Παναγία των Παρισίων: Κύμα συμπαράστασης, προσφοράς και αλληλεγγύης στη Γαλλία

Στο πλευρό της Γαλλίας στέκονται αξιωματούχοι που προσφέρονται να βοηθήσουν για την αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά στη Notre Dame. «Η πυρκαγιά υπενθύμισε στους Ευρωπαίους πόσα μπορούμε να χάσουμε» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, απευθύνοντας έκκληση στις χώρες μέλη της ΕΕ να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων. «Πρόκειται για κάτι περισσότερο από υλική βοήθεια, καθώς η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων δείχνει ότι μας συνδέει κάτι πιο σημαντικό και βαθύτερο από τις συνθήκες».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι πρότεινε οι ευρωβουλευτές να δώσουν από έναν μισθό για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης.

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φράνκ Βάλτερ Σταινμάγερ ζήτησε από τον γερμανικό λαό να στηρίξει την αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ. «Δεν πρόκειται απλώς για ένα μεγάλο οικοδόμημα, είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ορόσημο, ένα ορόσημο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και ένα σημαντικό σύμβολο της ευρωπαϊκής ιστορίας. Η Γαλλία δεν θα μείνει μόνη της αυτήν την ώρα».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας με ανάρτησή του στο twitter τόνισε ότι το Βερολίνο θα συμβάλει στις προσπάθειες αποκατάστασης της καταστροφής . «Η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει, δείχνοντας τη στενή της φιλία. Είμαστε ενωμένοι στο πένθος. Η Παναγία των Παρισίων είναι η πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας και σύμβολο της Ευρώπης».

Μια διεθνής διάσκεψη δωρητών προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την αποκατάσταση του ναού ανακοίνωσε η δήμαρχος της Παρισιού Αν Ινταλγκό μέσω του Twitter. Θέλει να διοργανώσει διάσκεψη δωρητών στο δημαρχείο του Παρισιού, προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού.

Η Ρωσία και η Πολωνία θέλουν να στείλουν ειδικούς στο Παρίσι

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσφέρθηκε να στείλει Ρώσους ειδικούς για να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της Νοτρ Νταμ. «Πρότεινα την αποστολή των καλύτερων εμπειρογνωμόνων στη Γαλλία, που έχουν μεγάλη εμπειρία στην αποκατάσταση της παγκόσμιας κληρονομιάς» δήλωσε ο Πούτιν. «Η Παναγιά των Παρισίων είναι ένα ανεκτίμητο πολιτιστικό σύμβολο για την Ευρώπη και τον κόσμο», υπογραμμίζει ο Ρώσος πρόεδρος με επιστολή του προς τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα προσέφερε επίσης τη στήριξη στον Γάλλο ομόλογό του. «Ως χειρονομία ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η Πολωνία θα μπορούσε να αποστείλει εμπειρογνώμονες για την αποκατάσταση της καταστροφής» τόνισε.