Αφιέρωμα: 30 Χρόνια ΕΡΤ3

Πρόσωπα, εκπομπές, στιγμιότυπα, ένα ταξίδι στον χρόνο με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας της ΕΡΤ3, με μία νοσταλγική ματιά.

Τα λογότυπα της ΕΡΤ3 από το 1976 μέχρι σήμερα

Της Χριστίνας Βρούβα

Ειδήσεις, ντοκιμαντέρ, ταξιδιωτικές εκπομπές, ταινίες Ευρωπαϊκής παραγωγής, είναι οι πρώτες λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό, όταν ακούς ΕΡΤ3.

Τα πρώτα χρόνια

Η τότε ΕΤ3, άρχισε να εκπέμπει το 1976 στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, λειτουργούσαν κλιμάκια της ΕΤ1 και της  ΕΤ2 για ανταποκρίσεις στη Βόρεια Ελλάδα.

Για πολλά χρόνια υπήρχε έντονη συζήτηση, για την ίδρυση ενός τρίτου κρατικού καναλιού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Τελικά ο στόχος επετεύχθη και στις 14 Δεκεμβρίου 1988 μεταδίδεται για πρώτη φορά μία τρίωρη δοκιμαστική εκπομπή.

https://youtu.be/wK0N8hIMCZE

(Αρχείο από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της ΕΤ3 με τρέχον γεγονός τον ιστορικό χιονιά του ’88.)

Η κανονική ροή προγράμματος, άρχισε λίγο αργότερα και συμπεριλαμβάνονταν ειδήσεις και επαναλήψεις τηλεοπτικών σειρών της ΕΡΤ.

Η Εξέλιξη

Από την πρώτη στιγμή, ο σταθμός είχε δελτία ειδήσεων και κάλυπτε όλα τα αθλητικά και καλλιτεχνικά δρώμενα στη Βόρεια Ελλάδα.

Η ΕΡΤ3, συνεργάζεται με διάφορους φορείς, κάνοντας ισχυρούς δεσμούς με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Την ίδια εποχή, αρχίζει η αναπαραγωγή ντοκιμαντέρ πολλαπλού ενδιαφέροντος .

Με αυτόν τον τρόπο αναδείχθηκε η τηλεοπτική αγορά της Θεσσαλονίκης, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους παραγωγούς, σκηνοθέτες και δημοσιογράφους να δημιουργήσουν καινοτόμα τηλεοπτικά προγράμματα.

Τον επόμενο χρόνο, αποκτά δική της ηλεκτρονική σελίδα με ροή ειδήσεων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Τέλος, αναπαράγει το πιο σύγχρονο και αναλυτικό δελτίο καιρού με την επιμέλεια και την παρουσίαση του Σάκη Αρναούτογλου, το οποίο αποσπά καθημερινά μεγάλα νούμερα ακροαματικότητας.  

 

Η ΕΡΤ3 και το «μαύρο»

Μετά την απόφαση της 11ης Ιουνίου 2013, για τo οριστικό κλείσιμο της ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι μετέδιδαν  το πρόγραμμα σε διαδικτυακές πλατφόρμες.

Μετά από δύο χρόνια, η ΕΡΤ3 επαναλειτουργεί.

Εκπομπές και πρόσωπα

Το πρόγραμμα της ΕΡΤ3 καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα εκπομπών και κάποιες από αυτές έχουν μείνει αναλλοίωτες στον χρόνο και συζητιούνται μέχρι σήμερα. Επιπλέον, μέσα στα 30 χρόνια, «υπηρέτησαν» τα καθήκοντα τους πολλές μορφές της Ελληνικής τηλεόρασης. Τα ονόματα πολλών, έγιναν συνώνυμα  με την ΕΡΤ3.

Κομφούζιο (1994-1995)

Κάπου το 1994, εμφανίζεται στις οθόνες μας μία κωμική- σατυρική εκπομπή, από μία παρέα νέων με άπλετο χιούμορ και όρεξη. Οι εκπομπές μεταδίδονταν ζωντανά με ζωντανό κοινό, το οποίο απαρτίζονταν από εφήβους. Οι συντελεστές της ήταν οι :Αντώνης Κανάκης, Σωτήρης Βακάρος, Αντώνης Παραράς και Σωτήρης Καλυβάτσης. Κατά την διάρκεια της εκπομπής, προβάλλονταν σκετσάκια είτε βιντεοσκοπημένα, είτε ζωντανά με κύριο συστατικό τη σάτιρα και τον αυτοσχεδιασμό.

https://youtu.be/wv3_r_JLnH8

https://youtu.be/pyhVZDD6mNg

Στο τέλος κάθε εκπομπής εμφανίζονταν κάποιο μουσικό συγκρότημα.

https://youtu.be/6JuSVBROY4U

(Ζωντανή εμφάνιση του ροκ συγκροτήματος «Λευκή συμφωνία», το 1994.)

Jammin’ (1995-2000)

Από τις πιο δημοφιλείς ζωντανές μουσικές εκπομπές, με παρουσιαστές της, το δίδυμο Στάθης Παναγιωτόπουλος και Σωτήρης Βακάρος. Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν πολλοί Έλληνες αλλά και ξένοι καλλιτέχνες της ροκ μουσικής σκηνής και όχι μόνο.

https://youtu.be/44ASRz_6cAk

(Ζωντανή εμφάνιση των Τσοπάνα rave το 2000.)

https://youtu.be/2SiF1FyhxGU

(Ζωντανή εμφάνιση του Λευτέρη Πανταζή και της Στέλλας Γεωργιάδου.)

https://youtu.be/JjQXerDI_7o

(Συνέντευξη στον τραγουδιστή των scorpions, Klaus Meine το 1997.)

