“Η σήψη”

Βάσια Αναστασίου Υποψήφια Βουλευτής Ανατολικής Αττικής με το ΚΙΝΑΛ, Δικηγόρος

Η σήψη (ΣΥ.Π.ΣΥ)) είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση  που συμβαίνει όταν η “απάντηση” του οργανισμού σε μία λοίμωξη αρχίζει να καταστρέφει τα όργανα του σώματος.

Πρόσφατα το κυβερνητικό κόμμα μετονομάστηκε σε ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία (ΣΥ.Π.ΣΥ).

Παράλληλα, τα όργανα του σώματος που αυτή τη στιγμή κυβερνάει τη χώρα οδεύουν σε ολική καταστροφή και η κατάσταση μόνο ως επείγουσα μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ενδεικτικά πριν κάποιο καιρό γίναμε μάρτυρες μαγνητοφωνήσεων συνομιλιών και «Μπουλάκηδων». Μετά παρατηρήσαμε απορημένοι τηλεοπτικές συζητήσεις με σεξιστική χροιά για αγγούρια. Το αποκορύφωμα ήρθε πρόσφατα όπου μετά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια και ισότητα του ατόμου στο στόχαστρο μπήκαν η καλλιτεχνική δημιουργία και ο πολιτισμός.

Με αφορμή του πολυσυζητημένου αιτήματος της Υπουργού Ζορμπά προς  τον κύριο Βαρώτσο – καλλιτεχνικό πατέρα του γνωστού γλυπτού του Δρομέα- για ακόμα μια φορά το πανελλήνιο βίωσε συναισθήματα αμηχανίας.

Το πρώτο θέμα που μπορεί κανείς να θίξει είναι το θέατρο του παραλόγου που ζήσαμε και πάλι, με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να αρνούνται την ύπαρξη συναντήσεων και να διαστρεβλώνουν τα λεγόμενα καταξιωμένων Ελλήνων πολιτών. «Κοπελιές και παλικάρια γίναμε μαλλιά κουβάρια» που λέει και ο σοφός λαός μας. Εγώ θα πω απλά «γίναμε ρεντίκολο», «γελάει ο κόσμος» κοκ.

Το δεύτερο θέμα είναι η ουσία φυσικά του ζητήματος. Για τις ανάγκες του παρόντος άρθρου θα πάρουμε ως δεδομένη την ύπαρξη του συγκεκριμένου αιτήματος στο ραντεβού Ζορμπά – Βαρώτσου. Αναρωτιόμαστε λοιπόν με ποια δικαιοδοσία μπορεί η Υπουργός Πολιτισμού να αποφασίσει για τις μετακομίσεις – μετακινήσεις έργων τέχνης που αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των καλλιτεχνών που τα δημιούργησαν. Ή με ποιο θράσος τέλος πάντων μπορεί κανείς έστω να προτείνει κάτι τέτοιο. Γιατί απαιτεί θράσος. Σκέτο θράσος και κανένα θάρρος. Πολύ περισσότερο όταν γίνεται αυθαίρετα, χωρίς συνεννόηση με κανένας από τους φορείς που έχουν αρμοδιότητα (Δήμος Αθηναίων). Φυσικά οι μετακομίσεις και οι μετακινήσεις τελευταία αποτελούν το φόρτε της Κυβέρνησης, οπότε λογικό είναι τα στελέχη να μπερδεύονται πια. Το ίδιο ισχύει και για την έννοια της ιδεολογίας, του σεβασμού και της δικαιοσύνης.

Συνιστάται προσοχή! Φήμες λένε ότι μετά τον Δρομέα πιθανόν να γίνει ανταλλαγή και με κάποια από τα εναπομείναντα γλυπτά του μνημείου της Ακροπόλεως. Θα τα ανταλλάξουμε με έργα της «επαναστατικής» περιόδου Μαδούρο στην Βενεζουέλα.

Δυστυχώς, η φερεγγυότητα είναι σε πλήρη αποσύνθεση σαν έννοια σε ότι αφορά την Κυβέρνηση και τα στελέχη της και δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν καλύτερο timing για την μετονομασία τους σε ΣΥ.Π.ΣΥ.