Χρυσή Αυγή: Αυτές είναι οι πιθανές ποινές!

Ποιες είναι οι ποινές που πιθανώς ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες #newn #δικη #εφετειο #χρυσαυγη

Η νίκη της Δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε, κάνει το γύρο του κόσμου. Το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής βρίσκεται και με τη βούλα πλέον, εκεί που ανήκει, στο περιθώριο. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχους τους πρώην βουλευτές και τον πρόεδρο της Χρυσής Αυγής για τη διεύθυνση και την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Η εισαγγελική πρόταση της Αδαμαντίας Οικονόμου, δεν υιοθετήθηκε από την Εδρα, η οποία απεφάνθη ότι δεν είναι αθώοι οι κατηγορούμενοι κι αποφάσισε ότι το πρώην κοινοβουλευτικό κόμμα είναι εγκληματική οργάνωση που δρούσε υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος. Οι ποινές, δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν το τέλος της εβδομάδας, καθώς οι συνεδριάσεις θα συνεχιστούν, ωστόσο, πρόθεση της προέδρου της Εδρας, Μαρίας Λεπενιώτη, είναι να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να συνεδριάσει το δικαστήριο ακόμα και το Σάββατο, ενώ και σήμερα η συνεδρίαση αναμένεται να τραβήξει πέραν του ωραρίου (σ.σ.: 15:00).

Το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής έχει ως εξής:

Ποινή ένταξης: 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-5)
Ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: 5-15 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό): 2-8

Μετά την απόφαση επί της ενοχής, τον λόγο έχουν πάρει οι συνήγοροι των κατηγορουμένων -καταδικασθέντων, που αιτούνται για την αναγνώριση ελαφρυντικών. Εάν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε η φυλάκιση είναι… μακρινή. Επί των ελαφρυντικών θα προτείνει και η εισαγγελέας, ενώ τον τελικό λόγο τον έχει το δικαστήριο, έπειτα από διάσκεψη. Μετά τη «μάχη» των ελαφρυντικών, το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές, έπειτα από πρόταση της εισαγγελέως, ενώ ο λόγος δίδεται και στην υπεράσπιση. Τελευταίο στάδιο, η αναστολή ή όχι της εκτέλεσης της ποινής. Σε αυτό το στάδιο κρίνεται ποιος θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Η πρόεδρος θέλει να τρέξει τη διαδικασία και σήμερα ενδεχομένως να παρέλθει και του ωραρίου (σ.σ.: κλείνει στις 15:00 το δικαστήριο) η συνεδρίαση, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεδριάσει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και το Σάββατο για να τελειώνει όσο το δυνατόν συντομότερα η πολύκροτη υπόθεση. Την ίδια στιγμή, η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται εδώ και ημέρες σε επιφυλακή, καθώς υπό το φόβο να διαφύγουν κάποιοι εκ των κατηγορούμενων είχε στρέψει το βλέμμα της σε όσους βρίσκονταν στη λίστα των κατηγορούμενων.

Οι αστυνομικοί των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να είναι σε θέση να συλλάβουν –όταν και εάν διαταχθούν μετά από εντάλματα σύλληψης- τους χρυσαυγίτες που καταδικάστηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Οι κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και έτσι οι Αρχές θέλουν να είναι βέβαιες ότι δεν θα προκύψουν «απρόοπτα». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα αστυνομικές υπηρεσίες έχουν φροντίσει να γνωρίζουν πού βρίσκονται οι κατηγορούμενοι για να αποφευχθούν «εκπλήξεις». Μάλιστα, έχει υπάρξει ειδικός σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. για ταυτόχρονες συλλήψεις (μετά από τα εντάλματα), εάν και όταν χρειαστεί. Και αυτό διότι η διαδικασία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, οι ποινές δεν έχουν ακόμα εκδοθεί και κανείς δε γνωρίζει εάν θα δοθούν ή όχι αναστολές στην εκτέλεση των ποινών ή εάν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Πηγή: ethnos.gr