κατ αρχάς στις διαφορές καταβυθίσεις μου στα θέματα της ιστορίας του φαγητού όπως ακριβώς βρίσκεις την καταγωγή του εστιατορίου και πως αυτά ξεπήδησαν στο Παρίσι έτσι και με τα διάφορα ανατολικά τερτίπια διαπιστώνεις ότι ο κυιμάς ήταν αραβική πατέντα…

Ήταν κατ αρχάς αρνίσιος… Επειδή νομάδες οι άραβες, το κρέας που έμενε το φόρτωναν και το κουβαλούσαν αλλα δεν είχανε εφεύρει τις παγοκύστες και τα φορητά ψυγεία, οπότε, το κρέας άναβε, σίτευε, δηλαδή στην ουσία σχεδόν σάπιζε, με την πολυκαιρία…Τότε το κουβανέ σε κομματάκια το ζύμωναν με διάφορα άλλα εδώδιμα και εδώ έρχεται το κόκκινο πιπέρι και το τσιμένι να παίξουν το ρόλο τους όπως φυσικά και το στάρι σπασμένο σε πλιγούρι ή σε κορκοτο το χοντροσπασμενο, όπως το χρησιμοποιούν οι πόντιοι…

Έχω διει και γνωρίζω πλέον καλά να κόβω κι εγώ κύμα με δυο μαχαίρια…διότι αυτός είναι ο πραγματικός κιμάς…

Τα κεμπαπια είναι αράβικα, αρνίσια και χωρίς πολλά πολλά…Ο κιοφτές είναι τούρκικος και μάλιστα ο ταβά κιοφτέ είναι το τηγανιτό κεφτεδάκι που σε αρέζει με πατατούλες, εσύναξε…

Εδώ να σημειώσουμε δυο παρατηρήσεις προς ατιναίοι κυρίως…

Α. το κεμπάπ είναι κιμάς και μόνον κιμάς και κυρίως αρνίσιος κιμάς κι όλα τα άλλα, είναι παραφθορές και αηδίες.. κυρίως το κρέας με τρύπα, που το περνάνε σε σουβλίτσες, χοιρινό, χάλι μαύρο, και το πουλάνε για κεμπάπ, είναι απάτη γαστρονομική και την καταγγέλλω…

Β. Ναι, ατιναίοι φίλοι μου…είναι άλλο πράγμα ο κεφτές και φταις και δεν φταίς κι άλλο το σουτζουκάκι…Υποείδη είναι από κύμα και τα δυο δεν σημαίνει ότι είναι το ίδιο πράγμα…

Διαφορετικό ζύμωμα, διαφορετικό περιεχόμενο, διαφορετικά μυρωδικά, διαφορετικό ψήσιμο…

Κι έχουν απολυτό δίκιο οι Τούρκοι να διεκδικούν την πατρότητα ενός φαγητού που πέρασαν αιώνες και εξελίχθητε και έγινε περιζήτητο και οι ξενέρωτοι σουηδοί θέλουν να το σφετεριστούν…

Να σε πω όμως εγώ, τι έκαναν οι Τούρκοι το 2015 στην παγκόσμια έκθεση στο Μεδιόλανο…

Θέμα κυρίως η διατροφή και η γη…γεια σου αρίστο με τα ωραία σου…οπισθοδρομικοί, άσε χάλι μαύρο…

Οι Τούρκοι λοιπόν, μέσα στην καρδιά του εσπρέσο έρχονται και διαφημίζουν τον δικό τους καφέ…Όχι σε αντιπαράθεση με τον ευρωπαϊκό, ιταλικό καφέ αλλα με την έννοια ότι έχουμε κι εμείς έναν καφέ, και είναι και καλός και εύγευστος και διαφορετικός από όλους τους υπόλοιπους… Κάποια εκατομμύρια φλιτζάνια καφέ πουλήθηκαν αλλα κυρίως ξεπούλησε η άρτσελικ που έχει φτιάξει την πρώτη ηλεκτρική μηχανή  παρασκευής τούρκικου καφέ…