 

Cinemania (1998-2013)

Μία εκπομπή που ασχολούνταν αποκλειστικά με τον κινηματογράφο. Για 15 χρόνια ο Νίκος Γουλιάς, παρουσίαζε αφιερώματα με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για ταινίες Ελληνικής και Παγκόσμιας παραγωγής. Βασικό χαρακτηριστικό των αφιερωμάτων, ήταν ο συνδυασμός ενημέρωσης και ψυχαγωγίας με τρόπο που δεν κούραζε τον τηλεθεατή.

https://youtu.be/U-7BepztkT8

(Αφιέρωμα στις cult ελληνικές ταινίες του ’80)

 

Αληθινά Σενάρια(2000- 2013)

Η εκπομπή του Νίκου Ασλανίδη, παρουσίαζε αληθινές ιστορίες, που σόκαραν την κοινή γνώμη. Στόχος των εκπομπών ήταν η ανάδειξη της ανθρώπινης δύναμης, δίνοντας παράλληλα αισιοδοξία και κουράγιο στους τηλεθεατές. Τα «αληθινά σενάρια», ταξίδεψαν σε πάνω από 40 χώρες, αποσπώντας δεκάδες βραβεία.

https://youtu.be/Usvi9YNtc_U

(Ο Αρκτούρος και η ιστορία του Κυριάκου και του Μιχάλη.)

 

Κοντραπούντο (2001-2017)

Μία μουσική εκπομπή του Γιάννη Τσολακίδη, με καλεσμένους εκλεκτούς ανθρώπους της Ελληνικής μουσικής σκηνής.

https://youtu.be/I_rx0reYuz4

(Συνέντευξη του μοναδικού Δημήτρη Μητροπάνου, τον Μάιο του 2003)

Το «κοντραπούντο», δημιουργούσε και αφιερώματα σε σπουδαίους  καλλιτέχνες.

https://youtu.be/T2sRDAN8RE4

(Αφιέρωμα στον έργο του Μάνου Λοΐζου, Σεπτέμβριος 2001)

 

Η κουζίνα της μαμάς(2005-2008)

Μία εκπομπή μαγειρικής, με παρουσιαστή τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε, Ευτύχη Μπλέτσα. Μέσα σε αυτήν συμμετείχαν άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι οποίοι ήθελαν να μοιραστούν τις γνώσεις τους πάνω στη μαγειρική. Η εκπομπή ξεχώρισε για την απλότητα και τη ζωντάνια που εξέπεμπε .

https://youtu.be/6Sn0xItJDQQ

(Συνταγή για μελομακάρονα)

Κυριακή στο χωριό(2005- )

Μία από της πιο ξεχωριστές εκπομπές της ΕΡΤ3. Κάθε Κυριακή μεσημέρι, ένα ελληνικό χωριό παρουσιάζει τα ήθη και τα έθιμα του, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους κατοίκους.  Παρουσιάστριες της εκπομπής υπήρξαν οι, Μάρνη Χατζηεμμανουήλ και Θάλεια Καμπουροπούλου και πλέον την παρουσιάζει η Μαρούλα Μαλιαχόβα.

https://youtu.be/9R76lM-dl-w

(Καλοκαίρι στην Πάλαιρο το 2007)

 

World party (2013-2014)

Δύο φίλοι από την Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Μαυρίδης και ο Σάκης Τανιμανίδης μας ταξίδεψαν σε μέρη από όλο τον κόσμο. Η εκπομπή παρουσίαζε αξιοθέατα, συνήθειες και κουλτούρες από πολλές πόλεις του εξωτερικού, γυρισμένα με προσεγμένο και σύγχρονο τρόπο. Περνούσε αισιόδοξα μηνύματα αλλά και αξίες όπως τη φιλία. Το «world party», είναι ίσως η πιο δημοφιλής ταξιδιωτική εκπομπή της τελευταίας πενταετίας.

https://youtu.be/Q2XL5hlw5LM

(Το ταξίδι του world party στην Αργεντινή.)

 

Άγρια Ελλάδα (2017)

Ο Ηλίας Στραχίνης και ο Νίκος Τσολερίδης, είναι δύο νέοι που εξερευνούν την άγρια χλωρίδα και πανίδα, μέσα από τη διαδρομή τους σε Εθνικούς δρυμούς. Στόχος τους είναι, η έγκυρη ενημέρωση των τηλεθεατών για την άγρια φύση που υπάρχει στην Ελλάδα.

https://youtu.be/qoiQdfkeI94

(Ένα οδοιπορικό στις Πρέσπες)

Η αλήθεια είναι, πως ακούγονται και γράφονται, διάφορα διφορούμενα σχόλια για την ΕΡΤ. Στην περίπτωση της ΕΡΤ3, μπορούμε να αναγνωρίσουμε πρωτότυπες και αξιόλογες δουλειές, τις οποίες υιοθέτησε αργότερα η ιδιωτική τηλεόραση ή δεν ξαναεμφανίστηκαν στο τηλεοπτικό γυαλί. Κλείνοντας, αυτό που αναγνωρίζω πιο πολύ απ’ όλα είναι, ότι έδωσε το βήμα σε νέους ανθρώπους με όρεξη, δημιουργικότητα και πρωτοποριακές ιδέες, κάτι το οποίο αναβάθμισε και ανανέωσε την κρατική τηλεόραση αλλά και την Ελληνική τηλεόραση γενικότερα.