Χιλιάδες πρόσφυγες στους δρόμους με τους πειραματισμούς του υπουργείου, καταγγέλλει το ΚΙΝΑΛ

Ο Γ. Καμίνης κάνει λόγο για τραγέλαφο σημειώνοντας πως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες εκδιώκονται από τις δομές και επιστρέφουν μετά από το αδιέξοδο

Για τραγέλαφο κάνει λόγο ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, επιρρίπτοντας στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, την απόλυτη ευθύνη για το γεγονός ότι το κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα η πλατεία Βικτωρίας αρχίζει να θυμίζει πάλι τις τραγικές μέρες του 2015-16.

Με κοινή ανακοίνωση του κ. Καμίνη και του Τομέα Μετανάστευσης, το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει πως «αναγνωρισμένοι πρόσφυγες εκδιώκονται από δομές και επιστρέφουν σε αυτές μετά το αδιέξοδο που δημιουργείται. Τραγέλαφος». Εκφράζει δε το φόβο ότι η πλατεία Βικτωρίας είναι μόνο η αρχή, αφού πάρκα και πλατείες θα στεγάσουν οικογένειες αναγνωρισμένων προσφύγων που βρέθηκαν ξαφνικά άστεγες (δείτε εδώ).

«Ο ίδιος ο υπουργός έχει μιλήσει για περίπου 11.000 πρόσφυγες που σε πρώτη φάση θα αποχωρήσουν από τις Δομές. Όσο επιταχύνονται οι ρυθμοί εξέτασης αιτήσεων ασύλου, ο αριθμός των αναγνωρισμένων προσφύγων νομοτελειακά θα αυξάνεται και το πρόβλημα θα διογκώνεται. Ισχυρίζονται ότι οι πολιτικές τους προσφέρουν λύσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών. Καμία λύση. Μόνο καινούργια προβλήματα», τονίζεται.

Το ΚΙΝΑΛ επικρίνει τον αρμόδιο υπουργό, λέγοντας πως χωρίς προετοιμασία, χωρίς απολύτως κανένα σχέδιο κοινωνικής ένταξης, χωρίς καμία μέριμνα για τις επιπτώσεις από τη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων στα αστικά κέντρα, η κυβέρνηση αποφάσισε και εφαρμόζει μια πολιτική που θα καταλήξει στην πρόκληση δυστυχίας, κοινωνικών εντάσεων και την ενίσχυση των πολιτικών άκρων.

Το κόμμα καλεί το αρμόδιο υπουργείο «να απενεργοποιήσει την ωρολογιακή βόμβα που έθεσε σε λειτουργία: να επαναφέρει την 6μηνη μεταβατική περίοδο για τη στέγαση και το οικονομικό βοήθημα στους πρόσφυγες, όπως ίσχυε με το νόμο 4636/19. Πολύ γρήγορα, σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς, το υπουργείο οφείλει να ενισχύσει και να βελτιώσει τις ενταξιακές δράσεις του προγράμματος HELIOS. Να αναλάβει όμως και το ίδιο το Υπουργείο τις ευθύνες του, αφού η ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων είναι μια δημόσια πολιτική».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr