Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση της ΝΔ αδυνατεί να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα»

«Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ αδυνατεί να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα και επιστρέφει σε μια ακατάσχετη καταστροφολογία. Οι κυβερνήσεις κρίνονται εκ του αποτελέσματος από το παραγόμενό τους έργο», τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην εκπομπή “Τώρα ό,τι συμβαίνει” και τη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη στο OpenTV.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «η ΝΔ ξεκίνησε όντας αντιπολίτευση το 2015 με έναν ακραία καταγγελτικό λόγο και μια ακατάσχετη καταστροφολογία όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια τεράστια προσπάθεια για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης που αντιμετωπίσαμε ως χώρα. Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου υπήρξε αλλαγή στάσης από τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ, της οποίας τα στελέχη έκαναν λόγο για γεωπολιτικές  διαστάσεις του ζητήματος. Είδαμε επίσης να μιλούν για θετικές συνθήκες στη Μόρια. Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ αδυνατεί να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα και επιστρέφει σε μια ακατάσχετη καταστροφολογία. Οι κυβερνήσεις κρίνονται εκ του αποτελέσματος, από το παραγόμενό τους έργο». Ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε ότι πρέπει να μιλήσουμε με στοιχεία: «Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες είχαμε τριπλασιασμό των ροών στη Μόρια. Όταν κληθήκαμε να διαχειριστούμε αυτή την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση το 2015, βρήκαμε μόνο τρεις υπηρεσίες ασύλου. Δεν υπήρχαν δομές  ούτε  επιτροπές για τους πρόσφυγες. Τα τελευταία δύο χρόνια έγινε μια μεγάλη προσπάθεια και βελτιώθηκε σημαντικά η κατάσταση. «Είχαμε λοιπόν να κάνουμε», όπως είπε, «με μια πρωτοφανή κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την οποία καταφέραμε να διαχειριστούμε, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε η χώρα μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία μας εγκαλεί, δεν έχει κάνει ούτε μία επιστροφή  τους τελευταίους μήνες». Και κατέληξε: «Ας μην ξεχνάμε ότι μετά τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ερντογάν οδήγησε αυξήθηκαν οι ροές με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στη Μόρια να βρίσκονται 13.000 πρόσφυγες, ενώ τρεις μήνες πριν είχαμε 5.500».

Περιμένουμε από την κυβέρνηση της ΝΔ να μην εκμεταλλευτεί την  απόφαση του ΣΤΕ για να θέσει εκ νέου το ζήτημα για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον ασφαλιστικό νόμο και υπογράμμισε πως «η απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται σε έναν νομό ο οποίος κρίθηκε στην ουσία  του συνταγματικός, και αφορά στη δημιουργία του ΕΦΚΑ και στον επανυπολογισμό των συντάξεων. Υπάρχει φυσικά το ζήτημα της επικουρικής ασφάλισης. Στο ζήτημα της επικουρικής ασφάλισης, περιμένουμε από την κυβέρνηση της ΝΔ να μην εκμεταλλευτεί την απόφαση του ΣτΕ για να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση της».
Αναφερόμενος στο 2016, ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε πως «σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες και με ένα ασφαλιστικό σύστημα στα όρια της κατάρρευσης, υλοποιήσαμε μία μεταρρύθμιση η οποία είχε ως βασική φιλοσοφία της την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων για να μην έχουμε συνταξιούχους πολλών ταχυτήτων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε τεράστια προσπάθεια ώστε να ισχύσουν ενιαίοι κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, και ήδη από το 2019 οι συνταξιούχοι είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους».
Καταλήγοντας επισήμανε ότι  «η τεράστια μείωση στις συντάξεις έγινε την περίοδο 2010 – 2015.

Το 32% μας καθιστά το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη. Ως αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ  ανανεώνεται οργανωτικά και προσεγγίζει τους ψηφοφόρους του για να τους κάνει μετόχους στο διάλογο.
Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με υποτιθέμενες «γκρίνιες» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Χαρίτσης απάντησε πως δεν καταλαβαίνει «από πού προκύπτει αυτό το ζήτημα. Το 32% μας καθιστά το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη. Ως αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ  ανανεώνεται οργανωτικά και προσεγγίζει τους ψηφοφόρους του για να τους εντάξει και να τους κάνει συμμέτοχους στην κοινή προσπάθεια. Μόλις το προηγούμενο σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή έλαβε ομόφωνη απόφαση για τη διακήρυξη-κάλεσμα ένταξης νέων μελών. Τόνισε επίσης ότι «εμείς συζητάμε τα πάντα στα όργανά μας και δεν κρύβουμε τίποτα κάτω από το χαλί. Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ήταν τα κόμματα που λειτούργησαν με βαρονίες». Μιλώντας για την αντιπολίτευση που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και για την αυτοκριτική των στελεχών του, είπε πως«η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μαχητική και τεκμηριωμένη. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε σημεία αυτοκριτικής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ. Η ΝΔ από την άλλη δεν έχει κάνει καμία αυτοκριτική, ούτε για τη στάση της στο μακεδονικό, ούτε για την αντιπολιτευτική της καταστροφολογία στα δημόσια οικονομικά της χώρας μας», κατέληξε.