Παρουσίαση Βιβλίου: Περικλής Σφυρίδης – «Η ιστορία μιας καρατόμησης»

Ο Περικλής Σφυρίδης παρουσιάζει την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019, ώρα 19:00 στον ΙΑΝΟ, Αριστοτέλους 7, το νέο βιβλίο του Η ιστορία μιας καρατόμησης, εκδόσεις Κυριακίδη. Θα μιλήσουν ο Αναστάσιος Κυριακίδης και ο συγγραφέας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο, που κατά δήλωση του συγγραφέα είναι «κάτι σαν μυθιστόρημα», ασχολείται με ένα ζήτημα που αν και πασίγνωστο εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού όσον αφορά τη δημόσια συζήτηση. Δεν πρόκειται για τίποτε άλλο παρά για τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο τις περισσότερες φορές κάνει ή δεν κάνει κανείς πανεπιστημιακή καριέρα στην χώρα μας.

Σε ένα κλίμα γενικευμένης διαφθοράς, πελατειακών σχέσεων, αναξιοκρατίας και διαπλοκής, όπου εντάσσονται ακόμη και οι ερωτικές συναναστροφές, είναι λογικό και επόμενο ο χώρος της παιδείας να μην μένει ανέπαφος, κάθε άλλο. Έτσι ακριβώς και στο πνεύμα αυτό καταρτίζονται κάποτε προγράμματα σπουδών, διορίζονται υπάλληλοι, εγκρίνονται μελέτες, διδακτικά βιβλία και γίνονται οι κρίσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Βέβαια, το να ισχυριστεί κανείς ότι δεν υπάρχουν τίμιοι και αξιόλογοι άνθρωποι και ότι όλοι είναι διεφθαρμένοι, θα ήταν μια εσφαλμένη και ισοπεδωτική τοποθέτηση, το ίδιο εσφαλμένη και ισοπεδωτική με εκείνη που λέει ότι αυτή η ερεβώδης κατάσταση δεν τείνει να πάρει τη μορφή γενικού κανόνα. Η καταγγελία της είναι η πρώτη υποχρέωση κάθε συνειδητοποιημένου πολίτη.

Κάπως έτσι ο Περικλής Σφυρίδης μέσα από το «κάτι σαν μυθιστόρημα» βιβλίο του και με αφορμή την καρατόμηση μιας υποψήφιας στην ακαδημαϊκή της καριέρα, μια καρατόμηση που τον αφορά άμεσα, δράττεται της ευκαιρίας να συμπεριφερθεί έτσι ακριβώς κάνοντας το αυτονόητο, καταγγέλλοντας μέσα από το βιβλίο αυτή την κατάσταση που αν μη τι άλλο προσβάλλει και πλήττει με βάναυσο τρόπο την αξιοπρέπεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, των καθηγητών, των φοιτητών, αλλά και των φορολογούμενων πολιτών που στην πλειοψηφία τους θα επιθυμούσαν να χρηματοδοτούν μια παιδεία βασισμένη στη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την επιστημοσύνη και όχι στα κριτήρια των πελατειακών σχέσεων, της διαφθοράς και της συναλλαγής.

Ας απολαύσουμε τη “μυθοπλασία”…

«Λοιπόν, Πρόεδρε, επειδή εγώ δεν έχω τον χαρακτήρα της Υποψήφιας, θα σου τα πω χύμα και τσουβαλάτα για να τα μάθουν και οι αναγνώστες. Σε ρωτώ, λοιπόν, δεν υπήρχαν άλλοι καθηγητές στον Τομέα του πανεπιστημίου με “συναφές” αντικείμενο, είτε στα Δημώδη είτε στα Νεοελληνικά; Καλά, έστω ότι το έκρινες αναγκαίο (εγώ νομίζω ότι μάλλον πιέστηκες) και όρισες ως αρχηγό την, Πώς να την πούμε, καθηγήτρια των Νεοελληνικών από τη Θεσσαλονίκη, τους άλλους δύο γιατί τους έβαλες από την Κρήτη; Ποιος ή ποια στους υπέδειξε; Χάθηκαν, βρε, αδελφέ, όλα τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας; Ήξερες ή δεν ήξερες τι είχε μεσολαβήσει στο Τμήμα σου…»

 

Βιογραφικό

Ο Περικλής Σφυρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1933, όπου και ζει. Απόφοιτος του Αμερικανικού Κολεγίου «Ανατόλια», της τάξης του 1952. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ως μαθητής της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής) και εργάστηκε ως καρδιολόγος μέχρι το 1994. Διετέλεσε πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (1975-1981). Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, δώδεκα συλλογές διηγημάτων, δύο μυθιστορήματα και ένα αυτοσχόλιο πνευματικής πορείας. Κυκλοφόρησε μελέτες για λογοτέχνες, ζωγράφους και τρεις ανθολογίες για τους πεζογράφους της Θεσσαλονίκης, μια εκ των οποίων μεταφράστηκε στα γερμανικά και άλλη στα αγγλικά. Διηύθυνε τα περιοδικά της Θεσσαλονίκης Τραμ (1987-1991/1996) και Παραφυάδα (1985-1990). Διοργάνωσε τέσσερα συνέδρια για τη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης (πεζογραφία, ποίηση, λογοτεχνικά περιοδικά και κριτική) και επιμελήθηκε τα πρακτικά τους. Συνεργάστηκε με τα περισσότερα ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά. Δύο βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ολλανδικά και πολλά διηγήματά του στα γερμανικά, αγγλικά και ολλανδικά. Για το πεζογραφικό του έργο έχουν δημοσιευθεί πολλά κριτικά κείμενα και αυτοτελείς μελέτες. Από τις εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορεί το βιβλίο της επίκουρης καθηγήτριας του Α.Π.Θ. Σωτηρίας Σταυρακοπούλου, Περικλής Σφυρίδης. Ο πεζογράφος και η κριτική για το έργο του (2011).