“Φτου και από την αρχή”

Άρθρο γνώμης του Αλέξη Παπουτση

Με αυτα και με αυτα φτάσαμε στο σημείο που ήμαστε το 2015-16 σαν κομμα/χώρος/παράταξη ( κεντροαριστερα – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΣΥ – ΚΙΝΑΛΛ)
============================
– Ο δυτικός κόσμος κινείται προς τα δεξιά. Συντηριτικοποιείται και οι λόγοι είναι προφανείς έως δικαιολογημένοι.
α. μετανάστευση
β. γήρανση
γ. οικονομική ανασφάλεια
δ. αδυναμία πειστικής εναλλακτικής στον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας/οικονομίας με βάση το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο
– Στην Ελλάδα, μην τα ξαναλέμε, πέραν των ανωτέρω συνυπολογίστε την κατάρρευση του χώρου λόγω του βάρους της χρεωκοπίας και την ύπαρξη ενός ”αριστερού κόμματος” που μεταχειρίζεται πολλές από τις δικές μας παλιές συνταγές,, την κόπωση της κοινωνίας από την μακροχρόνια κρίση κοκ δεδομένα που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξαέρωση του δικού μας χώρου όσο δεν πράττουμε κάτι διαφορετικό.
– Το δημογραφικό προφίλ των ψηφοφόρων της παράταξης φανερώνει πως δεν υπάρχει μέλλον εάν δεν προκύψει μία δυναμική ανατροπής της κομματικής πορείας.
– Η αδυναμία απεύθυνσης σε νέα ηλικιακά και δυναμικά στρώματα είναι ΔΟΜΙΚΗ και δεν αλλάζει εύκολα. Δεν έχουμε τις λέξεις, δεν έχουμε μία ρεαλιστική ιστορία και σχέδιο να περιγράψουμε ένα καλύτερο μέλλον και κυρίως δεν μπορούμε να ακουστούμε.
Για παράδειγμα ρωτώ : γιατί ένας 20άρης, 27άρης, 35άρης να στραφεί προς εμάς; Του λέμε κάτι; Οτιδήποτε. Λέμε κάτι για το πως φανταζόμαστε ενά καλύτερο Πανεπιστήμιο; Λέμε κάτι για να τον πείσουμε ότι έχει μέλλον στην Ελλάδα, να βρει δουλειά, να ταξιδέψει, να επιχειρήσει;
Γιατί ένας νέος σε παραγωγική ηλικία να στραφεί σε εμάς; Έχουμε κάποια δέσμη προτάσεων για το πως θα μπορέσει να μπει στην αγορά εργασίας ή πως δυνητικά θα μπορούσε να δανειστεί ώστε και με τη διακριτκή καθοδήγηση της Πολιτείας να μπορέσει να επιχειρήσει;
Όλοι σαν ζωντανοί νεκροί περιφέρουμε τα σαρκία μας χωρίς να μπορούμε να στήσουμε ένα υποτυπώδες σχέδιο ζωής. Κάπως σαν χαμενα κορμιά σε μία δυστοπία τύπου ΜΑD MAX ψάχνουμε νερό ή ηλεκτρισμό για να βιοποριστούμε.
– Και βέβαια έτσι, συνολικά με ευθύνη όλου του πολιτικού κόσμου, η Ελλάδα θα συνεχίσει να φθίνει ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ. Διάβασα σήμερα ότι η Βουλγαρία έπεσε κάτω απο 7 εκατομμύρια – δλδ εξαφανίζεται από το χάρτη- και αυτοί κάπως αναπτύσσονται μπας και το αντιστρέψουν. Εμείς εδώ συνταξούλα, δημόσιο, επιδοματάκι και Αγιος ο Θεός, Αγιος Ισχυρός, Αγιος Αθάνατος, ελέησον ημάς. (Τρις)