Χαρίτσης: «Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού»

«Η τουρκική επίθεση εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία συνιστά δραματική εξέλιξη», τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Αλφόνσο Βιτάλη. «Πρόκειται για μια εισβολή που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Υπονομεύει τις προσπάθειες για ειρήνευση και δεν οδηγεί στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τη μείωση των προσφυγικών ροών, αλλά σε νέα κύματα προσφύγων, και πιθανώς στην επανενεργοποίηση του ISIS».

«Καταδικάζουμε την παράνομη εισβολή στη Συρία – Να ληφθούν διεθνείς πρωτοβουλίες»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», ξεκαθάρισε «καταδικάζει αυτή την παράνομη εισβολή». «Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ληφθούν διεθνείς πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο τόσο από τον ΟΗΕ όσο και συνολικά από τη διεθνή κοινότητα, για να αποτραπούν χειρότερες εξελίξεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε με σοβαρούς όρους τη συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων»

Στο μεταξύ, απαντώντας στο ερώτημα γιατί τόσα χρονιά δεν αντιμετωπίστηκε το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε πως «παρόλο που η συζήτηση έχει ανοίξει ουσιαστικά από το 1975 και συνεχίστηκε και κατά την Αναθεώρηση του 2001, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δε συζήτησαν ποτέ σε βάθος το ζήτημα όλα αυτά τα χρόνια. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε με σοβαρούς όρους ξανά τη συζήτηση» και υπενθύμισε: «Συγκροτήσαμε στο ΥΠΕΣ επιστημονική επιτροπή, η οποία μας κατέθεσε ένα αναλυτικό πόρισμα. Οι πολιτικές εξελίξεις που μεσολάβησαν δεν μας επέτρεψαν να ολοκληρώσουμε το έργο αυτό».

Η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμη ολοκληρωμένη πρόταση που να ρυθμίζει το θέμα στην ολότητα του». Ο Αλ. Χαρίτσης ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση λύση η οποία θα αλλοιώνει τη βούληση των Ελλήνων πολιτών ή θα οδηγεί σε πολιτειακές ακροβασίες».

«Η εκλογή του ΠτΔ να μη γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε με τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος και το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Εμείς έχουμε ήδη προτείνει την απεμπλοκή της ψήφου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τη διαδικασία διάλυσης της Βουλής. Η συνταγματική αναθεώρηση είναι η κορυφαία διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης και να εξαρτάται από τους εκάστοτε συσχετισμούς στο ελληνικό κοινοβούλιο», σημείωσε.

«Το κεντρικό ζητούμενο», υπογράμμισε «είναι η διασφάλιση του υπερκομματικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και αυτό δεν γίνεται με την ψήφο 151 βουλευτών». Και κατέληξε: «Παρατηρούμε μια εργαλειοποίηση του ζητήματος από τη ΝΔ. Ο ΠτΔ δεν είναι κομματάρχης. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει διακομματική συναίνεση. Για αυτό και εμείς καταθέσαμε μία πρόταση, η οποία διασφαλίζει ότι θα έχει γίνει κάθε δυνατή ενέργεια από τη Βουλή πριν καταλήξουμε σε εκλογές».

«Η ΝΔ προσπάθησε να λύσει τα εσωτερικά δια… της Novartis»

Στο ζήτημα της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε ότι «η πρόταση είχε απώλειες από την πλευρά της ΝΔ». «Φάνηκε ότι κάποιοι βουλευτές της ΝΔ ενοχλήθηκαν με τη γραμμή που ακολούθησε η κυβέρνηση, η οποία προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από την κοινοβουλευτική της ομάδα. Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε να λύσει τα εσωτερικά της ζητήματα και δεν είχε καν την ευθιξία να έρθει στη Βουλή για να υποστηρίξει την ενέργεια αυτή –εξού και η εικόνα των άδειων υπουργικών εδράνων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας για το σκάνδαλο Νovartis είπε: «Μιλάμε για ένα τεράστιο σκάνδαλο διεθνών διαστάσεων. Μην ξεχνάμε ότι η υπόθεση εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διερεύνηση παρόλο που η ΝΔ προσπαθεί να μας κάνει να το ξεχάσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρών για να αναδείξει τις πραγματικές διαστάσεις του σκανδάλου, όπως οφείλουμε στον ελληνικό λαό».