Όταν η κακοποίηση των γυναικών εκφράζεται με στίχους

Του Κωνσταντίνου Τανιά

Δεν είναι λίγες οι φορές που η μάστιγα της κακοποίησης των γυναικών εκφράζεται με στίχους. Στίχοι που λειτουργούν σαν μαχαιριές στις καρδιές των γυναικών, που περιγράφουν απόλυτα τον άθλο τους, που καταφέρνουν να χτυπήσουν στο συναίσθημα, που παρόλα αυτά δίνουν μια νότα αισιοδοξίας σ’ αυτές τις γυναίκες, κάνοντας τες να βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην ελπίδα, στη ζωή.

Ελληνικά ή ξένα, ευρέως γνωστά ή μη, τα τραγούδια που έχουν γραφτεί γι’ αυτού του είδους την κακοποίηση ποικίλουν μεταξύ τους και τα καθένα από αυτά έχει να μας διηγηθεί τη δική του ευαίσθητη ιστορία.

 

 

  • Στάθης Λουλουδόπουλος – Μίλα (2019)

 

Ευαισθητοποιημένος σε κοινωνικά θέματα και ορμώμενος από μια εκδήλωση που διεξαγόταν στην πόλη του, την Κομοτηνή, αφιερωμένη στον «Ξενώνα κακοποιημένων γυναικών Κομοτηνής», ο Στάθης Λουλουδόπουλος εμπνεύστηκε και κατέγραψε μουσικά και στιχουργικά το πιο βαθύ συναίσθημα, το «ουρλιαχτό» όλων των κακοποιημένων γυναικών και κατ’ επέκταση όλων αυτών που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις βίας και bullying.

 

  • Kazka – Plakala (2018)

 

Οι Kazka -η πολυσυζητημένη ουκρανική μπάντα- έχουν γίνει ήδη ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Το massive hit “Plakala” μιλάει για την γυναικεία κακοποίηση και την ικανότητα των γυναικών να αναβιώσουν μέσα από «πικρά» δάκρυα.

 

  • Kazka – Cry (2018)

 

Το “Plakala” διασκευάστηκε και στα αγγλικά και τιτλοφορείται ως “Cry”.

 

  • Ελένη Φουρέιρα – Δε Σου Χρωστάω Αγάπη (2016)

 

«Κλείνω τις βαριές κουρτίνες, κάτι μέσα μου αλλάζει. Πάνε τώρα τόσοι μήνες που μονάχα σκοτεινιάζει. Στον καθρέφτη μου κοιτάω, βλέπω κάποια που μου μοιάζει…δεν περισσεύει ούτε γέλιο ούτε δάκρυ, μονάχα κάτι πράγματά σου σε μιαν άκρη…», τραγουδά η Ελένη Φουρέιρα, σε μια από τις πιο συναισθηματικές της ερμηνείες:

 

  • Lady Gaga – Til It Happens To You (2015)

 

Η Lady Gaga έγραψε το “Til It Happens to You” μαζί με το μουσικό θρύλο Diane Warren για το ντοκιμαντέρ “The Hunting Ground”, το οποίο αναφέρεται στους βιασμούς στα κολεγιακά campus των Η.Π.Α. Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια συνηθίζει να αναφέρεται με τόσο δυνατό τρόπο σε κοινωνικά θέματα, όπως είναι η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων και η κακοποίηση των γυναικών. Το τραγούδι έκανε ντεμπούτο το 2015 και ένα μέρος των εσόδων του διατέθηκε σε οργανισμούς για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

 

  • Tori Amos – Me And A Gun (1992)

 

H Tori Amos είχε πέσει θύμα βιασμού στην ηλικία των 20 χρόνων και το τραγούδι της “Me and a Gun” αντικατοπτρίζει αυτήν την εμπειρία. Όπως η ίδια είχε εξηγήσει σε παλιότερη συνέντευξή της στο “Rolling Stone”: «Δεν μπορούσα να μιλήσω ή να έρθω σε επαφή με κανέναν, έτσι απομονώθηκα σ’ ένα μέρος. Όταν ξαναεμφανίστηκα στον κόσμο, αυτό το τραγούδι με συνόδευε. Έγινε κάτι που έπρεπε να τραγουδήσω για να προχωρήσω». Το “Me and a Gun” αποτέλεσε το πρώτο single από τον παρθενικό δίσκο της Tori Amos, “Little Earthquakes”. Στο τραγούδι δεν χρησιμοποιεί μουσικά όργανα, παρά μόνο τη φωνή της.

          

 

  • Mary J. Blige – Good Woman Down (2007)

 

Η Mary J. Blige μοιράζεται τις εμπειρίες και τις δοκιμασίες που έχει περάσει μέσα από καταστάσεις κακοποίησης και τραγουδά για να ωθήσει τις γυναίκες να μην τα βάζουν κάτω. Οι στίχοι του τραγουδιού κάνουν λόγο για τη δύναμη των γυναικών και όπως η ίδια έχει αναφέρει στο παρελθόν: «Ελπίζω ότι αυτό το τραγούδι θα λειτουργήσει ως βάλσαμο για τις γυναίκες που βίωσαν τη βία, όπως εγώ τη βίωνα στο παρελθόν».

 

  • Tracy Chapman – Behind The Wall (1988)

 

Η Tracy Chapman -η τραγουδίστρια με τη βαθιά φωνή- τόλμησε στο δίσκο της το 1988 να μιλήσει για την κακοποίηση των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία. Το “Behind the Wall” μας διηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που έχει δεχτεί σωματική κακοποίηση από το σύντροφό της. Η Tracy Chapman διηγείται την ιστορία ως εξωτερικός παρατηρητής, ακούγοντας τα φρικτά ουρλιαχτά της γυναίκας που κακοποιείται.