Η Μαρία Αδαμαντίδου απαντάει στο Newn Webradio

 

Η Μαρία Αδαμαντίδου, είναι νέα και δραστήρια. Απόφοιτος Γυμναστικής Ακαδημίας, ασχολείται και με το αντικείμενο που σπούδασε αλλά και εργάζεται σαν ασφαλιστικός σύμβουλος. Παράλληλα είναι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος για το Δήμο Φλώρινας με την παράταξη “Ενότητα Συνεργασία” με επικεφαλής τον Στάθη Κωνσταντινίδη.

Σε μια περίοδο έντονης πολιτικής απαξίωσης, ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στην απόφαση να είστε υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Φλώρινα και τι προσδοκείτε από αυτό;

Η απόφαση μου να θέσω υποψηφιότητα δεν είχε να κάνει με προσωπική φιλοδοξία αλλά είχε να κάνει με διάθεση προσφοράς. Θεωρώ πως αν θέλουμε να δώσουμε λύση στα προβλήματα του τόπου στον οποίο κατοικούμε και εργαζόμαστε αυτό δεν μπορεί να γίνει από τον καναπέ μας. Πρέπει όλοι και ιδιαίτερα η νέα γένια να πάρουν την πρωτοβουλία και να εμπλακούν σε αυτήν την εκλογική μάχη επιβάλλοντας όχι μόνο την αλλαγή σελίδας στον Δήμο Φλώρινας αλλά την αλλαγή γενιάς, νοοτροπίας και συμπεριφοράς. Για να αλλάξουν τα πράγματα λοιπόν πρέπει ο καθένας να βάλει το λιθαράκι του. Η έντονη πολική απαξίωση όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα αλλά δημιουργεί επιπλέον. Και επειδή είμαι άνθρωπος της δράσης επέλεξα το αυτονόητο για μένα να κάνω κάτι για τον τόπο στον οποίο μένω και εργάζομαι.

 

  1. Ζείτε στη Φλώρινα και είστε ένα δραστήριο μέλος της κοινωνία. Πως βιώνετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια και τι λύσεις προτείνετε;

Η ενασχόληση μου με διάφορες κοινωνικές ομάδες και δραστηριότητες έχει το πλεονέκτημα να μου δίνει πολλές πληροφορίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Φλώρινας, η λειτουργία του Δήμου καθώς και αυτό που ονομάζουμε ελληνική περιφέρεια. Λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και γενικά του στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης που ακολουθήθηκε στην Φλώρινα το μεγαλύτερο πρόβλημα που βιώνει η τοπική κοινωνία είναι η ανεργία, και η ιδιαίτερα η ανεργία των νέων. Ένα δεύτερο πρόβλημα της περιοχής είναι ότι δυστυχώς παρά τον πακτωλό εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων η Φλώρινα παραμένει αποκομμένη σε ότι αφορά το οδικό δίκτυο από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό αποτελεί τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου και δυστυχώς είναι μια κατάσταση η οποία δεν βοηθά στην εκμετάλλευση του γεγονότος ότι ο Δήμος Φλώρινας είναι δήμος με συνοριακή διάβαση. Άλλα και άλλα προβλήματα όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, η έλλειψη σχεδίου για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και η έλλειψη υποδομών υγείας είναι ζητήματα που απασχολούν τους δημότες. Για όλα αυτά θα ήταν άστοχο να πούμε ότι μπορούν να δοθούν λύσεις σε μια ημέρα. Χρειάζεται σχέδιο, χρειάζεται διεκδικήσει ευρωπαϊκών κονδυλίων, χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις που δεν θα λαμβάνουν υπόψη το πολιτικό κόστος και χρειάζεται πίεση στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Το κυριότερο όμως είναι να δημιουργήσουμε ως δήμος ένα περιβάλλον ευέλικτο και φιλόξενο για την προσέλκυση επενδύσεων. Διότι αν δεν έρθουν επενδύσεις στην περιοχή μας δεν θα έχουν νόημα ούτε οι υποδομές ούτε οι καινούργιοι δρόμοι, γιατί θα έχει φύγει το πολυτιμότερο πράγμα αυτού του τόπου που είναι οι νέοι άνθρωποι. Σε συνεργασία λοιπόν με την περιφέρεια και την κεντρική διοίκηση πρέπει να ξαναγεμίσουμε την ΒΙΠΕ Φλώρινας με υγιής επιχειρήσεις. Κι αυτές τις επιχειρήσεις αν είναι δυνατόν να τις συνδέσουμε με τα πανεπιστημιακά τμήματα της πόλης μας. Πέραν όμως όλον αυτών η λύση σε όλα τα προβλήματα έχει μια βασική προϋπόθεση την θέληση για την επίλυση τους.

