Φώτης Κουβέλης: «Διπλά απαράδεκτες οι δηλώσεις Αυγενάκη για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος»

Στις δηλώσεις του γραμματέα της ΝΔ για προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό Σταθμό News247 και στο δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή, ο Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε παράλληλα και στις παρεμβάσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης αλλά και στο θέμα των προσλήψεων στο Λιμενικό Σώμα.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:

Για τις δηλώσεις του Γραμματέα της ΝΔ περί προσπάθειας αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος από το ΣΥΡΙΖΑ.
«Η ενδεχόμενη κατά το Γραμματέα της ΝΔ νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος αποτελεί απειλή κατά του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Πρόκειται για έσχατο ατόπημα που προσβάλει την κορυφαία λειτουργία της Δημοκρατίας που είναι οι εκλογές. Τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Αυγενάκης αποτελούν επικίνδυνες ψευδείς ειδήσεις αλλά και ομολογία όσο και προαναγγελία της εκλογικής ήττας της ΝΔ, που όπως φαίνεται αναμένουν. Εάν ο κ. Αυγενάκης έχει τα οποιαδήποτε στοιχεία, οφείλει να τα καταθέσει. Αν αποτελεί ένα λόγο για να δικαιολογήσει απλά αυτό που αναμένουν από το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι δύο φορές απαράδεκτο. Οφείλει πάρα πολύ καθαρά να μας πει ο αρχηγός της ΝΔ εάν ταυτίζεται με τα όσα είπε ο κ.Αυγενάκης».

Για τις παρεμβάσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας επί των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη των πολιτών και της οικονομίας.
«Δεν είναι πρώτη φορά που ο κ. Στουρνάρας επιλέγει από την ουδέτερη-κομματικά-θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση. Τα όσα είπε είναι αβάσιμα, είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τα πραγματικά στοιχεία. Ο κ. Στουρνάρας άλλοτε άμεσα άλλοτε έμμεσα, διαλέγει κάθε φορά που η κυβέρνηση προχωράει σε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία ανακουφίζουν το λαό, να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση».

Για το εάν είναι «παλαιοκομματική» τακτική η εξαγγελία των μέτρων της κυβέρνησης λίγο πριν από τις εκλογές.
«Τα μέτρα τα οποία υλοποιούνται είχαν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Δεν είναι μέτρα τα οποία ελήφθησαν την τελευταία στιγμή. Είναι μέτρα τα οποία είχαν αρχίσει να τυγχάνουν της αναγκαίας οικονομικής επεξεργασίας και αναγγέλθηκαν την κατάλληλη στιγμή, όχι ως παροχολογία αλλά ως μέτρα ουσίας για τους Έλληνες πολίτες».

Για την κατηγορία του ΚΙΝΑΛ ότι ΣΥΡΙΖΑ «στρίβει» όλο και πιο δεξιά.
«Από την ώρα που το ΚΙΝΑΛ αυτοαναφέρεται στη Σοσιαλδημοκρατία, καλά θα κάνει να προσδιορίσει τη δική του πολιτική και να μην εξακολουθεί να έχει τη λογική του διμέτωπου αγώνα και της διμέτωπης επίθεσης, κυρίως εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ».

Για τη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με την κυβέρνηση.
«Το γεγονός ότι εντάσσεται η ΔΗΜΑΡ στην υπόθεση της Προοδευτικής Συμμαχίας είναι πάρα πολύ θετικό.»

Για το αν ανησυχεί για την κατάσταση με την Τουρκία. 
«Εκτός από την επιθετική ρητορική της Τουρκίας θα πρέπει να μην απομακρυνθούμε και από τη σκέψη ότι μπορεί ένα τυχαίο επεισόδιο να δημιουργήσει μια κατάσταση όχι επιθυμητή. Γι’ αυτό εμείς είμαστε πάντοτε έτοιμοι είμαστε πάντα σε εγρήγορση αναφορικά με την αντιμετώπιση του όποιου προβλήματος μπορεί να δημιουργηθεί. Αλλά εκτιμώ ότι η Τουρκία δε θα κάνει τίποτα άλλο παρά θα συνεχίσει την επιθετική της ρητορική, ενδεχομένως και με μια μεγαλύτερη κλιμάκωση. Ωστόσο η απομόνωσή της είναι ήδη δεδομένη κι αυτό νομίζω ότι το υπολογίζει πάρα πολύ ο Ερντογάν.»

Για το διάλογο με την Τουρκία.
«Διαφωνώ με την άποψη να σταματήσει ο διάλογος. Γιατί μέσα από τον διάλογο είναι δυνατό να προχωρήσουμε και σε αποκλιμάκωση και σε αντιμετώπιση εκείνων των αβάσιμων ζητημάτων που αναδεικνύει η Τουρκία».

Για τη διαφύλαξη των θαλάσσιων συνόρων από το Λιμενικό Σώμα.
«Το Λιμενικό Σώμα είναι έτοιμο να επιχειρεί και να σώζει ζωές. Και ταυτόχρονα να επιτηρεί στο βαθμό που του αναλογεί και τα θαλάσσια σύνορα.»

Για τις προσλήψεις στο Λιμενικό
« Από τον προσεχή Σεπτέμβριο η ένταξη στο Λιμενικό Σώμα θα γίνεται μέσα από τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Αυτό, αναβαθμίζει το επίπεδο και διασφαλίζονται περαιτέρω η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στους θεσμούς της Ναυτιλίας συνολικότερα. Επίσης υπάρχει ένας δεύτερος διαγωνισμός που θα εξελιχθεί σε λίγες ημέρες. Πρόκειται για μια μεταβατική διαδικασία, προκειμένου μέσω ΑΣΕΠ, να γίνουν περιορισμένου αριθμού προσλήψεις στο Λιμενικό Σώμα. Διότι αυτοί οι οποίοι θα εισαχθούν μέσω Πανελληνίων, θα αποφοιτήσουν το 2022. Το Λιμενικό Σώμα έχει τεράστια οργανικά κενά, αλλά και την υποχρέωση να καλύψει τουλάχιστον καίριες οργανικές θέσεις, οι οποίες δυστυχώς το 2014 μειώθηκαν με έναν εξαιρετικά αρνητικό τρόπο. Οι προσλήψεις θα αφορούν σε περίπου 200 άτομα, άνδρες και γυναίκες.