3.Ποιο είναι το διακύβευμα των φετινών δημοτικών εκλογών;

Τα πράγματα είναι άπλα. Η΄ μένουμε στο χθες ή αλλάζουμε σελίδα και πάμε μπροστά. Τα τελευταία δέκα και πλέον έτη ο δήμος της Φλώρινας και η ευρύτερη περιοχή έχουν μείνει πίσω σε όλα, σε επενδύσεις, σε έργα και σε δράσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής. Οι εξελίξεις τρέχουν και το διακύβευμα αυτών των εκλογών δεν είναι  απλά να τις προλάβουμε αλλά να τις ξεπεράσουμε. Ένα δεύτερο διακύβευμα που είναι επίσης πολύ σημαντικό είναι η σωστή λειτουργία του δήμου μέσα στο προβληματικό πλαίσιο του Κλεισθένη.

4.Η περιοχή της Φλώρινας έχει ανάγκη από πολλά έργα και δράσεις, που θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακή της πορεία. Σε περίπτωση εκλογής σας, πως θα βοηθήσετε σε αυτό;

Σάς ανέλυσα παραπάνω τον τρόπο με τον οποίο πιστεύει ο συνδυασμός Ενότητα- Συνεργασία και εγώ το πως μπορεί η Φλώρινα να βγει από το αδιέξοδο και να βελτιώσει τους οικονομικούς της δείκτες. Με όλες μου τις δυνάμεις θα βοηθήσω στην εφαρμογή του παραπάνω πλάνου, από κει και πέρα όμως ένας δήμος δεν είναι μόνο οι αριθμοί και οι δείκτες είναι και οι άνθρωποι. Η βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους είναι για μένα πρωταρχικό καθήκον, και ένας τομέας στον οποίο και λόγω επαγγελματικού αντικειμένου θεωρώ πως μπορώ να βοηθήσω.

5.Τι θα σημαίνει για εσάς και για τους κατοίκους της Φλώρινας η εκλογή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Σίγουρα για έμενα θα είναι μεγάλη τιμή η εκλογή μου. Σίγουρα θα με γεμίσει χαρά αλλά και ευθύνες. Θα αποδείξει ότι οι κάτοικοι της Φλώρινας δεν επιλέγουν απλά αλλαγή σελίδας στην δημοτική διοίκηση αλλά επιλέγουν αλλαγή γενιάς και νοοτροπίας και αυτό για μένα είναι το σημαντικότερο όλων.

6.Πως συνδυάζεται ο προεκλογικός αγώνας με τις υπόλοιπες δραστηριότητες σας;

Θα σας απαντήσω με ειλικρίνεια, δεν συνδυάζεται, απλά επειδή είναι ένας αγώνας ο οποίος διαρκεί 2-3 μήνες πιέζω τον εαυτό μου όπως είμαι σίγουρη και οι άλλοι υποψήφιοι για να τα προλάβω όλα. Βέβαια ως εμπειρία νομίζω πως είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες που έχω ζήσει. Η γνωριμία με προβλήματα, με αγωνίες ανθρώπων, η συνάντηση με συμπολίτες που έχουν κοινούς στόχους και οράματα και όλα αυτά τόσο συμπυκνωμένα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Η κούραση περισσεύει αλλά δεν το έχω μετανιώσει ούτε μια στιγμή. Σας ευχαριστω